Αρχική Καταστροφές Ακόμα ατιμώρητοι οι ένοχοι του ναυάγιο “Αγία Ζώνη ΙΙ”

Ακόμα ατιμώρητοι οι ένοχοι του ναυάγιο “Αγία Ζώνη ΙΙ”

0
ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ2
Διαφήμιση

Δυο χρόνια συμπληρώνονται αύριο 10 Σεπτεμβρίου από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και οι υπεύθυνοι παραμένουν ατιμώρητοι.

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς σε σχετική ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζει “περιβαλλοντικό έγκλημα” το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου «Αγία Ζώνη ΙΙ», από το οποίο μαύρισαν οι ακτές και η θάλασσα του Σαρωνικού.

Όπως επισημαίνει, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η φάση της ανάκρισης, ενώ μεγάλη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι για τρίτη φορά αντικαταστάθηκε ο αρμόδιος ανακριτής, προκαλώντας νέες σημαντικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017, το WWF Ελλάς είχε υποβάλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά που διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελοειδή στον Σαρωνικό Κόλπο.

Θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, η περιβαλλοντική οργάνωση, ως άμεσα ενδιαφερόμενη, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς. Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».

Η ρύπανση

ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ3

Αν και σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, η ρύπανση που προκλήθηκε από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ο κίνδυνος από παρόμοιες ή μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στις ελληνικές θάλασσες είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, καθώς τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τις άμεσες επιπτώσεις που θα έχουν σε περιβάλλον, οικονομία και κοινωνία. Η συνολική θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου ή/και φυσικού αερίου καλύπτει σχεδόν 60.000 τ.χλμ. που εκτείνονται από τα βόρεια της Κέρκυρας, και καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο του Ιονίου Πελάγους, φτάνουν ως τα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Αργοί ρυθμοί

“Καθώς το αδίκημα της πρόκλησης πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό απομακρύνεται από τη συλλογική μνήμη, οι αργοί ρυθμοί απόδοσης ποινικών ευθυνών στη συγκεκριμένη υπόθεση εντείνουν το κλίμα ατιμωρησίας και δημιουργούν δικαιολογημένα την εντύπωση ότι φύση και άνθρωπος παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι σε περιβαλλοντικές παρανομίες και εγκληματικές πράξεις που απειλούν το μέλλον του τόπου μας”, καταλήγει η οργάνωση.

Διαφήμιση