Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τη διάσωση του λευκού ρινόκερου (video)

Αναπτερώνονται οι ελπίδες για τη διάσωση του λευκού ρινόκερου (video)

0
rinokeros
Διαφήμιση

Οι επιστήμονες κατάφεραν να γονιμοποιήσουν τεχνητά επτά ωάρια από τους δύο τελευταίους βόρειους λευκούς ρινόκερους, με σκοπό να διασώσουν το υπό εξαφάνιση είδος.

Το τελευταίο αρσενικό ζώο του είδους πέθανε πέρυσι στην Κένυα σε ηλικία 45 ετών. Πλέον στον πλανήτη έχουν απομείνει μόνο δύο θηλυκοί ρινόκεροι, οι οποίοι είναι μάλιστα κόρη και εγγονή του τελευταίου αρσενικού.

Τα τρία ζώα ζούσαν μαζί σε ένα καταφύγιο της Κένυας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των επιστημόνων, από τα δύο θηλυκά ζώα γονιμοποιήθηκαν με επιτυχία 7 ωάρια με τεχνητό τρόπο. Χρησιμοποιήθηκε σπέρμα που είχε καταψυχθεί από αρσενικά ζώα του είδους.

Η ομάδα των επιστημόνων εργάζεται για Ινστιτούτο Λάιμπνιτς για την Έρευνα την Άγριας Ζωής στο Βερολίνο. Αυτό ήταν το επόμενο βήμα προκειμένου να δημιουργηθούν έμβρυα που να μπορούν να μεταβιβασθούν με γενετικό τρόπο αργότερα σε παρένθετες μητέρες που ανήκουν στο είδος του νότιου λευκού ρινόκερου.

«Είμαστε έκπληκτοι από το υψηλό ποσοστό που πετύχαμε καθώς δεν έχουμε τέτοια ποσοστά επιτυχίας με τους θηλυκούς νότιους λευκούς ρινόκερους που ζουν σε ζωολογικούς κήπους», αναφέρει ένας εκ των επιστημόνων.

Διαφήμιση