Αρχική Καταστροφές Έκθεση: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θανάτους και δυσκολίες στην ανάπτυξη των...

Έκθεση: Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θανάτους και δυσκολίες στην ανάπτυξη των παιδιών

0
paidia klimatiki allagi
Διαφήμιση

Η αλλαγή του κλίματος προκαλεί ήδη θανάτους, σύμφωνα με μια νέα έκθεση σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην υγεία. Προβλέπει επίσης τον υποσιτισμό και το χαμηλότερο IQ στα παιδιά μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Η έκθεση του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνη, συγκέντρωσε επιστημονική έρευνα από περίπου 120 επιστημονικά περιοδικά για να εξάγει μια πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των πολιτών της Αυστραλίας και του Ειρηνικού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε έκθεσή του το 2018 είχε προέβλεπε ότι μεταξύ του 2030 και του 2050, η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλούσε επιπλέον 250.000 θανάτους ετησίως από θερμικό στρες, υποσιτισμό, ελονοσία και διάρροια.

Όμως, ο Misha Coleman, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, τονίζει ότι οι θάνατοι έχουν ήδη ξεκινήσει να συμβαίνουν.

«Υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κλίμα, (κυρίως λόγω) της θερμικής πίεσης αυτή τη στιγμή. Κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του μαύρου Σαββάτου (Βικτόρια 2009), για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι υπήρχαν σχεδόν 400 επιπλέον θάνατοι από θερμικό στρες», δήλωσε ο Coleman.

Mauro Savvato
Βικτόρια 2009 / Photograph: Rhys Smith/Newspix / Rex Features

Μια έκθεση του 2017 στο περιοδικό “Nature” πρόβλεψε ότι μέχρι το 2100, το 75% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο θα εκτίθενται σε ακραίο καύσωνα, τόσο ισχυρό, ώστε να τους σκοτώσει.

«Τα σοβαρά γεγονότα καιρού προκαλούν πλημμύρες, που οδηγούν σε ασθένειες όπως η διάρροια, και που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και θανατηφόρα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα παιδιά», αναφέρει ο John Thwaites, πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Monash.

paidia klima

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης, ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα επέτειναν την επέκταση των κουνουπιών, εκθέτοντας περισσότερους ανθρώπους σε θανατηφόρες ασθένειες όπως:

  • Ο δάγκειος πυρετός. Επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών» επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκαλά τους.
  • Ο chikungunya πυρετός. Ο ιός Chikungunya (που στα σουαχίλι σημαίνει «αυτός που βαδίζει σκυφτός» λόγω των έντονων αρθραλγιών που προκαλεί) είναι ένας αρμποϊός που μεταδίδεται μέσω δήγματος μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes (aegypti και πιθανώς και άλλα όπως albopictus).
  • Ο ιός zika. Ως φλαβοϊός, σχετίζεται με τον ιό του δυτικού Νείλου, καθώς και με τους ιούς που προκαλούν τον δάγκειο και τον κίτρινο πυρετό και την ιαπωνική εγκεφαλίτιδα.

Σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών

Η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα για την ανάπτυξη των παιδιών. Η έκθεση αναφέρεται ιδιαιτέρως σε μια έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που ήταν έγκυες ενώ είχαν πλημμύρες στη Μπρίσμπεϊν το 2011 είχαν χαμηλότερη γνωστική ικανότητα (ισοδύναμη με τουλάχιστον 14 βαθμούς IQ ).

Brisbane
Πλημμύρες Μπρίσμπεϊν 2011

Η μειωμένη θρεπτική αξία των βασικών καλλιεργειών ως αποτέλεσμα της υψηλής συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται επίσης να προκαλέσει νανισμό, αναιμία και υποσιτισμό στα παιδιά, μέσα σε 10 – 20 χρόνια.

«Ποιο είναι το μέλλον για τα παιδιά μας; Αυτά τα γεγονότα θα είναι πιο συνηθισμένα, πιο συχνά και δεν πρόκειται να μειωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα», καταλήγει ο Coleman.

Η έκθεση αυτή, έρχεται σε μια περίοδο όπου όλοι οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υψηλή συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας των συνεχόμενων πυρκαγιών που έχουμε στον Αρκτικό Κύκλο.

Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση