Αρχική Περιβάλλον Παγκόσμια υπερθέρμανση: Το Λονδίνο θα έχει παρόμοιο κλίμα με τη Βαρκελώνη έως...

Παγκόσμια υπερθέρμανση: Το Λονδίνο θα έχει παρόμοιο κλίμα με τη Βαρκελώνη έως το 2050

0
Λονδίνο
Διαφήμιση

Μέσα σε τρεις δεκαετίες από τώρα, το Λονδίνο θα αποκτήσει ένα κλίμα παρόμοιο με της Βαρκελώνης σήμερα, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Μέχρι το 2050 η Μαδρίτη θα είναι σαν το σημερινό Μαρόκο, ενώ η Στοκχόλμη θα είναι όπως η Βουδαπέστη.

Όλες οι πόλεις στο βόρειο ημισφαίριο που σήμερα έχουν μέσες ή κρύες θερμοκρασίες θα αποκτήσουν το κλίμα πόλεων που είναι κοντά στον ισημερινό, κάτι που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υποδομή τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι η Μόσχα θα μοιάζει με τη Σόφια, το Σιάτλ θα μοιάζει με το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη θα είναι συγκρίσιμη με τη Βιρτζίνια Μπιτς. Μάλιστα οι ερευνητές δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη που δείχνει τις εκατοντάδες πόλεις και πως θα είναι το 2050.

Παγκόσμια υπερθέρμανση: Το Λονδίνο θα έχει παρόμοιο κλίμα με τη Βαρκελώνη έως το 2050
Εικόνα: The Guardian. Πηγή: Plos One

Εξαιτίας της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η μέση θερμοκρασία στις ευρωπαϊκές πόλεις θα είναι αυξημένη κατά 3,5 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και 4,7C το χειμώνα. Στην Αθήνα η θερμοκρασία προβλέπεται να ανέβει 5-6 βαθμούς.

Όλα αυτά έχουν βαθύτερες συνέπειες, και σύμφωνα με την έρευνα 8 στις 10 πόλεις θα βιώσουν δραματικές αλλαγές. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη πριν από 10 χρόνια είχε αντιμετωπίσει μια μεγάλη ξηρασία, η οποία έθεσε πολλούς κατοίκους σε κίνδυνο και ανάγκασε τον κόσμο να ξοδέψει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή πόσιμου νερού από άλλες χώρες. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Λονδίνο και πόλεις σε παρόμοια γεωγραφικά πλάτη θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα στο μέλλον.

Βαρκελώνη

Ο Tom Crowther, ο ιδρυτής του εργαστηρίου Crowther στην Ελβετία που διεξήγαγε την έρευνα, αναφέρει ότι οι κάτοικοι στο 1/5 των πόλεων παγκοσμίως θα βιώσουν συνθήκες που δεν έχουμε ξαναδεί σε μεγάλες πόλεις. Συνέχισε λέγοντας ότι θα υπάρχουν πολιτικές αλλαγές και νέες δυσκολίες στις υποδομές των πόλεων που δεν έχουμε αντιμετωπιστεί στο παρελθόν. «Δεν είμαστε προετοιμασμένοι γι ‘αυτό. Θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την κλιματική αλλαγή χθες. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις,» σχολίασε ο ίδιος.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Bloomberg

Διαφήμιση