Αρχική Επιστήμη Ποιον επιστήμονα τιμά σήμερα η Google;

Ποιον επιστήμονα τιμά σήμερα η Google;

0
Διαφήμιση

Ευτυχώς που υπάρχει και το Google να μαθαίνουμε δυο-τρία πράγματα! Με το σημερινό της Doodle η μηχανή αναζήτησης τιμά τα 166 χρόνια από τη γέννηση του Δανού μικροβιολόγου Hans Christian Gram. Το σκίτσο είναι του επίσης Δανού Mikkel Sommer.

Ποιος ήταν ο Gram

Hans Christian Gram

Ο Gram λοιπόν, γεννήθηκε στην Κοπεγχάγη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1853. Γιατί έμεινε στην ιστορία όμως; Επειδή επινόησε μια τεχνική χρώσης που χρησιμοποιείται ακόμα για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση διαφορετικών τύπων βακτηρίων.

Αφού απέκτησε το M.D. από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης το 1878, ο Gram ταξίδεψε στην Ευρώπη μελετώντας τη βακτηριολογία και τη φαρμακολογία.

Gram-θετικό/αρνητικό

Οι όροι «Gram-θετικό» και «Gram-αρνητικό» του “ανήκουν”: Τα θετικά κατά Gram βακτήρια εμφανίζονται πορφυρά κάτω από το μικροσκόπιο, επειδή τα κυτταρικά τοιχώματα τους είναι τόσο παχιά ώστε ο διαλύτης δεν μπορεί να τα διεισδύσει, ενώ τα Gram-αρνητικά βακτήρια έχουν λεπτότερα κυτταρικά τοιχώματα που επιτρέπουν στον διαλύτη να απομακρύνει το λεκέ. Για παράδειγμα οι πνευμονοκόκκοι, που μπορούν να προκαλέσουν πολλές ασθένειες, ταξινομούνται ως «Gram-θετικοί».

Παρότι ο ίδιος κάποια στιγμή χαρακτήρισε τη μέθοδό του “ελαττωματική”, χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Α.Χ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here