Αρχική Ειδήσεις Εγκαινιάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, Αλόννησου

Εγκαινιάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, Αλόννησου

0
κέντρο αλόννησος
Διαφήμιση

Στις 20 Αυγούστου θα εγκαινιαστεί το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Γνώσης για τα ναυάγια στο θαλάσσιο χώρο της Αλόννησου, στη χώρα του νησιού.

Το Κέντρο θα στεγαστεί προσωρινά σε ένα παλιό σχολείο στην χώρα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του κτιρίου στη Στενή Βάλα, όπως προβλέπει η σχετική προμελέτη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Blue Μed προβλέπεται η κατασκευή ενός χώρου υποδοχής και ενημέρωσης των δυτών στην περιοχή της Στενής Βάλα, όπως και η κατασκευή ενός προβλήτα.
Οι διαδικασίες αναμένεται να δρομολογηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

κέντρο-υποβρύχιο-μουσείο

 

Το ναυάγιο της Περιστέρας και το υποβρύχιο μουσείο

Το πρώτο αρχαίο ναυάγιο που ανοίγει για το κοινό είναι το ναυάγιο της Περιστέρας.
Στα ανοιχτά της Στενής Βάλας, στην νοτιοανατολική πλευρά της Αλόννησου, απ’ όπου η Περιφέρεια Θεσσαλίας δημιουργεί ένα υποβρύχιο μουσείο.
Στα τέλη του 5ου αι π.Χ. το εμπορικό πλοίο κατέληξε στο βυθό και μαζί του, οι περίπου 4.000 αμφορείς που μετέφερε, γεμάτοι πιθανότατα με κρασί.
Στις αρχές του 1990 όταν ανακαλύφθηκε το ναυάγιο. Το ξύλινο πλοίο δεν υπήρχε πια, αλλά το θέαμα των χιλιάδων οινοαμφορέων και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, συναρπάζουν.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετατρέπει το ναυάγιο σε μουσείο. Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στο πλαίσιο του προγράμματος Blue med για την πιλοτική λειτουργία επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

κέντρο

Το Κέντρο αναμένεται να αυξήσει τη δημοτικότητα της περιοχής

Το Κέντρο Ενημέρωσης θα λειτουργεί όλο το χρόνο επεκτείνοντας την
τουριστική περίοδο, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης και αυξάνοντας τη δημοτικότητα της περιοχής.
Ακόμη θα λειτουργεί ως μηχανισμός περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του κοινού, μέσω ολοκληρωμένων δραστηριοτήτων πληροφόρησης, όπως διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κλπ.

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία των Κέντρων θα ανακοινωθούν μεταξύ άλλων στο συνέδριο του προγράμματος Blue Med που θα πραγματοποιηθεί 16-18 Οκτωβρίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Διαφήμιση