Αρχική Περιβάλλον Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πόσο “πράσινη” είναι η νέα πρώτη κυρία της...

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πόσο “πράσινη” είναι η νέα πρώτη κυρία της Κομισιόν;

0
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Διαφήμιση

Μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν τρεις ημέρες, βγήκε επιτέλους λευκός καπνός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάνθηκαν: ως νέα Πρόεδρος της Κομισιόν ορίζεται η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η νέα Πρόεδρος, που αντικαθιστά τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, εξελέγη με 383 ψήφους υπέρ, 327 κατά, 22 αποχές και ένα λευκό, ενώ για το διορισμό της απαιτούνταν 374 ψήφοι.

Η ίδια σε δηλώσεις της μετά την επίσημη ανακοίνωση του αποτελέσματος τόνισε ότι «πρόκειται για μεγάλη ευθύνη” και ότι η δουλειά της μόλις ξεκίνησε. “Στοχεύω σε μια δυνατή και ενωμένη Ευρώπη» υπογράμμισε.

Η πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της Κομισιόν

Η 60χρονη φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το νευραλγικό αυτό πόστο. Για την ίδια όμως δεν είναι η πρώτη φορά που γράφει ιστορία στον τομέα της ισότητας των φύλων, καθώς υπήρξε και η πρώτη γυναίκα υπουργός άμυνας της Γερμανίας, μια θέση που κράτησε από το 2013 μέχρι σήμερα.

Όλα αυτά τα χρόνια η φον ντερ Λάινεν υπήρξε στενή συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ, και μάλιστα θεωρούνταν ανέκαθεν ως η φυσική της διάδοχος. Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, ωστόσο 13 ετών μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γερμανία.

Με την πολιτική άρχισε να ασχολείται στα 43 της, παρότι ο πατέρας της πρέπει να την είχε μυήσει από νωρίς, εφόσον διετέλεσε μεταξύ άλλων υπουργός-πρόεδρος της Κάτω Σαξονίας αλλά και γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η σχέση της με το περιβάλλον

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Όπως είχε γράψει και το ecozen.gr προ ημερών, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιμετώπιζαν τουλάχιστον με σκεπτικισμό τις υποψηφιότητες για την υψηλότερη θέση της Κομισιόν, εξέφραζαν ωστόσο την ελπίδα ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η δράση για την κλιματική αλλαγή θα συνεχίσουν να συνιστούν προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή στρατηγική.

Η νέα πλέον Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πάντως, κατά την προεκλογική ομιλία της υποσχέθηκε την επίτευξη μιας «πράσινης συμφωνίας» μέσα στις πρώτες 100 κιόλας ημέρες της στο τιμόνι της ΕΕ, τονίζοντας ότι επιθυμεί η Ευρώπη να έχει γίνει η πρώτη ήπειρος μηδενικού άνθρακα μέχρι το 2050.

Όπως εξήγησε, πρόθεσή της είναι μια δημοσιονομική πολιτική με επίκεντρο την ανάπτυξη και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας. Επίσης, υποσχέθηκε ότι θα δημιουργήσει έναν επιπρόσθετο, εύληπτο μηχανισμό παρακολούθησης, που θα περιλαμβάνει ετήσιες αναφορές, ότι θα αυξήσει τον αριθμό των συνοριοφυλάκων νωρίτερα από το προβλεπόμενο ώστε να διευθετηθεί καλύτερα η μεταναστευτική κρίση και ότι θα καθορίσει βασικό μισθό για τους εργαζόμενους στην ΕΕ.

Δείτε εδώ τις πολιτικές προτεραιότητες της Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν: https://www.europarl.europa.eu/resources/library/media/20190716RES57231/20190716RES57231.pdf

Επιφυλακτικοί οι «πράσινοι»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ, έγραψε στο twitter ότι ο λόγος της φον ντερ Λάιεν ήταν «χαριτωμένος» αλλά όχι αρκετά σαφής σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο συναγωνιστής της Φιλίπ Λαμπέρτ, αντίστοιχα, σημείωσε ότι δεν πείθεται από τις αγαθές προθέσεις της νέας Προέδρου της Κομισιόν. “Δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά σε θέματα βιοποικιλότητας, ενώ εκεί ακριβώς που πρέπει να κάνει τη διαφορά, ήταν εντελώς αόριστη”, είπε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση