Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις 112: Τηλεφωνικός αριθμός επείγουσας ανάγκης που «ακούει» αλλά στην Ελλάδα ακόμη δεν…...

112: Τηλεφωνικός αριθμός επείγουσας ανάγκης που «ακούει» αλλά στην Ελλάδα ακόμη δεν… μιλάει

0
112 αριθμός
Διαφήμιση

Οχτώ χρόνια μετά την προκήρυξή του το 2011 και ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι το σύστημα αυτόματης προειδοποίησης με sms στα κινητά τηλέφωνα και φωνητικές κλήσεις στα σταθερά τηλέφωνα μέσω του διεθνούς αριθμού επείγουσας ανάγκης 112 τίθεται μόλις αύριο σε πιλοτική λειτουργία. Ο σωτήριος αυτός αριθμός μπορεί να δέχεται κλήσεις αλλά όχι να αποστέλλει μηνύματα προειδοποίησης καθώς το σχετικό έργο, αξίας μόλις 5 εκατ. ευρώ, «σύρθηκε» ει μακρόν  ανάμεσα σε δυο ΕΣΠΑ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ημιτελές αυτό έργο διαφημίστηκε το 2013 ενώ το 2014 επρόκειτο να αρχίσει η… αναβάθμισή του.

Μόλις τον Δεκέμβριο του 2018 και βεβαίως μετά τις πλημμύρες στην Μάντρα και την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, εισήλθε στο στάδιο της συμφωνίας με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Η λειτουργικότητα του 112 ήταν το πρώτο πράγμα για το οποίο ζήτησε να ενημερωθεί ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Περακάκης, ο οποίος δήλωσε εξερχόμενος από σύσκεψη στην Κοινωνία της Πληροφορίας ότι «η πρώτη δοκιμή θα γίνει αύριο στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι».

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Κρήτης  κ. Κώστας Συνολάκης χαρακτήρισε επιεικώς «παράδοξο και ακατανόητο μετά το Μάτι»  να μην λειτουργεί το σύστημα  προειδοποίησης ενώ τόνισε την ανάγκη και άλλων μορφών προειδοποίησης όπως έκτακτα μηνύματα μέσα από τα ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά μέσα.

Διαφήμιση
  • Διαβαστε περισσοτερα
  • 112
Προηγούμενο άρθροΤάκης Θεοδωρικάκος: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες δήμους της Χαλκιδικής και αποζημιώσεις στους πολίτες
Επόμενο άρθροΔΕΔΔΗΕ: Οι ζημιές στο δίκτυο της Χαλκιδικής έχουν αποκατασταθεί. Επανέρχεται σταδιακά και το ρεύμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ