Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Σε ετοιμότητα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών

Σε ετοιμότητα ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός καταπολέμησης των δασικών πυρκαγιών

0
Πυρκαγιά
Διαφήμιση

“Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι απολύτως προφυλαγμένη από τις δασικές πυρκαγιές”.

Δυστυχώς, αυτή η φράση αποτελεί πλέον μια θλιβερή διαπίστωση.

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, αποτελεί και αφορμή για επαγρύπνηση. Εξού και με σημερινή ανακοίνωσή της, μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στην Ελλάδα, δίνει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη δυνατότητα που έχουν οι χώρες μέλη να χρησιμοποιήσουν τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας σε περίπτωση πυρκαγιάς ανεξέλεγκτων διαστάσεων.

Ο μηχανισμός ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών στον τομέα της πολιτικής προστασίας, με σκοπό τη βελτίωση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της ανταπόκρισης σε καταστροφές.

Σήμερα, συμμετέχουν στον μηχανισμό όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Από τη σύστασή του το 2001, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει ανταποκριθεί σε περισσότερα από 300 αιτήματα συνδρομής εντός και εκτός ΕΕ.

Η διαδικασία

pyr2

Μέσω του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΚΣΑΕΑ), παρέχεται στη χώρα μέλος, μετά από αίτηση, υλικοτεχνική βοήθεια (πυροσβεστικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροσβεστικός εξοπλισμός και προσωπικό) ώστε να εξασφαλιστεί η συντονισμένη αντιμετώπιση.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: Μόλις ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενεργοποιηθεί από πληγείσα χώρα, το ΚΣΑΕΑ συντονίζει τη συνδρομή σε ευρωπαϊκό επίπεδο και διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της παρεχόμενης βοήθειας.

23 φορές από το 2017

Το 2017 ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε 18 φορές για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που αφορούσαν δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη. Η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Μαυροβούνιο, η Γαλλία και η Αλβανία αλλά και Χιλή προσέφυγαν σε αυτόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Χιλής η ΕΕ μπόρεσε να βοηθήσει με 9μελή ομάδα εμπειρογνωμόνων πολιτικής προστασίας και με τη στήριξη της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Το 2018 ο μηχανισμός ενεργοποιήθηκε 5 φορές για δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη — 2 φορές για τη Σουηδία και από μία φορά για την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη Λετονία. Συνολικά, στην ανταπόκριση της ΕΕ συμμετείχαν 15 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα, πάνω από 400 πυροσβέστες και πληρώματα, και 69 οχήματα.

Προπαρασκευαστικά μέτρα για το 2019

pyr3

  • Ενίσχυση του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με επιχειρησιακή ικανότητα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, με ομάδα υποστήριξης για τις δασικές πυρκαγιές, η οποία θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη.
  • Ενίσχυση των εθνικών και ευρωπαϊκών υπηρεσιών και μέσων παρακολούθησης Εθνικές όπως του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), το οποίο παρέχει επισκόπηση των δεδομένων που συγκεντρώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες μέσω των εθνικών τους προγραμμάτων για τις δασικές πυρκαγιές.
  • Χρήση του δορυφορικού συστήματος Copernicus για τη χαρτογράφηση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που αφορούν δασικές πυρκαγιές. Μόνο το 2018, 139 δορυφορικοί χάρτες βοήθησαν τις αρχές της ΕΕ και των κρατών μελών να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, να εκτιμήσουν τη γεωγραφική έκταση των πυρκαγιών και να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα και την έκταση των ζημιών.
  • Eπιτόπιες ασκήσεις MODEX για την πολιτική προστασία σε δασικές πυρκαγιές, με την παρουσία εμπειρογνωμόνων και ομάδων διάσωσης από διάφορες χώρες της ΕΕ, καθώς και ασκήσεις επί χάρτου.
  • Tακτικές συνεδριάσεις με όλα τα συμμετέχοντα κράτη στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου δασικών πυρκαγιών. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητας και τους κινδύνους πυρκαγιάς. Επίσης, εμπειρογνώμονες από τα κράτη που συμμετέχουν στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ αποσπώνται στο ΚΣΑΕΑ κάθε καλοκαίρι.

Εφεδρεία πυροσβεστικών μέσων

Ισπανία: οι χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 20 ετών

Τον Μάρτιο του 2019, στο πλαίσιο του αναβαθμισμένου μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ δημιουργήθηκε το «rescEU» (αναγραμματισμός το rescue=διάσωση), μια νέα ευρωπαϊκή εφεδρεία ικανοτήτων, που σε πρώτη φάση περιλαμβάνει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Μέσω του rescEU, η Επιτροπή ενισχύει τη συλλογική ικανότητα της Ένωσης να προλαμβάνει τις καταστροφές που πλήττουν τις κοινωνίες μας, να προετοιμάζεται γι’ αυτές και να τις αντιμετωπίζει.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ετοιμότητα της Ευρώπης κατά την περίοδο δασικών πυρκαγιών, η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο τα συμμετέχοντα κράτη λαμβάνουν χρηματοδότηση με την προϋπόθεση ότι θα θέσουν τα πυροσβεστικά μέσα τους στη διάθεση της ΕΕ. Μακροπρόθεσμα, στόχος είναι να προστεθούν περαιτέρω ικανότητες και πόροι ώστε να δημιουργηθεί ακόμη ισχυρότερο αποθεματικό rescEU στο μέλλον.

Διαφήμιση