Αρχική Ανακύκλωση Ακριβά τα σκουπίδια στην Ήπειρο – Έκκληση του Περιφερειάρχη

Ακριβά τα σκουπίδια στην Ήπειρο – Έκκληση του Περιφερειάρχη

0
σκουπίδια ΑΣΑ
Διαφήμιση

Προβλήματα εξακολουθεί να προκαλεί το θεσμικό κενό αλλά και το υψηλό κόστος διαχείρισης στα σκουπίδια, στο εργοστάσιο επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων.

Αυτό επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης. Όπως υπογραμμίζει οι σταθμοί μεταφόρτωσης δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Κι αυτό αυξάνει δραματικά το κόστος μεταφοράς των σκουπιδιών από και προς το απομακρυσμένο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Ο Περιφερειάρχης απευθύνει έκκληση προς τους δημάρχους να μεταφέρουν τα σκουπίδια στον ΑΣΑ.
Αφενός για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Και αφετέρου επειδή “η Περιφέρεια βάσει της σύμβασης έχει δεσμεύσεις έναντι των δήμων και έναντι της εταιρείας”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Οι δήμοι με βάση την σύμβαση είναι υποχρεωμένοι να καλύψουν την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων στη Μονάδα ΑΣΑ η οποία ανέρχεται στις 80 χιλιάδες τόνους. Την ποσότητα αυτή θα την πληρώσουν είτε μεταφέρουν τα σκουπίδια είτε όχι.

σκουπίδια Ήπειρος

Παράλληλα ο Περιφερειάρχης, προανήγγειλε και την έκδοση απόφασης μετατροπής των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ακόμη πως ολοκληρώνεται η κατασκευή των Σταθμών Μεταφόρτωσης, συμπληρώνοντας πως σήμερα υπάρχουν δύο ζητήματα που αναζητούν λύση.

  • Το πρώτο έχει να κάνει με την αδυναμία του ΔΕΔΔΗΕ να επεκτείνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης προς τους ΣΜΑ, ελλείψει στύλων.
  • Το δεύτερο είναι το θεσμικό κενό που υπάρχει για τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στο Εργοστάσιο και τη μεταφορά από αυτό των υπολειμμάτων προς τους ΧΥΤΥ, ζήτημα το οποίο ήδη έχει θέσει στον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο.

Ο κ. Καχριμάνης ξεκαθάρισε ότι νομικά δεν είναι δυνατόν να μεταφερθούν σκουπίδια από τη Λευκάδα ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του εργοστασίου διαχείρισης.

Διαφήμιση