Αρχική Περιβάλλον Αναπτυξιακός νόμος: Τι θα ισχύσει για τους αιγιαλούς και τις παραλίες;

Αναπτυξιακός νόμος: Τι θα ισχύσει για τους αιγιαλούς και τις παραλίες;

0
παραλία Λογγάς
παραλία Λογγάς
Διαφήμιση

Ανησυχητικές πληροφορίες για ρυθμίσεις που θα αλλάξουν δραματικά την εικόνα αλλά και τη σχέση μας με τους αιγιαλούς και τις παραλίες της χώρας μας, μεταφέρει ο σημερινός Τύπος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση, περιλαμβάνει τροποποιήσεις για τον αιγιαλό και την παραλία οι οποίες διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ακτογραμμή εις βάρος των πολιτών.

Μεταξύ των ρυθμίσεων, που αναμένεται να προκαλέσουν θύελλα αντιδράσεων αν τελικά ισχύσουν, περιλαμβάνονται η κατάργηση του ελάχιστου πλάτους της παραλίας στα 30 μ. από τον αιγιαλό, η παροχή διευκολύνσεων για την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, καθώς και η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

Τι προβλέπεται αναλυτικά

paralia παραλία

  • Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
  • Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα. Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.
  • Ο (εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα) παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.
  • Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.
  • Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.
  • Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.
  • Σήμερα, η παραχώρηση αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας (όχθης, πυθμένα κ.λπ.) απαγορεύεται, εκτός αν επιβάλλεται για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, εθνικής άμυνας, δημόσιας τάξης, ασφάλειας, υγείας ή προστασίας αρχαιοτήτων και περιβάλλοντος. Με νέα ρύθμιση, το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και σε περιπτώσεις «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων».
  • Καταργείται ρύθμιση με την οποία δινόταν δυνατότητα ανάκλησης της παραχώρησης ενός αιγιαλού, προς αποκατάσταση του κοινόχρηστου χαρακτήρα του.
  • Παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, όσο χρόνο υφίσταται το σχετικό δικαίωμα.

Πηγή: Καθημερινή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ Βενετία θα απαγορεύσει το κάπνισμα στο κέντρο της
Επόμενο άρθροGreen Tank: Ζημιώνει τη χώρα ο λιγνίτης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ