Αρχική Περιβάλλον Ποτίστρες για τα αδέσποτα από τον Δήμο Αθηναίων και οδηγίες για τον...

Ποτίστρες για τα αδέσποτα από τον Δήμο Αθηναίων και οδηγίες για τον καύσωνα

0
αδέσποτα ζώα
Διαφήμιση
Δεν υποφέρουν μόνο οι άνθρωποι από τον καύσωνα. Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ανυπόφορες για τα ζώα, και δη για τα αδέσποτα που δεν έχουν τις παροχές των κατοικιδίων μας.
Για τον λόγο αυτό, ο δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο και του ευρύτερου σχεδιασμού του για τα αδέσποτα, έχει τοποθετήσει ποτίστρες σε 34 σημεία της πόλης.
Τις ποτίστρες φροντίζουν ειδικά συνεργεία του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις.
Ο δήμος απευθύνει έκκληση στους πολίτες να συνδράμουν το έργο του δήμου, ώστε οι ποτίστρες να παραμείνουν γεμάτες και καθαρές.

Ο “χάρτης” του νερού

Σκύλος, νερό, πισίνα, αδέσποτο

Ποτίστρες έχουν τοποθετηθεί στα ακόλουθα σημεία:

1. Πλατεία Μητρόπολης

2. Πλατεία Συντάγματος (Δύο ποτίστρες)

3. Πλατεία Κλαυθμώνος

4. Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) δίπλα στο Δημαρχείο

5. Πάρκο Ευαγγελισμού

6. Πάρκο Ριζάρη (Δύο ποτίστρες)

7. Κήπος Μουσείου

8. Τοσίτσα & Μπουμπουλίνας

9. Πλατεία Κάνιγγος

10. Πλατεία Βικτωρίας

11. Πάρκο στη διασταύρωση των οδών Ιωαννίνων & Κων/πόλεως

12. Πλατεία Κουμουνδούρου

13. Πλατεία Αγ. Νικολάου (σταθμός ΗΣΑΠ)

14. Στη συμβολή των οδών Αμοργού & Αγίας Ζώνης στη Κυψέλη

15. Πάρκο, στη διασταύρωση των οδών Εριφύλης και Αριστάρχου, στο Παγκράτι

16. Πεζόδρομος Μιχαήλ Νομικού στα Κ. Πατήσια

17. Λόφος Στρέφη

18. Λόφος Λυκαβηττού

19. Στο Φυτώριο του Δήμου Αθηναίων, στο Γουδή

20. Στη συμβολή των οδών Ιωνίας και Ιακωβάτων

21. Παρτέρι οδού Θάσου

22. Πλατεία Κύπρου

23. Πεζόδρομος Φωκίωνος Νέγρη

24. Πάρκο Δήμ. Ράλλη Αχαρνών

25. Παρκάκι επί της οδού Δράμας –Κολωνός

26. Παρκάκι επί της οδού Προμηθέως –Πατήσια

27. Πλατεία Αμερικής

28. Άλσος Χωροφυλακής

29. Πάρκο ΚΑΠΑΨ στο Γηροκομείο

30. Σταθμός Λαρίσης

31. Πλατεία Κυψέλης

32. Σταθμός Φιξ-Συγγρού

33. Πλατεία Αιγύπτου

34. Στύλοι Ολύμπιου Διός

Τα κατοικίδια

αδέσποτα ζώα

Όσο για τα λεγόμενα δεσποζόμενα ζώα, τα κατοικίδια δηλαδή, συνήθως σκύλοι και γάτες, χρειάζονται αυτές τις ημέρες περισσότερη προσοχή. Οι οδηγίες είναι απλές:

Μην αφήνετε τα κατοικίδια στο αυτοκίνητο: Σε μια ζεστή ημέρα, οι θερμοκρασίες μέσα σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ανεβούν απότομα – συχνά μάλιστα είναι μέχρι και 10 βαθμούς υψηλότερες απ’ όσο είναι έξω από αυτό.

Προσοχή στην υγρασία: 
Τα ζώα ξεφυσούν για να αποβάλουν την υγρότητα από τους πνεύμονές τους, κάτι που τα δροσίζει. Αν τα επίπεδα της υγρασίας είναι πολύ υψηλά, δεν μπορούν να δροσιστούν, και η θερμοκρασία του σώματός τους θα εκτοξευτεί. Η θερμοκρασία των σκύλων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μείωση της φυσικής άσκησης: Στις πολύ ζεστές ημέρες, να ασκείστε τις πρωινές ή τις απογευματινές ώρες. Η άσφαλτος μπορεί να γίνει καυτή και να βλάψει τις πατούσες του κατοικιδίου, οπότε καλό θα ήταν το ζώο να περπατά πάνω σε γρασίδι.

Ανεμιστήρας: Τα κατοικίδια ανταποκρίνονται διαφορετικά στη ζέστη από εμάς. Για παράδειγμα, οι σκύλοι ιδρώνουν από τα πόδια τους. Οι ανεμιστήρες δε δροσίζουν τα κατοικίδια όσο αποτελεσματικά δροσίζουν εμάς.

Σκιά και νερό: Όταν το κατοικίδιο έξω, πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο και να έχει άφθονο, κρύο νερό, ακόμη και με πάγο. Η σκιά των δέντρων είναι ιδανική επειδή δεν εμποδίζει τον αέρα να περνά, ενώ το σπιτάκι σκύλου κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Θερμοπληξία: Οι ενδείξεις θερμοπληξίας είναι βαρύ λαχάνιασμα, ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, υπερβολική δίψα, λήθαργοι, πυρετός, ζαλάδες, απώλεια συγκέντρωσης, ακατάσχετη έκκριση σάλιου, εμετοί, σκούρα κόκκινη ή μοβ γλώσσα και απώλεια αισθήσεων. Όταν ένα κατοικίδιο υποφέρει από θερμοπληξία, πρέπει να μεταφερθεί στη σκιά ή σε χώρο που κλιματίζεται. Τοποθετούμε σακούλες με παγάκια ή βρεγμένες πετσέτες στο κεφάλι του, το λαιμό και το στήθος του, και ρίχνουμε δροσερό (όχι παγωμένο) νερό πάνω του. Του δίνουμε να πιει μικρές ποσότητες δροσερού νερού ή να γλείψει παγάκια και αν έχει ακόμη πρόβλημα το πηγαίνουμε στον κτηνίατρο.

Διαφήμιση