Αρχική Διάστημα Άρης: Ένας αρχαίος “υδάτινος” πλανήτης

Άρης: Ένας αρχαίος “υδάτινος” πλανήτης

0
mars 2051748 960 720
Διαφήμιση

Νέα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θεωρίες περί ύπαρξης ζωής στον Άρη. Σύμφωνα με το Mars Express ανακαλύφθηκαν στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πιθανό σενάριο ύπαρξης υπόγειων υδάτινων συστημάτων στον Κόκκινο Πλανήτη και συνεπώς ύπαρξης ζωής πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Mars Express αποκάλυψε την πρώτη γεωλογική επιβεβαίωση ενός συστήματος αρχαίων διασυνδεδεμένων λιμνών που κάποτε βρισκόταν βαθιά κάτω από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη, πέντε από τα οποία μπορεί να περιέχουν μεταλλεύματα ζωτικής σημασίας για τη ζωή.

Ο Άρης φαίνεται να είναι ένας άνυδρος κόσμος, αλλά η επιφάνειά του δείχνει συναρπαστικές ενδείξεις ότι μεγάλες ποσότητες νερού κάποτε υπήρχαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Βλέπουμε χαρακτηριστικά που θα χρειάζονταν νερό για να σχηματίσουν – διακλαδώσεις κανάλια ροής και κοιλάδες, για παράδειγμα – και μόλις πέρυσι ο Mars Express ανίχνευσε μια δεξαμενή υγρού ύδατος κάτω από τον νότιο πόλο του πλανήτη.

3 firstevidenc

Αρχαίος Άρης: Ένας πλανήτης γεμάτος νερό

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει τώρα την έκταση του υπόγειου ύδατος στον αρχαίο Άρη, που προηγουμένως είχε προβλεφθεί μόνο από επιστημονικά μοντέλα.

“Ο αρχαίος Άρης ήταν ένας κόσμος γεμάτος νερό, αλλά καθώς το κλίμα του πλανήτη άλλαξε αυτό το νερό υποχώρησε κάτω από την επιφάνεια για να σχηματίσουν λίμνες και« υπόγεια ύδατα», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Francesco Salese από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης των Κάτω Χωρών.

“Επεξεργαστήκαμε αυτό το νερό στη μελέτη μας, καθώς η κλίμακα και ο ρόλος της είναι θέμα συζήτησης και βρήκαμε τις πρώτες γεωλογικές ενδείξεις ενός πλανητικού συστήματος υπογείων υδάτων στον Άρη”. Ο Salese και οι συνάδελφοί του διερεύνησαν 24 κλειστούς κρατήρες μεγάλου βάθους στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη, που αγγίζουν περίπου 4000 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας του Ααρτίου.

Χημικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν την “υδάτινη” θεωρία

Βρήκαν στοιχεία στον πάτο αυτών των κρατήρων που θα μπορούσαν να σχηματιστούν μόνο με την παρουσία νερού. Πολλοί κρατήρες περιέχουν πολλαπλά στοιχεία, όλα σε βάθος από 4000 έως 4500 μ., τα οποία δείχνουν ότι αυτοί οι κρατήρες περιέλαβαν κάποιες δεξαμενές και ροές νερού που άλλαξαν και υποχώρησαν με την πάροδο του χρόνου.

Χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κανάλια χαραγμένα στους τοίχους των κρατήρων, κοιλότητες που έχουν χαραχθεί από την υποβάθμιση των υπογείων υδάτων καθώς αυξήθηκαν τα ύψη των υδάτων και έπεσαν. Η στάθμη των υδάτων συμφωνεί με τις μέχρι τώρα υποθέσεις των ειδικών για τις ακτές ενός υποτιθέμενου Αρειανού Ωκεανού που πιστεύεται ότι υπήρχε στον Άρη μεταξύ 3 ή 4 δισεκατομμυρίων ετών.

Η ιστορία του ύδατος στον Άρη είναι πολύπλοκη και συνδέεται με την κατανόηση της ύπαρξης ή όχι της ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η ομάδα εντόπισε επίσης σημάδια ορυκτών εντός πέντε από τους κρατήρες που συνδέονται με την εμφάνιση της ζωής στη Γη: άργιλο, ανθρακικά άλατα και πυριτικά άλατα. Το εύρημα δίνουν ελπίδες ότι αυτές οι λεκάνες στον Άρη μπορεί κάποτε να είχαν τα συστατικά για να φιλοξενήσουν τη ζωή. Επιπλέον, ήταν οι μόνες λεκάνες αρκετά βαθιές ώστε να διασταυρώνονται με το κορεσμένο από νερό μέρος της επιφάνειας του Άρη για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Mars Express illustration highlighting MARSIS antenna

Mars Express

Τα παραπάνω ευρήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά · μας βοηθούν να εντοπίσουμε τις περιοχές του Άρη που είναι οι πιο ελπιδοφόρες για την εύρεση σημείων προηγούμενης ζωής”, λέει ο Ντμίτρι Τίτοφ, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Mars Express της ESA.

Η Mars Express ξεκίνησε στις 2 Ιουνίου 2003 και έφθασε τα 15 χρόνια στο διάστημα πέρυσι. Αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε υλικό το οποίο συλλέχθηκε από τη Στερεοφωνική κάμερα υψηλής ανάλυσης (HRSC) στην Mars Express της ESA, από το πείραμα επιστημών υψηλής απεικόνισης της NASA (HiRISE) και από τη φωτογραφική μηχανή περιβάλλοντος του Mars Reconnaissance Orbiter της NASA. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ένα ψηφιακό μοντέλο εδάφους με βάση δεδομένων από το HRSC και από το Mars Orbiter Laser Altimeter της NASA.

Πηγή:phys.org

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here