Αρχική Επιχειρείν WWF Ελλάς: Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

WWF Ελλάς: Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

0
βιώσιμη ανάπτυξη
Διαφήμιση

Τις επιφυλάξεις του σχετικά με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, εκφράζει το WWF Ελλάς.

Η περιβαλλοντική οργάνωση εστιάζει την κριτική της ειδικά στις διατάξεις που αφορούν τις κρατικές επιδοτήσεις. Ειδικότερα διαφωνεί με την υπαγωγή σε καθεστώς κρατικής επιδότησης δραστηριοτήτων «με ανυπολόγιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων (αγωγοί, πλατφόρμες άντλησης, πύργοι γεώτρησης κλπ) και η εξόρυξη χρυσού», αναφερόμενη προφανώς στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Όπως εξηγεί το WWF, το νέο νομοσχέδιο προωθεί την επιδότηση με δημόσια χρήματα «εξαιρετικά επώδυνων για το περιβάλλον» προγραμμάτων εξορύξεων, «τα οποία διαχρονικά προωθούνται με το πρόσχημα της οικονομικής ανάπτυξης, των θέσεων εργασίας και των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας».

Επιπλέον, συνεχίζει η οργάνωση, η πρόβλεψη για μόνο έξι μέρες διαβούλευσης ενός νομοσχεδίου με 88 άρθρα «καταστρατηγεί την πρόβλεψη του νέου νόμου για το επιτελικό κράτος, ο οποίος προβλέπει ελάχιστη διαβούλευση δύο εβδομάδων».

Κόντρα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις

βιώσιμη ανάπτυξη, ΑΠΕ

Το WWF Ελλάς χαρακτηρίζει το πολυνομοσχέδιο «αναχρονιστικό» επισημαίνοντας ότι είναι διαμετρικά αντίθετο στην ευρωπαϊκή και διεθνή τάση (πχ. στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ) να ανακατανεμηθούν οι δημοσιονομικοί πόροι από περιβαλλοντικά επιζήμιες δραστηριότητες για την στήριξη κλάδων που συνεισφέρουν στη μετάβαση προς μια οικονομία μηδενικών εκπομπών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Η οργάνωση θεωρεί ότι τελικά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα οδηγήσουν στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της χώρας εμποδίζοντας την απανθρακοποίηση της ελληνικής οικονομίας και καταλήγει: «Τα χρήματα των φορολογούμενων είναι απαραίτητο να κατευθύνονται αποκλειστικά προς τη χρηματοδότηση καινοτόμων δραστηριοτήτων και κλάδων που συνεισφέρουν στην απανθρακοποίηση και την τόνωση της κυκλικής οικονομίας, προστατεύοντας ταυτόχρονα το φυσικό κεφάλαιο της χώρας».

Τέλος, ζητά από τον υπουργό ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη διάταξη.

Συντάκτρια: Αλεξάνδρα Χαΐνη

Διαφήμιση