Αρχική Ενέργεια Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ: Περί ΔΕΗ και άλλων δαιμονίων

Χατζηδάκης στον ΣΚΑΙ: Περί ΔΕΗ και άλλων δαιμονίων

0
παράταση ΔΕΗ
Διαφήμιση

Ανοιχτό πολιτικά χαρακτήρισε το θέμα της ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης,σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας ότι «εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη θα αχθούν στη Δικαιοσύνη».

Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στην πορεία, συμπλήρωσε, τα μέτρα αυτά θα εξειδικευτούν περιλαμβάνοντας και μέτρα εξυγίανσης της επιχείρησης, έτσι ώστε να πάρει το δρόμο της μέσα από πολλές και διαφορετικές κινήσεις, που ξεκινούν από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και φτάνουν στη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους που θα περιορίσουν το κόστος.

«Υπάρχει μια σαφέστατη στρατηγική, που λέω ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους παρατηρήσεις- δεν παριστάνω τον αλάθητο ούτε ότι αυτοί που κάνουν παρατηρήσεις έχουν πάντα άδικο- αλλά πάντως έχουμε την πορεία της μετοχής όλο αυτό το διάστημα, που είναι ανοδική. Και είναι ανοδική ακριβώς διότι αισθάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας ότι υπάρχει μια κατεύθυνση, μια πολιτική και ένας δρόμος για τη ΔΕΗ» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το ορόσημο της 24ης Σεπτεμβρίου

ΔΕΗ

«Το θέμα είναι ότι είχαμε μπροστά μας και έχουμε μπροστά μας ένα ορόσημο, την 24η Σεπτεμβρίου. Τι θα συμβεί την 24η Σεπτεμβρίου; Βάσει του νόμου περί κεφαλαιαγοράς θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, του ορκωτού ελεγκτή και η οποία θα πρέπει να πει αν είναι βιώσιμη ή δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ernst & Young αν θεωρήσει ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση θα ζητήσει βίαια μέτρα» συνεχίζει ο υπουργός και εξηγεί ότι αυτό σημαίνει πως θα γίνει κατ’ αρχάς αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο χρηματιστήριο ενώ θα ακολουθήσει ντόμινο αρνητικών εξελίξεων τις οποίες περιγράφει συνοπτικά ως εξής: τα δάνεια της ΔΕΗ θα θεωρηθούν «κόκκινα», πράγμα που θα χτυπήσει τις τράπεζες, προκαλώντας συστημικό κίνδυνο συνολικά για την οικονομία.

Τα τιμολόγια

ΔΕΗ

«Δεν είναι το χόμπι μου να αυξάνω τιμολόγια και δεν είναι το χόμπι κανενός στην κυβέρνηση, ούτε θέλουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως εξηγεί: «Η επιβάρυνση των καταναλωτών τελικά είναι ελάχιστη και θα την προσδιορίσω για ποιο λόγο. Διότι σας είπα βρεθήκαμε στην εξής ευνοϊκή συγκυρία. Η προηγούμενη κυβέρνηση σωστά -εμείς το είχαμε ψηφίσει- πριν από τις εκλογές είχε μειώσει το φόρο της ενέργειας από 13% στο 6%. Στη συνέχεια εμείς βρήκαμε ένα μαξιλάρι 180-200 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επειδή λοιπόν υπήρχε αυτό το περίσσευμα και επειδή υπήρξε και αυτή η ελάφρυνση στο ΦΠΑ, τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε ουσιαστικά, έτσι υπολογίζαμε τουλάχιστον, θα ήταν τελείως ουδέτερα για τους καταναλωτές. Δηλαδή όσα θα πλήρωνε ο καταναλωτής από τη μια πλευρά, τα γλιτώνει από την άλλη πλευρά, στον ίδιο λογαριασμό, από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ. Έτσι έρχεται το πράγμα ίσα βάρκα ίσα νερά. Απλώς επειδή με τις μέρες που μείναμε το πρόβλημα ήταν ακόμα χειρότερο γι’ αυτό το λόγο η επιχείρηση μειώνει την έκπτωση συνέπειας από το 10% στο 5%, την μειώνει απλώς δεν την καταργεί. Αυτό πρακτικά για κάθε νοικοκυριό σημαίνει 2,5 ευρώ το μήνα».

Εκσυγχρονισμός

ΔΕΗ

Στο ίδιο πλαίσιο, κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι  μπαίνουμε στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το λεγόμενο target model, το οποίο σημαίνει ότι «η ΔΕΗ πρέπει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές της. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν όλες οι εταιρείες, διότι όλες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και όλες έχουν εργαζόμενους. Γι’ αυτό το λόγο, για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πάρουμε μια σειρά από εξυγιαντικά μέτρα για τη ΔΕΗ».

Μεταξύ των μέτρων αυτών ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Οκτώβριο θα εισαχθεί νέος νόμος, ο οποίος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ «από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ. Διότι η ΔΕΗ είναι η μόνη εισηγμένη επιχείρηση του Δημοσίου που ανταγωνίζεται άλλες επιχειρήσεις και σε ότι αφορά την εσωτερική της διοίκηση δεν μπορεί να κινηθεί. Κινείται πάρα πολύ αργά ενώ οι άλλοι λαμβάνουν αποφάσεις αμέσως σε σχέση με τις προμήθειες, τις προσλήψεις κλπ. Η ΔΕΗ πηγαίνει με τον… αραμπά με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος συνέχεια».

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=6521&language=el-GR

Διαφήμιση