Αρχική Καταστροφές Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Λουτράκι και Ζάκυνθο – Εκκενώνονται οικισμοί

Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Λουτράκι και Ζάκυνθο – Εκκενώνονται οικισμοί

0
agalas fotia 27
Διαφήμιση

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στον Αγαλά Ζακύνθου και η οποία έχει φτάσει ήδη έξω από το χωριό Κερί.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου και οι υπεύθυνοι πολιτικής προστασίας, μετά από συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διέταξαν προληπτικά την εκκένωση των πρώτων σπιτιών του χωριού.

Η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σε δασική, δύσβατη περιοχή, αλλά στη συνέχεια τα μέτωπα διασπάστηκαν και ένα εξ αυτών άρχισε να κατευθύνεται προς το χωριό Κερί.

Όλες οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις το νησιού βρίσκονται στο σημείο δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν (5-6 Μποφόρ) δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 9 οχήματα με 20 πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, από αέρος κάνουν συνεχείς ρίξεις νερού 2 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair.

Επίσης έχει ζητηθεί ενίσχυση από τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιονίων Νήσων, από ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο τύπου Ericson, δυο αεροσκάφη PZL αλλά και επίγεια πυροσβεστική δύναμη από την Πάτρα που αναμένεται αργότερα στο νησί.

Στο Λουτράκι

Η φωτιά στο Λουτράκι που ξέσπασε χθες βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη. Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και τις πολλές διάσπαρτες εστίες δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που ανανεώθηκαν και ενισχύθηκαν το πρωί, προκειμένου να οριοθετήσουν την πυρκαγιά για να μπορέσουν να την ελέγξουν.

Αυτή την ώρα επιχειρούν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις είναι συνολικά 169 πυροσβέστες με 24 οχήματα και 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων. Συνδρομή παρέχουν μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές καθώς και υδροφόρες της Περιφέρειας και των δήμων.

Τη νύχτα οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν μεν να εμποδίσουν την επέκταση της φωτιάς, ωστόσο το πρωί, λόγω της ενίσχυσης των ανέμων, άρχισαν οι αναζωπυρώσεις.

Αυτή την ώρα δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο αλλά πολλές εστίες διάσπαρτες σε μια μεγάλη περίμετρο, βόρεια και δυτικά της πόλης του Λουτρακίου. Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων πάντως, εκτιμούν ότι η αποφασιστική μέρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς θα είναι αύριο, που αναμένεται ότι θα σταματήσουν εντελώς οι άνεμοι.

 

Διαφήμιση