Αρχική Ειδήσεις Ραγδαία εξέλιξη: Η Τζακάρτα πνίγεται και …μετακομίζει

Ραγδαία εξέλιξη: Η Τζακάρτα πνίγεται και …μετακομίζει

0
TZAKARTA3
Διαφήμιση

Η άνοδος των επιπέδων της θάλασσας προκαλεί εφιάλτες στους κατοίκους της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα. Όμως όσο κι αν η σχεδιαζόμενη μεταφορά της 1.000 χιλιόμετρα μακριά φαντάζει ως η μοναδική εφικτή λύση, το εξαιρετικά υψηλό κόστος της προκαλεί επίσης ανησυχία.

Η Τζακάρτα έχει σήμερα πληθυσμό πάνω από 10 εκατομμύρια. Εγκαθιδρύθηκε ως πρωτεύουσα των Ολλανδικών Ανατολικών Ινδιών τον 17ο αιώνα, όμως χτίστηκε πάνω σε ελώδη έκταση στη βορειοδυτική ακτή της Ιάβας.

Ραγδαία εξέλιξη

TZAKARTA1

Ωστόσο η πόλη δεν απειλείται μόνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας: η άναρχη επέκταση και οι κακοτεχνίες έχουν δημιουργήσει την πιο ραγδαία βυθιζόμενη περιοχή στον πλανήτη!

Υπολογίζεται μάλιστα ότι τουλάχιστον το 40% της Τζακάρτας βρίσκεται πλέον κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στις βόρειες περιοχές, όπου η πόλη βρέχεται από τη θάλασσα, πολλές γειτονιές είναι στο έλεος των διαθέσεων του καιρού και των πλημμυρών. Κάποια σημεία της πόλης βυθίζονται έως και 25 εκατοστά κάθε χρόνο, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέσα σε 10 χρόνια το έδαφος έχει βυθιστεί κατά 2,5 μέτρα.

Μάταια σχέδια

TZAKARTA2

Το δυσάρεστο είναι ότι η όποια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης έχει αποδειχθεί μάταια. Το σχέδιο κατασκευής ενός τείχους 32 χιλιομέτρων και της δημιουργίας 17 τεχνητών νησιών, καθυστερεί λόγω των καθυστερήσεων και της έλλειψης χρημάτων.  «Το τεράστιο αυτό έργο θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα για να προλάβουμε την ολοκληρωτική βύθιση της Τζακάρτας» τόνισε ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo.

Μεταφορά της πρωτεύουσας

Ως έσχατη λύση, η κυβέρνηση της Ινδονησίας ανακοίνωσε την απόφασή της να μεταφέρει την πρωτεύουσα 1.000 χιλιόμετρα μακριά, στο Ανατολικό Καλιμαντάν, στο ινδονησιακό δηλαδή κομμάτι του Μπόρνεο.

Οι αξιωματούχοι φιλοδοξούν τη δημιουργία μιας «έξυπνης» πόλης με δάσος. Το έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει γύρω στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια, θα περιλαμβάνει την ίδρυση μιας νέας διοικητικής πρωτεύουσας όπου θα χρειαστεί να μεταφερθούν 1,5 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι. Η ίδια η Τζακάρτα θα διατηρήσει τον ρόλο της ως εμπορικό και οικονομικό κέντρο.

Συνολικά, η όλη διαδικασία προγραμματίζεται να ξεκινήσει σε δύο χρόνια και να ολοκληρωθεί το 2024.

Νέα προβλήματα;

Παρόλο που η μετακόμιση αυτή θα συμβάλει στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος της βύθισης, οι ειδικοί θεωρούν ότι θα προκαλέσει άλλα, εξίσου σοβαρά προβλήματα. Κι αυτό γιατί το Μπόρνεο –το οποίο «μοιράζονται» η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι- φιλοξενεί ένα από τα τελευταία τροπικά δάση του πλανήτη το οποίο προφανώς και θα επηρεαστεί σημαντικά. Σημειώνεται ότι τη δεκαετία του ’70 το νησί καλυπτόταν από δάσος, το 30% του οποίου είχε μέχρι το 2010 θυσιαστεί και αντικατασταθεί από φυτείες για την παραγωγή φοινικέλαιου.

Οι περιβαλλοντολόγοι είναι αντίθετοι με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στο Μπόρνεο τονίζοντας ότι μεγάλες και περιβαλλοντικά αξιόλογες εκτάσεις του νησιού έχουν καταστραφεί από τα αλόγιστα αναπτυξιακά έργα, και το επερχόμενο σχέδιο θα επιδεινώσει την κατάσταση.

 

Διαφήμιση