Αρχική Επιλεγμένα Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαία ερείπια, μνημεία και ναυάγια

Η κλιματική αλλαγή αποκαλύπτει αρχαία ερείπια, μνημεία και ναυάγια

0
mnimia 2

Η κλιματική αλλαγή, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλεί, αρχίζει να αποκαλύπτει αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία από την αρχαία ιστορία, ένα προϊστορικό δάσος και ναυάγια.

Τα υπολείμματα ενός ναυαγίου 150 ετών, στις ακτές της Ουαλίας, αποκαλύφθηκαν μετά τις καταιγίδες του Ιουλίου. Ένα προϊστορικό δάσος και 200 ακόμα τοποθεσίες αρχαιολογικού ενδιαφέροντος επίσης ήρθαν στο φως μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

mnimia

 

Ο αρχαιολόγος Paul Belford δήλωσε ότι «αναμένεται να δούμε και άλλα παρόμοια περιστατικά, όσο η θερμοκρασία στον πλανήτη συνεχίζει να ανεβαίνει».

Οι ειδικοί που ταυτοποίησαν το ναυάγιο της Ουαλίας, αναφέρουν πως πρόκειται για το 25 τόνων ιστιοφόρο Endeavour, το οποίο βυθίστηκε τον Οκτώβριο του 1854. «Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν τεράστια κύματα που μετακίνησαν την άμμο και έτσι αποκαλύφθηκε το ναυάγιο», αναφέρει ο Paul Belford που εργάζεται στην τοπική εφορεία αρχαιοτήτων.

«Θα δείτε όλο και περισσότερα ναυάγια και αρχαία μνημεία να έρχονται στο φως όσο τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Όπως και το ναυάγιο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, τα ευρήματα αυτά θα μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε ιστορικά ερωτήματα», αναφέρει ο αρχαιολόγος στο BBC.

«Ας ελπίσουμε ότι η έρευνα θα μας βοηθήσει να πάρουμε μαθήματα από το παρελθόν και θα ενισχύει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο Belford.

Τον Μάιο, ένα δάσος θαμμένο για πάνω από 4.500 χρόνια κάτω από το νερό και την άμμο, αποκαλύφθηκε στην περιοχή του Ceredigion κατά τη διάρκεια του κυκλώνα Χάνα. Τα υπολείμματα των δέντρων, που διατηρήθηκαν από τα τοπικά παράσιτα, αποκαλύφθηκαν από την άμπωτη και τους ισχυρούς ανέμους.

Παράλληλα εκατοντάδες αρχαιολογικές τοποθεσίες ήρθαν στο φως μετά τον καύσωνα του 2018. Αρχαία οχυρωματικά έργα και ρωμαϊκοί οικισμοί ήταν ανάμεσα στις ορατές τοποθεσίες.

mnimia 1

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here