Αρχική Περιβάλλον EE, ΟΗΕ και…Στρουμφ ενωμένοι για την απαλλαγή των ωκεανών από τα πλαστικά

EE, ΟΗΕ και…Στρουμφ ενωμένοι για την απαλλαγή των ωκεανών από τα πλαστικά

0
smurfs
Διαφήμιση

Η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών δεν προκαλεί καμία απορία. Όμως πώς χωράνε τα αγαπημένα Στρουμφάκια σ’ αυτή την εξίσωση;

Μα, είναι οι πρέσβεις, οι μασκότ, της νέας παγκόσμιας εκστρατείας των δύο οργανισμών για καθαρούς και χωρίς πλαστικά, ωκεανούς!

#EUBeachCleanUP2019

skoupidia aktes σκουπίδια ακτές

Με σειρά ανακοινώσεων και το hashtag #EUBeachCleanUP2019, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ΟΗΕ καλούν όλες τις χώρες του πλανήτη να συμμετάσχουν ενεργά στην νέα κινητοποίηση, διοργανώνοντας καθαρισμούς παραλιών και άλλες σχετικές δράσεις.

Ήδη, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ρουμανία, αλλά και η Αλγερία, η Ζάμπια, το Πράσινο Ακρωτήρι, το Ελ Σαλβαντόρ, η Ονδούρα, το Μπουρούντι, η Ταϊβάν και το Κιργιστάν, έχουν δηλώσει το παρόν κοινοποιώντας τον σχεδιασμό τους για τον φετινό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Ελλάδα και Κύπρος

Στον αγώνα έχουν μπει όμως και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν τρεις δράσεις: η πρώτη (και η μόνη που έχει ανακοινωθεί προς το παρόν) αφορά καθαρισμό παραλίας και βυθού στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης στις 14 Σεπτεμβρίου. Θα συμμετάσχουν 100 εθελοντές και θα υπάρξει υποστήριξη και παρουσία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Στην Κύπρο η δράση θα υλοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Δυσοίωνες προβλέψεις

σκουπίδια Κέρκυρα

«Αν η κατάσταση με τα σκουπίδια συνεχίζει ως έχει, μέχρι το 2050 δεν θα υπάρχει ψάρι ούτε για δείγμα στη θάλασσα. Μόνο πλαστικά» προειδοποιεί η ΕΕ, τονίζοντας ότι εντατικοποιεί τις προσπάθειές της για μείωση της πλαστικής ρύπανσης σε θάλασσα και ξηρά. Για τον σκοπό αυτό έχει εξασφαλίσει 350 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα χρηματοδοτήσουν επικοινωνιακές δράσεις αλλά και τους ψαράδες που θα βοηθήσουν στον καθαρισμό των ωκεανών.

Ο ΟΗΕ

Το 2015, 193 ηγέτες υιοθέτησαν τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων και τον στόχο 14 που αφορά την «υποβρύχια ζωή».  Σ’ αυτό το πλαίσιο, όλες οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το 2025, θα συμβάλλουν στον περιορισμό της θαλάσσιας ρύπανσης. Ένα παγκόσμιο δίκτυο 59 χωρών του ΟΗΕ έχει ενώσει τις δυνάμεις του με την ΕΕ σε μια μεγάλη δραστηριοποίησης των νέων, των τοπικών συνεργατών και όλων τελικά των πολιτών για την εξασφάλιση ενός πιο καθαρού μέλλοντος για τις θάλασσές μας.

Τα Στρουμφ

SMURF

Όσο για τα Στρουμφ, τους δημοφιλείς ήρωες του κόμικ που δημιούργησε το 1958 ο Πιερ Κάλιφορντ, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται για να προωθήσουν σημαντικά κοινωνικά θέματα στο ευρύ κοινό. Οπότε, η «στρατολόγησή» τους από την ΕΕ για την εν λόγω εκστρατεία, θεωρείται η πλέον κατάλληλη.

Διαφήμιση