Αρχική Ενέργεια ΥΠΕΝ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ εν όψει ενός ενεργειακά...

ΥΠΕΝ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές στη ΔΕΗ εν όψει ενός ενεργειακά φτωχού χειμώνα

0
λογαριασμούς ΔΕΗ
Διαφήμιση

«Έρχεται νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές της ΔΕΗ» ανακοίνωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι θα μειωθεί το ποσό της προκαταβολής, ενώ θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δόσεων. Σήμερα αν έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

«Σε σχέση με τις προκαταβολές η απόφαση της ΔΕΗ είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί… Και εμείς και η ΔΕΗ ακούμε την κοινή γνώμη», σχολίασε ο υπουργός.

Ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ

Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι τη Δεύτερα έρχεται η ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. «Θα τη φέρουμε και στη Βουλή και θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας” είπε, συμπληρώνοντας ότι “οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. που κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50% της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ… Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ».

Ο μηχανισμός ΝΟΜΕ

ΔΕΗ

Για όσους δεν γνωρίζουν, ο μηχανισμός ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) βασίζεται στο γαλλικό πρότυπο σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ των κλάδων παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και υιοθετήθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο υλοποίησης του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιβολή υποχρέωσης σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας να πωλεί, καθιστά διαθέσιμη ή άλλως χορηγεί πρόσβαση σε μια ορισμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα. Η δημοπρασία τύπου ΝΟΜΕ συνιστά συνεπώς έναν εναλλακτικό μηχανισμό υποβοήθησης της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στη χώρα μας υιοθετήθηκε ως κύριος μηχανισμός συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις του τρίτου Μνημονίου Συνεννόησης, στο οποίο προβλέπεται υποχρέωση για τη σταδιακή απομείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020 (Ν. 4336/2015).

Οι ευθύνες

ΔΕΗ

Ο κ. Χατζηδάκης άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ΔΕΗ, σε επίπεδο πολιτικό πρωτίστως, όμως, παρατήρησε, «οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι».

«Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ με τις ζημιές που έχει, παρότι έβγαλε τη μύτη της από το νερό δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο» διευκρίνισε. «Ο κ. Τσίπρας είπε για διαμελισμό της ΔΕΗ επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή του δικτύου διανομής. Ο κ. Τσίπρας ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ που είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος κι αυτά είναι μια χαρά και τον ενοχλεί επειδή συζητάμε τον ΔΕΔΔΗΕ, βγάλτε άκρη» υποστήριξε.

Ακριβή μου κατανάλωση

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ευτυχώς που ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει τα κρύα. Και ας ελπίσουμε ότι θα αργήσουν και ότι όταν έρθουν δεν θα είναι τσουχτερά, ώστε να μην έχουμε και τις αντίστοιχες χρεώσεις στους λογαριασμούς μας…

Καθώς κακά τα ψέμματα, μετά την κατάρρευση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης η μεγάλη πλειονότητα αναζήτησε θέρμανση μέσα από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, με τα γνωστά αποτελέσματα, που κάποιες φορές οδήγησαν ακόμη και στη διακοπή της παροχής ρεύματος.

Δυσκολίες σε όλη την ΕΕ

ΔΕΗ, διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με τους στατιστικούς πίνακες της Eurostat σε επίπεδο Ευρωπαϊκή Ένωσης, το 8% δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει επαρκή θέρμανση, ενώ ειδικά στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι το ¼ του πληθυσμού αδυνατεί να καλύψει μια βασική ανάγκη αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από τη Βουλγαρία (36,5%) και τη Λιθουανία (28,9%). Η τάση είναι πτωτική, αλλά με τη διαφορά ότι ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτά τα ποσοστά άρχισαν να μειώνονται μετά από το 2012 (11% μ.ο.), στη χώρα μας η βελτίωση αυτού του κοινωνικού δείκτη ξεκίνησε μετά από το 2014 κι αφού είχε φτάσει στο 32,9%.

Οι ρυθμίσεις οφειλών προς τη ΔΕΗ

παράταση ΔΕΗ

Μέχρι σήμερα, η ΔΕΗ -με στόχο τη στήριξη και οικονομική διευκόλυνση των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων- παρέχει τη δυνατότητα ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Το σύστημα διακανονισμού έχει ως εξής:

1.Οι πελάτες διαχωρίζονται κατά το βαθμό της συνέπειας που επέδειξαν στην πληρωμή των λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο στις εξής 6 κατηγορίες, όπως ίσχυε και πριν:

  • Συνεπείς χωρίς διακανονισμούς
  • Συνεπείς σε πληρωμές και διακανονισμούς
  • Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού
  • Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών
  • Πελάτες με αποκοπή λόγω χρέους, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει αίτημα επανασύνδεσης και ρύθμισης οφειλών εντός 30 ημερών από την ημερομηνία αποκοπής.

2. Για όσους εντάσσονται στις κατηγορίες 1 έως 4 το σύστημα της ρύθμισης κλιμακώνεται με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Για μέσο μηνιαίο λογαριασμό μέχρι 100 ευρώ απαιτείται προκαταβολή του 10% της οφειλής.
  • Για μηνιαίο λογαριασμό 101 – 250 ευρώ, προκαταβολή 15% και από 250 ευρώ και πάνω η προκαταβολή γίνεται 20%.
  • Σε όλες τις περιπτώσεις ο μέγιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης είναι 24.
  • Η δόση δεν μπορεί να ξεπερνά το ύψος του μέσου μηνιαίου λογαριασμού (αφού αφαιρεθεί η προκαταβολή). Αν προκύπτει υπόλοιπο, τότε αυτό θα πρέπει να καταβληθεί μαζί με την προκαταβολή.

3. Για τις κατηγορίες συνέπειας 5 και 6 η ρύθμιση γίνεται με 30% προκαταβολή και μέχρι 18 μηνιαίες δόσεις. Αν έχει κοπεί το ρεύμα λόγω χρέους, χρειάζεται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις.

Επίσης, ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οικιακούς πελάτες με άτοκες δόσεις έως 50% του μηνιαίου λογαριασμού που προβλέπει ο Κώδικας Προμήθειας.

Επίσης είναι δυνατόν να εγκριθεί κατ’ εξαίρεση διακανονισμός για ειδικές περιπτώσεις πελατών, που για ιδιαίτερα σοβαρούς λόγους χρήζουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς τις γενικές ρυθμίσεις εξόφλησης των οφειλών.

Οδηγίες

Οι πελάτες οι οποίοι επιθυμούν να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα κατά τόπους Καταστήματα, και το Τμήμα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών, 11770 (Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 07:00 – 19:00).

Για τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες προβλέπεται:

  • άμεση καταβολή του 10% της συνολικής οφειλής,
  • ρύθμιση του υπόλοιπου σε μηνιαίες δόσεις που θα διαμορφώνονται ανάλογα με το μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

Ειδικές κατηγορίες

παράταση ΔΕΗ

  • Για τους πελάτες που είναι οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων πελατών ακολουθούνται τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Προμήθειας.
  • Ειδικότερα για τους Ευάλωτους πελάτες η κάθε δόση δεν ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηνιαίου λογαριασμού.
  • Έτσι για παράδειγμα, ένας ευάλωτος πελάτης με συνολική οφειλή €2.000 και μέσο διμηνιαίο λογαριασμό €200 θα μπορεί να το αποπληρώσει την οφειλή του σε 40 μηνιαίες άτοκες δόσεις των €50.
  • Επιπλέον, στους Ευάλωτους Πελάτες παρέχονται ειδικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων η μη έκδοση εντολής απενεργοποίησης μετρητή (διακοπής ρεύματος) λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών κατά το χρονικό διάστημα από Νοέμβριο έως Μάρτιο, καθώς και κατά τη διάρκεια των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
  • Οι αγροτικοί πελάτες έχουν δυνατότητα ρύθμισης τωv οφειλών τους σε 36 μηνιαίες δόσεις.

 

Διαφήμιση