Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Green Tank: Ζημιώνει τη χώρα ο λιγνίτης

Green Tank: Ζημιώνει τη χώρα ο λιγνίτης

0
λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ
Διαφήμιση

Μετά τη συνεχιζόμενη κρίση στη ΔΕΗ έρχεται και η πρόσφατη έκθεση της ανεξάρτητης μη κερδοσκοπικής “δεξαμενής για το περιβάλλον” Green Tank, για να επιβεβαιώσει την ανάγκη άμεσης στροφής της χώρας μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στην έκθεση λοιπόν, «Τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος εποχής» καταγράφονται ζημιές της τάξης των €700 εκ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων τα τελευταία 3,5 χρόνια. Ειδικότερα, αναλύονται τα οικονομικά των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και γίνονται προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι στα επόμενα χρόνια.

Τα βασικά συμπεράσματα

ΔΕΗ

  • Από τον Ιανουάριο του 2016 έως τον Ιούνιο του 2019, η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημιές €683 εκατ. από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.
  • Εάν ο σημερινός λιγνιτικός στόλος παραμείνει ως έχει, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει καθαρές ζημιές της τάξης των €1,3 δισ.
  • Κανένα μελλοντικό σενάριο δεν μπορεί να οδηγήσει την ελληνική λιγνιτική βιομηχανία σε καθαρά κέρδη τα επόμενα 3,5 χρόνια, ακόμα και αν οι τιμές άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Απόσυρση λιγνιτικών μονάδων

ΔΕΗ

Η έκθεση καταλήγει ότι η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων επιβάλλεται όχι μόνο για λόγους υγείας και περιβαλλοντικούς, αλλά και για αμιγώς οικονομικούς λόγους στο πλαίσιο της οικονομικής διάσωσης της ΔΕΗ. Υπό αυτό το πρίσμα προτείνεται:

  • Η απόσυρση των ΑΗΣ Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις καθαρές ζημιές της λιγνιτικής βιομηχανίας κατά περισσότερο από €600 εκ. τα επόμενα 3,5 χρόνια.
  •  Η απόσυρση των μονάδων του Αγ. Δημητρίου Ι-ΙΙ και Μεγαλόπολης IV καθώς θα βελτιώσουν κατά 66% τα οικονομικά μεγέθη σε σύγκριση με το σενάριο στο οποίο δεν πραγματοποιείται καμία απόσυρση – υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Ανάγκη αναθεώρησης του ΕΣΕΚ

Τα ευρήματα της έκθεσης αναδεικνύουν επίσης την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Το σημερινό προσχέδιο του ΕΣΕΚ προτείνει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 9,5 TWh από λιγνίτη το 2030 από ένα λιγνιτικό στόλο καθαρής ισχύος 2,7 GW, ενώ η έκθεση δείχνει ότι η οικονομική διάσωση της ΔΕΗ είναι στενά συνδεδεμένη με τα ίδια επίπεδα λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής αλλά 10 χρόνια νωρίτερα, διατηρώντας ένα πολύ μικρότερο λιγνιτικό στόλο καθαρής ισχύος λιγότερο από 1,5 GW.

Έως το 2030

ΔΕΗ

«Τα στοιχεία δεν ψεύδονται. Με δεδομένη την εκτόξευση των τιμών διοξειδίου του άνθρακα και το γεγονός ότι οι ελληνικοί λιγνιτικοί σταθμοί έχουν μακράν τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα στην Ευρώπη, επιβάλλεται η Ελλάδα να δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030 το αργότερο. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση μπορούν να συμβάλλουν στην επιλογή των μονάδων που πρέπει να αποσυρθούν κατά προτεραιότητα», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για την ενέργεια και το κλίμα στη δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον, The Green Tank.

Ολόκληρη η έκθεση εδώ: https://thegreentank.gr/wp-content/uploads/2019/09/The-economics-of-Greek-lignite-plants_EL.pdf

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here