Αρχική Καταστροφές Τάκης Θεοδωρικάκος: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες δήμους της Χαλκιδικής και αποζημιώσεις...

Τάκης Θεοδωρικάκος: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες δήμους της Χαλκιδικής και αποζημιώσεις στους πολίτες

0
πληγέντες
Διαφήμιση

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στους τρεις δήμους της Χαλκιδικής που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές. Συγκεκριμένα, οι  δήμοι Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας θα επιχορηγηθούν εκτάκτως για την κάλυψη εξόδων αποκατάστασης των δημοτικών υποδομών με  200.000 ευρώ έκαστος και ο δήμος Σιθωνίας Χαλκιδικής με 100.000 ευρώ.

Από τα Νέα Μουδανιά ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμη  ότι: «Έχει, ήδη, ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και των σπιτιών και των επιχειρήσεων και του συνόλου των υποδομών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και των δήμων»  και πρόσθεσε: «Με εντολή του πρωθυπουργού θα καλυφθούν κανονικά οι αποζημιώσεις για τους πληγέντες από αυτή τη φυσική καταστροφή».

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι αυτό που προέχει τώρα είναι  η γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια με τη συνδρομή και του στρατού που παράσχει γεννήτριες στους φορείς της αυτοδιοίκησης, ενόσω θα αποκαθίστανται τα δίκτυα: «Έχει υπάρξει παρέμβαση στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, τον κ. Μανουσάκη, και περιμένουμε τις ενέργειες τους, προκειμένου να γίνει όσο γίνεται νωρίτερα η αποκατάσταση του ρεύματος, αλλά έχει ήδη παρέμβει με εντολή του πρωθυπουργού και το τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων -μια εντολή επίσης του ΥΕΘΑ  κ.Νίκου  Παναγιωτόπουλουο στρατός να παρέχει γεννήτριες σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την Περιφέρεια και τους τρεις δήμους.

Ο κ. Θεοδωρικάκος μετείχε σε σύσκεψη στο δημαρχείο Ν. Προποντίδας, παρουσία του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Καράογλου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και του δημάρχου Ν. Προποντίδας Μανώλη Καρρά.

Στη σύσκεψη μετείχε κατά την έναρξη της και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε προηγούμενη σύσκεψη και είχε επιστρέψει στο δημαρχείο, αφού προηγουμένως επιθεώρησε ζημίες στην περιοχή.

Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής

Κυμπουρόπουλος

Την θλίψη του για την καταστροφική μανία της φύσης που έπληξε τον τόπο καταγωγής του εξέφρασε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εκπρόσωπος Τύπου της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ ο  ευρωβουλευτής της Ν.Δ  Στέλιος Κυμπουρόπουλος, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση μελλοντικών ανθρώπινων απωλειών και καταστροφών, όπως αυτή στη Χαλκιδική, κατέθεσε την ακόλουθη κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Συγκλονισμένοι είναι οι πολίτες της χώρας μου και ειδικά οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που έζησαν την απόλυτη καταστροφή με την χθεσινή κακοκαιρία, η οποία έχει προκαλέσει, μέχρι τώρα το θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 100. Μέσα σε λίγα λεπτά οι σφοδροί άνεμοι σάρωσαν την περιοχή, ενώ σχηματίσθηκαν ακόμα και ανεμοστρόβιλοι.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν ενδείξεις για την αλλαγή του κλίματος».

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1.Σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες ειδικά στη νέα προγραμματική περίοδο, που να στοχεύουν στην αύξηση της ετοιμότητας των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

2.Σκοπεύει να ενισχύσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προβλέπονται για την κλιματική αλλαγή, να ενισχύσει τη  χρηματοδότηση που παρέχεται μέσω του προγράμματος LIFE για στη διαχείριση των πλημμυρών καθώς και μέσω και των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ;»

Όπως δήλωσε σε ανακοίνωση του, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος σκοπεύει να παρακολουθεί τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κλιματική αλλαγή ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει ηγετική θέση στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαφήμιση