Αρχική Περιβάλλον Οι φωτογραφίες με σπάνια είδη ζώων απειλούν τη ζωή τους

Οι φωτογραφίες με σπάνια είδη ζώων απειλούν τη ζωή τους

0
zoa
Διαφήμιση

Κατά τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για τους Πιγκουίνους, στη Νέα Ζηλανδία, οι ειδικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους, καθώς οι λήψεις φωτογραφιών με σπάνια είδη ζώων βλάπτουν σοβαρά την συμπεριφορά των ζώων που ζουν στην άγρια φύση και επιβαρύνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα με όσα είναι σε αιχμαλωσία.

Η αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να βγάζουν selfies με πιγκουίνους και άλλα ζώα επηρεάζει αρνητικά

  • τη διατροφή,
  • την αναπαραγωγή ακόμα και
  • τα ποσοστά των γεννήσεων των ειδών αυτών.

Ο καθηγητής Φίλιπ Σέντον, διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης άγριων ζώων του Πανεπιστημίου της Otago, δήλωσε: «Χάνουμε τον σεβασμό μας προς την άγρια φύση, δεν καταλαβαίνουμε καθόλου την φύση».

Ο Σέντον δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο, επίσης, ότι η εξοικείωση των ειδών της άγριας πανίδας με τη λήψη φωτογραφιών μαζί με ανθρώπους είναι «τρομακτική» και βλάπτει τα ζώα. Φέρεται μάλιστα να προκαλεί σωματική και συναισθηματική καταπόνηση, ενίοτε διακοπή της διατροφής και των αναπαραγωγικών συνηθειών, και ενδεχομένως ακόμα και μείωση του ποσοστού των γεννήσεων.

zoa 1

«Το πρόβλημα με τις εν λόγω selfies, είναι ότι οι εικόνες εμφανίζονται συχνά χωρίς κανένα κείμενο και έτσι, ακόμα κι αν υπήρχε κάποιο μήνυμα, αυτό χάνεται, καθώς όλοι βλέπουν μόνο ότι κάποιος αγκαλιάζει έναν πιγκουίνο και θέλουν να κάνουν το ίδιο», λέει ο Σέντον.

Μάλιστα, ο Σέντον εξηγεί ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες αυτές τις ανησυχίες και έχει απαγορεύσει στους μαθητές του να αναρτούν selfies στα social media, ενώ μελετούν ζώα της άγριας φύσης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο στόχος είναι να μειωθεί κάθε διαταραχή που δημιουργείται στους πιγκουίνους και σε άλλα ζώα εξαιτίας των selfies.

Το έντονο φως από τα κινητά τηλέφωνα, ο θόρυβος, ακόμα και οι κινήσεις των ανθρώπων που τραβούν τις φωτογραφίες, βλάπτουν σοβαρά τα ζώα.

zoa 2

Πηγές: Lifo, The Guardian

Διαφήμιση