Αρχική Διάστημα Ίσως να υπήρχε ζωή στον αρχαίο, βροχερό και ζεστό κόκκινο πλανήτη

Ίσως να υπήρχε ζωή στον αρχαίο, βροχερό και ζεστό κόκκινο πλανήτη

0
mars
Διαφήμιση

Μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο “Goldschmidt Geochemistry Conference“, αυτήν την εβδομάδα, στη Βαρκελώνη, υποστηρίζει ότι οι συνθήκες στον κόκκινο πλανήτη παρουσίαζαν φαινόμενα καταιγίδων και ροής νερού, δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής.

Η επιστημονική έρευνα συμπεριλαμβάνει τη σύγκριση μορφών ορυκτών αποθεμάτων στον Άρη με αυτά της Γης. Σήμερα, η μέση θερμοκρασία στον κόκκινο πλανήτη είναι στους μείον 62,2 βαθμούς Κελσίου (μείον 80 βαθμούς Φαρενάιτ).

«Στη Γη, βρίσκουμε αποθέματα πυριτίου σε παγετώνες, χαρακτηριστικό της τήξης του νερού», λέει η Μπράιονι Χόργκαν, καθηγήτρια στο Purdue University. «Στον Άρη, μπορούμε να ταυτοποιήσουμε παρόμοια αποθέματα πυριτίου σε νεότερες περιοχές, όμως μπορούμε επίσης να δούμε παλαιότερες περιοχές παρόμοιες με βαθιά εδάφη από θερμά κλίματα στη Γη.

Αυτό μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι πριν από τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε μια γενικά αργή τάση από ζεστό σε κρύο (σ.σ. κλίμα), με περιόδους απόψυξης και κατάψυξης. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι σημαντικό εύρημα για την έρευνα πιθανής ύπαρξης ζωής στον Άρη», προσθέτει.

Mars

Η σύγκριση των ορυκτών αποθεμάτων θα μπορούσε να ρίξει φως στις ομοιότητες μεταξύ προϊστορικού Άρη και προϊστορικής Γης, κάτι που οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη θα μπορούσαν να ερευνήσουν.

Το κλίμα της Γης επηρεάζει τον τρόπο και τη μορφή απόθεσης ορυκτών, ενώ ανάλογες μορφές ορυκτών αποθεμάτων έχουν παρατηρηθεί και στον Άρη.

«Επομένως, τα ευρήματα τρεχούμενου νερού στον Άρη θα αυξήσουν τις πιθανότητες ότι η απλή ζωή θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί, περίπου την ίδια εποχή όπως και στη Γη. Ελπίζουμε ότι η αποστολή στον Άρη το 2020 θα είναι σε θέση να εξετάσει πιο προσεκτικά αυτά τα ορυκτά και να δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες στον πλανήτη όταν ήταν ακόμα νέος», συμπλήρωσε.

«Εάν τα συμπεράσματά μας είναι σωστά, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στα κλιματικά μοντέλα του Άρη, κι ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε κάποια χημική, γεωλογική ή άλλη διαδικασία που θα μπορούσε να είχε θερμάνει τον πλανήτη», κατέληξε η Χόργκαν.

mars

Πηγή: CNN

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here