Αρχική Επιχειρείν Ελληνικό: Εντυπωσιακές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο

Ελληνικό: Εντυπωσιακές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο

0
ELLHNIKO3
Διαφήμιση

Σε μοναδικό τοπόσημο σχεδιάζεται να μετατραπεί το παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις, που αναμένεται να αλλάξουν πλήρως τη μορφή της παραλίας: ενυδρείο, κυκλική πισίνα, καταφύγιο τουριστικών σκαφών, μαρίνα και άλλες κατασκευές για αναψυχή και κατοικία.

Όπως αναφέρει η σχετική ιστοσελίδα https://thehellinikon.com, στην ανανεωμένη παράκτια ζώνη, συνολικού μήκους 3,5 χλμ., θα δημιουργηθεί ελεύθερης πρόσβασης νέα παραλία 1 χλμ., κατά μήκος της οποίας θα αναπτυχθούν χώροι αναψυχής και εστίασης.

Επιπλέον ο παραλιακός δρόμος θα πεζοδρομηθεί ώστε πεζοί και ποδηλάτες να κινούνται με ασφάλεια κατά μήκος του.

Όλες οι παραπάνω περιοχές θα συνδέονται με τον κεντρικό πεζόδρομο περιπάτου μήκους 2,5 χλμ, που θα εκτείνεται από το Μητροπολιτικό Πάρκο μέχρι το παραλιακό μέτωπο.

Νέα ΚΥΑ

Ελληνικό

Τα παραπάνω περιγράφει με περισσότερες λεπτομέρειες νέα ΚΥΑ που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή. Σύμφωνα με την απόφαση, το παραλιακό μέτωπο χωρίζεται σε τρεις περιοχές: στη «γειτονιά μαρίνας Αγίου Κοσμά», τη «γειτονιά ενυδρείου Αγίου Κοσμά» και τις προς πολεοδόμηση περιοχές.

Ενυδρείο-πισίνα

Για την κατασκευή του ενυδρείου, το οποίο θα καταλαμβάνει έκταση 30 στρεμμάτων, προβλέπεται επίχωση (περίπου 19.400 τ.μ.) μέσα στη θάλασσα. Από το ενυδρείο ξεκινά η μεγάλη (υφιστάμενη) παραλία. Η ακτή θα εμπλουτιστεί με άμμο και χαλίκι, ενώ για την προστασία της από τους κυματισμούς θα κατασκευαστεί πρόβολος στο νότιο άκρο της και δύο ύφαλοι μέσα στη θάλασσα, σε απόσταση 180 μέτρων από τη στεριά.

Στο νότιο άκρο της παραλίας, επί του προβόλου, θα κατασκευαστεί μια τεράστια κυκλική πισίνα (διαμέτρου 85 μέτρων), η οποία θα «μπαίνει» μέσα στη θάλασσα.

Συνολικά, η περιοχή του ενυδρείου καταλαμβάνει έκταση 122 στρεμμάτων. Σε αυτή η δόμηση θα είναι πιο περιορισμένη, φθάνοντας τα 24.500 τ.μ. Εκτός από το ενυδρείο, θα περιλαμβάνει και μια κτιριακή ενότητα με χρήσεις αναψυχής.

Καταφύγιο τουριστικών σκαφών

Ελληνικό

Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα καταλαμβάνει 12,7 στρέμματα στην ξηρά και 55 στρ. στη θάλασσα και θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως 113 σκάφη, εκ των οποίων τα 12 των 15-18 μέτρων. Ο νέος μώλος θα έχει καμπύλη μορφή και συνολικό μήκος 310 μέτρα. Εσωτερικά θα έχει 6 πλωτές προβλήτες των 40 μέτρων, στις οποίες θα μπορούν να δένουν τα πλοία. Μπροστά από το καταφύγιο τουριστικών σκαφών θα υπάρχει ένα κτίριο 300 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες λειτουργίας του καταφυγίου.

Η μαρίνα

Νότια από το ενυδρείο, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά, καταλαμβάνει έκταση 334 στρεμμάτων. Εκεί θα χτιστούν έως 66.900 τ.μ. Στο εσωτερικό μέτωπο της μαρίνας, σε έκταση 212 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί μια περιοχή με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής (λ.χ. καταστήματα, χώροι εστίασης). Στα δύο άκρα της μαρίνας, στον «βραχίονα» και στο βόρειο άκρο της, θα δημιουργηθούν τρεις ενότητες κτιρίων, οι οποίες θα έχουν ανάλογες χρήσεις. Οι δύο περιοχές θα έχουν ανοιχτούς χώρους (η πρώτη 122 στρέμματα και η δεύτερη 65 στρέμματα), στους οποίους επιτρέπονται μόνο προσωρινές κατασκευές, παιδότοποι, διάδρομοι βάδην, υπαίθρια όργανα άθλησης, υπαίθρια έργα τέχνης κ.λπ.

Διαφήμιση