Αρχική Καταστροφές Αρκτικός Κύκλος: Τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές (video)

Αρκτικός Κύκλος: Τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από τις πυρκαγιές (video)

0
Arktikos kuklos a
Διαφήμιση

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης επικεντρώνεται στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη γηραιά Ήπειρο, οι επιστήμονες ανησυχούν για το τι συμβαίνει στον Αρκτικό Κύκλο.

Περισσότερες από 100 ισχυρές πυρκαγιές διοχετεύουν διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ελέγχου της Ατμόσφαιρας του Copernicus (CAMS).

Όπως αναφέρουν, πολλοί επιστήμονες, οι δασικές εκτάσεις που καίγονται τον τελευταίο μήνα στη Γροιλανδία, τη Σιβηρία και την Αλάσκα, έχουν απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ότι έχει παραχθεί τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Συγκεκριμένα ο Μάρκ Πάριγκτον, ανώτερος επιστήμονας στην CAMS, αναφέρει πως οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των πυρκαγιών υπερβαίνουν τις συνολικές ετήσιες εκπομπές χωρών όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία ή η Σουηδία.

Ιλιγγιώδης άνοδος του διοξειδίου

Οι εκπομπές ξεπέρασαν τα επίπεδα του διοξειδίου, σε σχέση με τα προηγούμενα 17 χρόνια.

«Παρόλο που οι πυρκαγιές είναι συχνές στο βόρειο ημισφαίριο μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, το γεωγραφικό πλάτος και η ένταση αυτών των πυρκαγιών, καθώς και ο χρόνος που καίγονται, ήταν ιδιαίτερα ασυνήθιστοι», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο CAMS.

dioxeidio anodos

Ένας επιστήμονας της ατμόσφαιρας, ο Δρ.Σαντιάγκο Γκάσο, έγραψε πως «οι πυρκαγιές στη Σιβηρία δημιούργησαν καπνό πάνω από 4,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Την ίδια στιγμή, οι μετρήσεις από την Υπηρεσία Παρακολούθησης της Ατμόσφαιρας, δείχνουν πως ο καπνός από τις πυρκαγιές στην Αρκτική επεκτείνονται σε όλη την Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική.

Όπως σημειώνουν ειδικοί, οι πυρκαγιές δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της ανάφλεξης της ξηρής βλάστησης.Τέτοιες φωτιές, διαρκούν ημέρες ή μήνες και παράγουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου

Να σημειώσουμε ενδεικτικά πως μόνο τον Ιούνιο οι πυρκαγιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

dioxeidio
Διασπορά του καπνού από τη Σιβηρία

Η κατάσταση των πυρκαγιών

Παρόλο που σημειώθηκε αύξηση των πυρκαγιών στην περιοχή τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια, φέτος το μέγεθος είναι πρωτοφανές.

Ο Μάρκ Πάριγκτον επισημαίνει: «Είναι ασυνήθιστο να βλέπεις πυρκαγιές αυτής της κλίμακας και διάρκειας σε τόσο υψηλά γεωγραφικά πλάτη τον Ιούνιο.

Οι θερμοκρασίες στην Αρκτική αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο και οι θερμότερες συνθήκες ενθαρρύνουν τις φωτιές να αναπτυχθούν και να επιμείνουν όταν αναζωπυρωθούν».

Artikos kuklos 3

Είναι ασυνήθιστο ότι στον Αρκτικό Κύκλο καταγράφηκε φέτος ο πιο ζεστός Ιούνιος, ενώ από τις αρχές Ιουλίου πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και συνεχίζουν να καίνε τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Ρωσία

Στη Ρωσία υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, καθώς από 11 από τις 49 περιοχές της πλήττονται από δασικές πυρκαγιές.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισαν τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.

Artikos kuklos 1

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς εντοπίζονται σε τρεις περιοχές της ρωσικής επικράτειας, σε Irkutsk, Krasnoyarsk και Buryatia. Ο καπνός που μεταφέρεται από τους ανέμους, έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο Novosibirsk, την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας.

Επίσης, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Artikos kuklos 2

Γροιλανδία

Στη Γροιλανδία, η φωτιά Sisimiut που έπληττε την περιοχή για ημέρες, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας, προκάλεσε τήξη στους πάγους της Γροιλανδίας ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Αλάσκα

Στην Αλάσκα, έχουν καταγραφεί 400 πυρκαγιές με τον κλιματολόγο Ρικ Τόμας να εκτιμά ότι η συνολική έκταση που έχει καεί στην περιοχή αυτή την εποχή υπολογίζεται στα 2.06 εκατ. στρέμματα.

Ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και κλιματική αλλαγή

Αν και οι επιστήμονες, δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν τις ακριβείς συνέπειες από αυτές τις πυρκαγιές, ωστόσο αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα παραδοσιακά πρότυπα.

Artikos kuklos 4

Τα ρεύματα «Jet», οι στενές ζώνες ισχυρού ανέμου στα ανώτερα επίπεδα της ατμόσφαιρας, δηλαδή, έχουν εξασθενίσει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες και συχνά ακραίες καιρικές συνθήκες.

Είναι σαφές ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τις πυρκαγιές της Αρκτικής δεν θα συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ιδιαίτερα έντονη στο Βόρειο Πόλο και οι επιστήμονες παραδέχονται, πως δεν γνωρίζουν για την ώρα τι θα συμβεί στον καιρό με την ταχεία τήξη στην Αρκτική.

Ο Χοσε Μιγκέλ Βίνας, μετεωρολόγος του Tiempo.com, εξήγησε πρόσφατα στο Euronews ότι η μείωση της θερμοκρασιακής διαφοράς στις πολικές και τροπικές περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου προκαλεί αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

«Είναι σαφές ότι ο καιρός γίνεται όλο και πιο ακραίος και αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί, τουλάχιστον εν μέρει, από την αλλαγή του κλίματος», κατέληξε.

Η αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο μπορεί να είναι καταστροφική.

Με πληροφορίες από: Euronews, CNN, BBC, The Guardian

Διαφήμιση