Αρχική Ενέργεια Πηγές ΑΔΜΗΕ: Κανονικά η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής – Η προσφυγή του Euroasia στην...

Πηγές ΑΔΜΗΕ: Κανονικά η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής – Η προσφυγή του Euroasia στην ΑΕΠΠ

0
ηλεκτρική διασύνδεση
Διαφήμιση

Κανονικά προχωρούν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί πιθανολογούμενης εμπλοκής συνεπεία της προσφυγής που κατέθεσε η εταιρεία «Euroasia Interconnector» στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) για τον διαγωνισμό για τους Σταθμούς Μετατροπής.

Συγκεκριμένα κύκλοι της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο διευκρινίζουν τα εξής: Η προσφυγή της «Εuroasia Interconnector» δεν θα έχει καμία επίπτωση στους διαγωνισμούς. Ουσιαστικά, δίνεται παράταση -ως είθισται- προκειμένου να μελετηθεί η οποιαδήποτε προσφυγή. Η «Euroasia Interconnector» δεν πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια και για το λόγο αυτό η ευδοκίμηση της προσφυγής της ενώπιον της ΑΕΠΠ δεν θεωρείται πιθανή. Επομένως, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την εξέλιξη των διαγωνισμών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που συνεχίζονται κανονικά.

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι της «Αριάδνη Interconnection» εμφανίζονται βέβαιοι ότι το δημόσιο συμφέρον θα προασπιστεί, με την απόρριψη της προσφυγής. Επιπλέον, σημειώνουν, ακόμα και αυτή η ολιγοήμερη παράταση, καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για την χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης. Πρόκειται για την ύστατη και απέλπιδα προσπάθεια του «Euroasia Interconnector» να αποτρέψει αυτό το μείζον έργο υποδομής για τη χώρα.

Η προσφυγή του «Euroasia Interconnector»

Euroasia - διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η κυπριακή εταιρεία «Euroasia Interconnector» αναφέρει:

«Στις 28 Ιουνίου, η αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών (ΑΕΠΠ) αποφάσισε την αναστολή του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection ΑΕ για την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια προσφυγής που κατέθεσε κατά του διαγωνισμού η Εuroasia Interconnector, φορέας υλοποίησης του PCI 3.10.3 Κρήτη – Αττική επικαλούμενη μεταξύ άλλων ότι η Αριάδνη ενεργεί βάσει αποφάσεων της ΡΑΕ που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αναστολή του διαγωνισμού ισχύει μέχρι την οριστική απόφαση της ΑΕΠΠ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο ACER, o σύνδεσμος των ρυθμιστικών αρχών των χωρών της ΕΕ, επιβεβαίωσε στην ετήσια έκθεση του (1.07.2019) πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που εκτελείται υπό την αιγίδα του Euroasia Interconnector βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, παρά τους αντίθετους αβάσιμους ισχυρισμούς της ΡΑΕ περί καθυστερήσεων, τους οποίους έχει ήδη απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Εuroasia Interconnector παραμένει προσηλωμένη στην έγκαιρη υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ως «Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος» βάσει του Κανονισμού 347/2013 και των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα ευεργετικά οικονομικά οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή.»

Σημειώνεται ότι η Αρχή Εκδίκασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει ορίσει την 15η Ιουλίου ως ημέρα συζήτησης της προσφυγής του Euroasia.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEXTREMA EUROPE: Η ελληνική εφαρμογή που σώζει ζωές
Επόμενο άρθροΕΦΕΤ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη γλουτένη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ