Αρχική Ειδήσεις Ο Ντόναλντ Τραμπ και η 4η Ιουλίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η 4η Ιουλίου

0
lincoln memorial
Φωτογραφία από Ann Dixon από το Pixabay
Διαφήμιση

Άρματα μάχης θα παραταχθούν στο κέντρο της Ουάσιγκτον, ενώ μαχητικά αεροσκάφη θα «σκίσουν» τον ουρανό της αμερικανικής πρωτεύουσας: Ο Ντόναλντ Τραμπ «αναστατώνει» τους φετινούς εορτασμούς της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και κατηγορείται για σπατάλη, προκειμένου να εξυπηρετήσει δικούς του εκλογικούς σκοπούς. Ο ίδιος μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί στο κέντρο των εορτασμών, με ομιλία του στα σκαλιά του Μνημείου του Λίνκολν.

Σε αυτό το εμβληματικό Μνημείο που χτίστηκε για να τιμήσει το δέκατο έκτο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αβραάμ Λίνκολν, τον υπερασπιστή της ενότητας της χώρας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να απευθύνει μια ομιλία «τιμή στην Αμερική».


Σε αυτό το εμβληματικό μνημείο που το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ παρέδωσε την ιστορική του ομιλία «Έχω ένα όνειρο» υπέρ της ισότητας των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, η παρέμβαση ενός προέδρου που έχει διχάσει τόσο πολύ τη χώρα σε μια παραδοσιακά απολιτική ημέρα θεωρείται αμφιλεγόμενη.

Η 4η Ιουλίου σηματοδοτεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, όταν το 1776 δεκατρείς βρετανικές αποικίες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από το βρετανικό στέμμα και ίδρυσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η Αμερικανική Επανάσταση

Αμερική

Σημειώνεται ότι με τον όρο Αμερικανική Επανάσταση ή Πόλεμος της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ορίζεται ο πόλεμος μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και των 13 αποικιών της αμερικανικής ηπείρου (1775-1783).

Ο ένοπλος αγώνας των αποικιών εναντίον της καταπιεστικής μητρόπολης, ήταν η κορύφωση των πολιτικών διεργασιών του δεύτερου μισού του 18ου αιώνα. Η δυσφορία για τα φορολογικά μέτρα αρχικά, αλλά, κυρίως για τον φόρο του τσαγιού, οδήγησε τους Αμερικανούς όχι μόνο να σταματήσουν να αγοράζουν τσάι, αλλά και να καταστρέψουν τα μεγάλα φορτία τσαγιού, πετώντας τα στη θάλασσα του λιμανιού της Βοστόνης, στις 16 Δεκεμβρίου 1773, δημιουργώντας το Κίνημα του Τσαγιού.

Οι Άγγλοι αντέδρασαν, στέλνοντας 4.000 στρατιώτες να καταλάβουν τη Βοστόνη. Όταν αγγλικές δυνάμεις στάλθηκαν για να πάρουν στρατιωτικό υλικό από την πόλη Κόνκορντ της Μασαχουσέτης στις 19 Απριλίου 1775, συνάντησαν αντίσταση από την πολιτοφυλακή της Μασαχουσέτης στο Λέξινγκτον, και έπειτα στο Κόνκορντ. Οι Αμερικανοί κατάφεραν να σταματήσουν τους Άγγλους και να τους αναγκάσουν να γυρίσουν πίσω στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας βαριές απώλειες.

Στη συνέχεια, όλες οι αποικίες συγκέντρωσαν τις πολιτοφυλακές τους και τις έστειλαν στη Βοστόνη. Οι Αμερικανικές δυνάμεις περικύκλωσαν τη Βοστόνη από Βορρά, Νότο και Δύση, όμως άφησαν το λιμάνι υπό αγγλικό έλεγχο, με αποτέλεσμα να έρθουν ενισχύσεις και πολεμοφόδια. Ακολούθησαν πολλές μάχες μεταξύ του ηπειρωτικού στρατού των επαναστατημένων αποικιών, του οποίου αρχιστράτηγος ορίστηκε ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον, και των αγγλικών δυνάμεων. Η πολιορκία έληξε στις 17 Μαρτίου 1776 με νίκη των αποικιακών δυνάμεων και εκκένωση της πόλης από τους Άγγλους.

Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας

Αμερική

Στις 4 Ιουλίου 1776 συγκαλείται συνέλευση των Αμερικανών στη Φιλαδέλφεια, όπου ψηφίζεται η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας, η οποία στηρίζεται στις πολιτικές ιδέες του Διαφωτισμού. Πρωταγωνιστές στη σύνταξη της Διακήρυξης υπήρξαν ο Τόμας Τζέφερσον και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος.

Στα επόμενα χρόνια που ακολούθησαν ο πόλεμος γενικεύθηκε. Οι Άγγλοι έστελναν συνεχώς ενισχύσεις και οι Αμερικανοί προσπαθούσαν να κρατήσουν την επανάσταση ζωντανή. Η Γαλλία έστειλε οικονομική ενίσχυση στους επαναστατημένους Αμερικανούς καθώς και στρατεύματα. Ο αγγλικός στρατός, υπό την ηγεσία του στρατηγού Κορνουάλις, τελικά παραδόθηκε στο Γιόρκταουν της Βιρτζίνια στις 19 Οκτωβρίου 1781. Ο πόλεμος έληξε επίσημα με τη συνθήκη του Παρισιού στις 3 Σεπτεμβρίου 1783, με την οποία η Αγγλία παραχωρούσε τα εδάφη της στις ΗΠΑ. Τα τελευταία αγγλικά στρατεύματα εγκατέλειψαν την ήπειρο στις 25 Νοεμβρίου 1783.

Με πληροφορίες από CNN, wikipedia

Διαφήμιση