Αρχική Ειδήσεις Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Οδηγίες για αγορές σχολικών ειδών

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Οδηγίες για αγορές σχολικών ειδών

0
ΣΧΟΛΙΚΑ1
Διαφήμιση
Έφτασε το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν αρχίσουν τα σχολεία και η τελευταία ευκαιρία να αγοράσουν οι γονείς τα απαραίτητα για τα παιδιά τους, μια και από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Κάθε χρόνο η επιλογή των σχολικών ειδών προκαλεί πονοκέφαλο. Με την πληθώρα των προϊόντων στις προθήκες των καταστημάτων τα παιδιά -ειδικά τα μικρά- χάνουν κάθε μέτρο, ενώ οι γονείς προσπαθούν να ελέγξουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ταυτόχρονα να ευχαριστήσουν τα βλαστάρια τους…

Θέμα ασφάλειας

ΣΧΟΛΙΚΑ2

“Η επιλογή των σχολικών ειδών πρέπει να βασίζεται στο αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις, που θέτει το διδακτικό προσωπικό, ώστε να γίνεται καλύτερα και ευκολότερα η διεργασία της μάθησης, στο σχολείο και στο σπίτι”, αναφέρει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Το ΚΕΠΚΑ εξηγεί ότι τα σχολικά είδη, παρότι είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια. Επομένως, η ασφάλειά τους καθορίζεται από τη νομοθεσία για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, που θέτει προδιαγραφές ασφάλειας για ενήλικες. Γι αυτό και όπωε αναφέρει είναι πολύ σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν παιχνίδια, όπως στυλό, που ανάβουν, μολύβια με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν φρούτο, σχολικά με κορδόνια που κρεμιούνται στο λαιμό, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

Το σύστημα RAPEX

Πολλά από αυτά τα είδη κρίνονται ακατάλληλα και κάποια στιγμή αποσύρονται. Αυτά καταγράφονται στο σύστημα RAPEX που είναι προσβάσιμο από τους καταναλωτές κάνοντας κλικ στο «Άλλα προϊόντα».

Οδηγίες προστασίας

ΣΧΟΛΙΚΑ

 • Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά, ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται, για το σχολείο και στο τι νομίζει ότι χρειάζεται. Πρέπει να καταλάβει ότι η “ομορφιά” των σχολικών ειδών δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τη μόδα της εποχής, αλλά, σίγουρα, επιβαρύνει το πορτοφόλι της οικογένειας. Αυτή η χρονική περίοδος μας προσφέρει μια, από τις καλύτερες ευκαιρίες, να εξηγήσουμε, στο παιδί μας, τα σωστά καταναλωτικά πρότυπα και τη στάση ζωής, που πρέπει να έχει, απέναντι στην κατανάλωση.
 • Όταν βεβαιωθούμε ότι το παιδί μας κατάλαβε τους κινδύνους, ετοιμάζουμε έναν κατάλογο με τα είδη που θεωρούμε απαραίτητα. Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει.
 • Είναι φυσικό, έστω και μετά από όλα αυτά, το παιδί μας κάποιες στιγμές, να παρασυρθεί, από την ποικιλία της αγοράς και να μας ζητήσει να αγοράσουμε κάποια πράγματα, τα οποία δεν είχαμε συμπεριλάβει, στον κατάλογο. Αν θεωρούμε ότι είναι περιττά, πρέπει να αρνηθούμε, έστω και αν στεναχωρήσουμε το μικρό μας καταναλωτή.
 •  Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από τα χρώματα και τα σχέδια των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.
 • Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.
 • Τηρούμε αυστηρά τον κατάλογο που μας συστήνει το σχολείο. Η έρευνα αγοράς και η σύγκριση τιμών, για το ίδιο είδος είναι απαραίτητη. Όπως προκύπτει, από έρευνες του ΚΕ.Π.ΚΑ., οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα, σε κατάστημα, είναι σημαντικές.
 • Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες που περιέχουν παραπάνω από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.
 • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μοιάζουν με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά. Επειδή όμως συχνά «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
 • Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (σβύστρες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται από χημικές αρωματικές ουσίες που ίσως αποδειχθούν, αργότερα ακατάλληλες. Η μυρωδιά όμως  παρασύρει τα παιδιά να τα βάλουν στο στόμα.
 • Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο  για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά που μοιάζουν  με παιχνίδια δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας με τα παιχνίδια.
 • Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται  με σχολικά είδη  που ζυγίζουν  πάνω από το 1/10 του βάρους τους.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕλληνικό: Εντυπωσιακές παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο
Επόμενο άρθροΕγχειρίδιο για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων από τους δήμους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ