Αρχική Περιβάλλον Στο έλεος των υλοτόμων το τελευταίο παρθένο δάσος στην Αλάσκα

Στο έλεος των υλοτόμων το τελευταίο παρθένο δάσος στην Αλάσκα

0
TONGASS1
Διαφήμιση

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μόνο με σίφουνα μπορεί να συγκριθεί. Κανείς και τίποτα δεν την γλιτώνει στο διάβα του. Αυτή τη φορά τα έχει βάλει με την Αλάσκα. Η οποία παρότι ταλαιπωρήθηκε φέτος το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές και ταλαιπωρείται γενικότερα λόγω της αλλαγής του κλίματος, έχει άλλη μια πρόκληση να αντιμετωπίσει: κατά τα φαινόμενα, ο Τραμπ διέταξε την Υπηρεσία Γεωργίας των ΗΠΑ να επιτρέψει την υλοτομία και άλλα …αναπτυξιακά έργα στον εθνικό δρυμό Τόνγκας, στο μεγαλύτερο δηλαδή παρθένο δάσος της γης!

Άρση 20ετούς απαγόρευσης

TONGASS2

Την απίστευτη αυτή είδηση –ακόμη και για τα μέτρα του Τραμπ- μεταφέρει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου. Η απόφαση αυτή, αν ισχύσει, θα σημάνει την άρση της 20ετούς απαγόρευσης εκμετάλλευσης της περιοχής και αναμένεται να επηρεάσει τουλάχιστον τη μισή έκταση του δάσους.

Προσπάθειες να αγνοήσουν τον σκόπελο των απαγορεύσεων ειδικά για την υλοτομία έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν από τους Ρεπουμπλικάνους, ωστόσο ουδέποτε έγιναν δεκτές από τα ομοσπονδιακά δικαστήρια.

Άλλωστε, από το 2016 το κογκρέσο είχε κηρύξει έκταση πάνω από 20.000 τετ. χλμ. (το 1/3 περίπου από τη συνολική έκταση του δάσους) ως «καταφύγιο άγριας φύσης» που πρέπει να παραμείνει ανεκμετάλλευτο πάση θυσία. Όπως έχει καταγραφεί σε έκθεση της Υπηρεσίας Αλιείας και Θήρας το 2013, τα μισά σχεδόν δέντρα του Τόνγκας είχαν υλοτομηθεί τον περασμένο αιώνα. Τα υπόλοιπα φιλοξενούν έναν μικρό πληθυσμό μαύρης αρκούδας, ελαφιών και αρπακτικών πουλιών.

Στα χνάρια του Μπολσονάρου

Δεν είναι τυχαίο που οι περιβαλλοντολόγοι παραλληλίζουν τον Τραμπ με τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Μπολσονάρου, ο οποίος έχει βάλει το χεράκι του στη ραγδαία αποδάσωση του Αμαζονίου.

«Αν ο πλανήτης μπορούσε να μιλήσει» λέει ο ηφαιστειολόγος Τζες Φήνιξ, «θα ούρλιαζε από την αγωνία ή θα έκλαιγε από απελπισία. Μπορεί και τα δύο».

Διαφήμιση