Αρχική Καταστροφές Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την τραγωδία στη Χαλκιδική

Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για την τραγωδία στη Χαλκιδική

0
«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική
Διαφήμιση

Με εκτενή ρεπορτάζ και πολλές φωτογραφίες κάλυψαν τα ευρωπαϊκά κυρίως ΜΜΕ την καταστροφή στην Χαλκιδική, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα θύματα ήταν όλα τουρίστες που επισκέπτονταν την Ελλάδα. Το ecozen.gr έκανε μια περιήγηση στις σελίδες των ξένων μέσων στο διαδίκτυο και σταχυολόγησε τα αντιπροσωπευτικότερα.

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι κανένα από αυτά τα κατά τ’ άλλα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένα και έγκριτα διεθνή μέσα δεν αναφέρεται στην κλιματική κρίση και στις επιπτώσεις της. Εκτός βέβαια αν είναι ακόμη νωρίς για αναλύσεις τέτοιου τύπου…

Βρετανία

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

To Associated Press προτάσσει το γεγονός ότι η περιοχή της Χαλκιδικής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός το καλοκαίρι. Αναφέρει επίσης ότι η  Πυροσβεστική διέσωσε 30 άτομα από κτίρια και ότι το προσωπικό της υπηρεσίας έξω από την πληγείσα περιοχή είναι σε επιφυλακή, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν κι άλλες διασώσεις.

Το BBC φιλοξενεί δηλώσεις της Βρετανίδας Έμιλι Κίστου από το Σάρεϊ η οποία ήταν σε πάρτι στην παραλία όταν ξέσπασε η καταιγίδα. «Ήταν σαν να ήρθε από το πουθενά. Τα φώτα έσβησαν – επικράτησε χάος. Οι άνθρωποι έτρεχαν, ούρλιαζαν ή απλώς προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από την παραλία».

Η ίδια λέει ότι οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου όπου διέμενε με τα δύο παιδιά της, 3 και 5 χρόνων, τους οδήγησαν στο μπαρ, το οποίο στη συνέχεια πλημμύρισε. Το ρεύμα κόπηκε καθώς και το νερό.

Περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, γράφει στην ιστοσελίδα του το Sky News, προσθέτοντας ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται στο τοπικό νοσοκομείο είναι ηλικίας από 8 μηνών έως 70 χρόνων.

Το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian συμπληρώνει το στοιχείο ότι τουλάχιστον 140 διασώστες επιχειρούν στην περιοχή, ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται σε επιφυλακή και ότι τις δύο τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα ξεπέρασαν τους 37 βαθμούς Κελσίου.

Αυστρία

Οι περισσότερες αυστριακές εφημερίδες δημοσιεύουν άρθρο με τίτλο “Θεομηνία στη Βόρειο Ελλάδα- πολλοί νεκροί”. Επίσης αναφέρονται στον αριθμό των τουριστών (10.000)  από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή τις διακοπές τους στη περιοχή της Χαλκιδικής.

Στις εφημερίδες Der Standard και Die Presse, καθώς και στην ιστοσελίδα της αυστριακής ραδιοτηλεόρασης ORF, αναδημοσιεύονται τηλεγραφήματα του ΑΠΕ με τίτλους «Καταιγίδα από χαλάζι μετά από κύμα ζέστης στην Ελλάδα με πολλούς νεκρούς- Από την κακοκαιρία επλήγη κυρίως η χερσόνησος της Χαλκιδικής. Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους ήταν τουρίστες- Τραυματίστηκαν περισσότερα από 60 άτομα», «Τουλάχιστον έξι νεκροί τουρίστες από σφοδρή κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα» και «Έξι νεκροί από κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα».

Ρουμανία

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Η είδηση της καταστροφής είναι πρώτη στα περισσότερα μέσα και στα δύο μεγαλύτερα πρακτορεία της Ρουμανίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μάλιστα εξέδωσε ανακοίνωση ενημερωτικού και μόνον χαρακτήρα η οποία αναφέρεται στον κόκκινο κωδικό για καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής για το διάστημα 10-12 Ιουλίου.

Γερμανία

Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ της Γερμανίας φιλοξενούν αναφορές ειδησεογραφικού χαρακτήρα στην κατάσταση στη Χαλκιδική, ενώ δεν κάνουν κανένα σχόλιο για τις τουριστικές υποδομές της περιοχής.

Η ιστοσελίδα της γερμανικής Deutche Welle αναδημοσιεύει τα ρεπορτάζ της ΕΡΤ σχετικά με την ταυτότητα των νεκρών. Επίσης, επιχειρεί μια σύντομη ανάλυση των καιρικών συνθηκών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία δεν συμβαίνει συχνά αυτή την περίοδο και ότι συνήθως τα καλοκαίρια είναι ζεστά και ξηρά.

«Είναι η πρώτη φορά στην 25ετή καριέρα μου που έζησα κάτι τέτοιο» δηλώνει ο Αθανάσιος Καλτσάς, διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου των Νέων Μουδανίων, όπου νοσηλεύονται οι τραυματίες.

Αναφορά γίνεται επίσης στο γεγονός ότι η πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε τουλάχιστον 500 κλήσεις πολιτών της περιοχής, ενώ η κυβέρνηση έθεσε την περιοχή σε κατάσταση  έκτακτης ανάγκης. 

Γαλλία

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Η είδηση της σφοδρής κακοκαιρίας στην Χαλκιδική καθώς και ο θάνατος 6 τουριστών και ο τραυματισμός τουλάχιστον 30 ατόμων, αναφέρονται σε κάποια από τα μεγαλύτερα γαλλικά ΜΜΕ, χωρίς όμως ιδιαίτερα εκτενείς αναφορές.

«Η τραγική καταιγίδα κράτησε μόλις 20 λεπτά» σημειώνει σε σχετικό ρεπορτάζ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) –το οποίο αναπαράγουν οι New York Times-, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αναφέρεται ακόμη στις δηλώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά και στην άμεση κινητοποίηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «ο οποίος ανέλαβε την Κυριακή μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές».

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde έχει το αναλυτικότερο ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα όπου γίνεται αναφορά στην καταγωγή των θυμάτων καθώς και στις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες βρήκαν τον θάνατο, ενώ επισημαίνεται ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει στην Χαλκιδική.

Στον τίτλο της η εφημερίδα Libération γράφει: «Ελλάδα: Έξι τουρίστες νεκροί κατά την διάρκεια ανεμοστρόβιλου, δεκάδες τραυματίες»

Τσεχία

Καθότι δύο Τσέχοι τουρίστες έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική, το θέμα κυριαρχεί στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και στα ψηφιακά Μέσα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι για τον χαμό των δύο ηλικιωμένων Τσέχων ευθύνεται η ξαφνική κακοκαιρία και δεν κάνουν κανένα αρνητικό σχόλιο για την Ελλάδα, αντιθέτως τονίζουν το ενδιαφέρον και τις ενέργειες συμπαράστασης και φροντίδας που έδειξαν οι αρχές και οι πολίτες.

Ιταλία

«Φονική» κακοκαιρία στη Χαλκιδική

Στις περισσότερες Ιταλικές εφημερίδες υπάρχει αναφορά στα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χαλκιδική χθες βράδυ. Ωστόσο, ακραία καιρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στην Ιταλία αυτές τις μέρες, στην Τοσκάνη, στο Abruzzo με πολύ μεγάλες καταστροφές και οι Ιταλικές εφημερίδες και οι ειδήσεις έχουν αυτό ως κύρια είδηση.

Ρωσία

Το σύνολο των ρωσικών ειδησεογραφικών πρακτορείων και των διαδικτυακών μέσων αναφέρονται στη φονική κακοκαιρία που έπληξε την Χαλκιδική, με έξι νεκρούς, μεταξύ των οποίων ένας Ρώσος πολίτης και το παιδί του, και δεκάδες τραυματίες. Τα πρακτορεία σημειώνουν ότι στην Ποτίδαια ο Ρώσος πολίτης και το παιδί του καταπλακώθηκαν από δέντρο στο ύψος του Potidaia Palace και έχασαν τη ζωή τους.

Διαφήμιση