Αρχική Διάστημα Επιστήμονες εντόπισαν αστεροειδή που άλλαξε χρώμα

Επιστήμονες εντόπισαν αστεροειδή που άλλαξε χρώμα

0
Αστεροειδής 6478 Gault
Το Hubble Space Telescope φωτογράφησε τον αστεροειδή 6478 Gault και τις δύο ουρές του.
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τον αστεροειδή 6478 Gault για καιρό. Διαθέτει ουρές από σκόνη όπως θα είχε κανονικά ένας κομήτης, και παραδόξως, άλλαξε χρώμα από κόκκινο σε μπλε. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατήρησαν έναν αστεροειδή να αλλάζει χρώμα σε πραγματικό χρόνο,» δήλωσαν οι επιστήμονες του MIT την Πέμπτη.

Η αλλαγή δεν ήταν τόσο δραματική στο γυμνό μάτι όσο είναι η αλλαγή του χρώματος στα χταπόδια ή τους χαμαιλέοντες. Οι αστρονόμοι παρατήρησαν αυτή τη δραστηριότητα στο υπέρυθρο φάσμα, το οποίο δεν είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι.

Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του MIT Michael Marsset αποκάλεσε αυτή την αλλαγή «μία πολύ μεγάλη έκπληξη,» λέγοντας ότι «νομίζουμε ότι είδαμε τον αστεροειδή να χάνει την κοκκινωπή σκόνη του στο διάστημα, και τώρα βλέπουμε τα βαθύτερα, φρέσκα μπλε στρώματα του αστεροειδή.»

Λίγα λόγια για τον αστεροειδή 6478 Gault

Αστεροειδής 6478 Gault - 2019 03 26
Ο 6478 Gault βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας (μέσα στο μοβ κυκλάκι).

Ο βραχώδης αστεροειδής βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Ήταν στα ραντάρ των αστρονόμων από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1988, αλλά δεν ξεχώρισε από το πλήθος μέχρι πρόσφατα. Αναλυτικότερες παρατηρήσεις από τα τέλη του 2018 και τις αρχές του 2019 έδειξαν ότι ο διαστημικός βράχος διαθέτει δύο ουρές σκόνης, κάτι που είναι σπάνιο για έναν αστεροειδή.

Μία καλύτερη ματιά αποκάλυψε την απροσδόκητη αλλαγή χρώματος του 6478 Gault. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι ο αστεροειδής περιστρέφεται τόσο γρήγορα που “πετάει” την παλιά του επιφάνεια στο διάστημα, εμφανίζοντας το υλικό που βρισκόταν από κάτω της. Όπως αλλάζει δέρμα ένα φίδι.

Ο αστεροειδής 6478 Gault μπορεί να μην περιπλανιέται για πολύ ακόμα. Η NASA δήλωσε ότι αυτές οι ουρές μπορεί να είναι «βασικές ενδείξεις ότι ο Gault αρχίζει να διαλύεται

Η ερευνητική ομάδα του MIT δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Astrophysical Journal Letters την Παρασκευή 30 Αυγούστου.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: CNET

Διαφήμιση