Αρχική Περιβάλλον Σκεπτικισμός για την περιβαλλοντική ατζέντα των νέων υποψηφίων για την Κομισιόν

Σκεπτικισμός για την περιβαλλοντική ατζέντα των νέων υποψηφίων για την Κομισιόν

0
commission, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν
Διαφήμιση

Ενώ η ψηφοφορία για την εκλογή του «επιτελείου» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πλέον στην τελική ευθεία, οι υποψηφιότητες που ανακοινώθηκαν χθες, ανέτρεψαν όλα τα προγνωστικά.

Έτσι, ως πιθανή διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτάθηκε η στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ και υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, ενώ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η γνωστή και μη εξαιρετέα Κριστίν Λαγκάρντ.

Η σχέση με το περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιμετωπίζουν τουλάχιστον με σκεπτικισμό τους νέους υποψήφιους, εκφράζοντας ωστόσο την επιθυμία η βιώσιμη ανάπτυξη και η δράση για την κλιματική αλλαγή να συνεχίσουν να συνιστούν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή στρατηγική.

Σημαία η βιώσιμη ανάπτυξη

ursula again main

«Το Ευρωπαϊκή Κοινοβούλιο πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Κομισιόν με βάση πόσο  ισχυρή είναι η ατζέντα του και όχι μέσω διαβουλεύσεων και ανταλλαγών όπως έγινε τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε η Έστερ Ασίν, Διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.

«Θα θέλαμε τις επόμενες εβδομάδες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μας ενημερώσει αν πρόκειται να κάνει “σημαία” της προεδρίας της τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αν αποτύχει να συμπεριλάβει στο πρόγραμμά της δεσμεύσεις για το κλίμα, την προστασία της φύσης και την αειφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναρωτηθεί αν είναι το σωστό άτομο για αυτή τη δουλειά εν μέσω περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης», συμπλήρωσε η κ. Ασίν.

«Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη το γεγονός ότι τα περιβαλλοντικά θέματα κυριάρχησαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές, θα είναι λίαν απογοητευτικό να καταλήξουμε με μια υποψήφια που δεν μοιράζεται το όραμα για μια βιώσιμη Ευρώπη.»

Κακός μαθητής το Βέλγιο

Σαρλ Μισέλ Κομισιόν

Όσο για τον Βέλγο υποψήφιο, τον νυν πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, που προτάθηκε για τη θέση του Τουσκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες, η χώρα του πήρε αρνητικό σχολιασμό από την ΕΕ σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια, καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους μείωσης των ρύπων μέχρι το 2030.

Στον νέο του ρόλο, ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Μισέλ θα πρέπει να επιδείξει πυγμή για να κατορθώσει να συνενώσει όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον κοινό στόχο για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2040.

Διαφήμιση