Αρχική Ειδήσεις Ελληνικό: Φουντώνει η αντιπαράθεση σε βάρος του έργου

Ελληνικό: Φουντώνει η αντιπαράθεση σε βάρος του έργου

0
Ελληνικό
Διαφήμιση

Στο γνωστό δημοτικό τραγούδι για το γεφύρι της Άρτας που «ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν» παραπέμπει πλέον το Μητροπολιτικό Πάρκο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Κι αυτό γιατί η νέα αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Lamda Development που έχει αναλάβει την πολεοδόμηση της έκτασης, προβλέπεται να καθυστερήσει και άλλο το έργο.

Η επίμαχη ΚΥΑ

Στο επίκεντρο της σύγκρουσης βρίσκεται αυτή τη φορά πρόβλεψη Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με την οποία για την πολεοδόμηση της  έκτασης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, απαιτείται:

α) γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όλες τις μελέτες που αφορούν ψηλά κτίρια, ειδικά κτίρια, ειδικές κατασκευές, έργα υποδομής κ.α.,

β) έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλες τις μελέτες για κάθε είδους έργο, σε ακαθόριστη ακτίνα γύρω από τα μνημεία του Πάρκου.

Η απάντηση της εταιρείας

Lamda Development - Ελληνικό

Με τη γνωστοποίηση της ΚΥΑ, η Lamda Development εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι η απόφαση υιοθετεί θέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού «που δημιουργούν απροσπέλαστα εμπόδια τόσο στην έναρξη όσο και στην ομαλή εξέλιξη του έργου, μη λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τον ειδικό νόμο που αφορά στην επένδυση (Ν.4062/12) όσο και τις ειδικές προβλέψεις των Συμβάσεων που κυρώθηκαν από τη Βουλή (Ν.4422/17), καθώς και τους όρους του Προεδρικού Διατάγματος, βάσει των οποίων έχει εγκριθεί ο σχεδιασμός του έργου».

Όλα αυτά, συμπληρώνει η εταιρεία, «ουσιαστικά ακυρώνουν τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ετών και δημιουργούν σοβαρά γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό του έργου».

Αβεβαιότητα μετά από 4,5 χρόνια

Πριν από την έναρξη κάθε επιμέρους ανάπτυξης, συνεχίζει η Lamda Development, απαιτείται ξεχωριστή έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού. «Η αυτονόητη αβεβαιότητα θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υλοποίηση αυτής καθαυτής της επένδυσης. Η εταιρεία βρίσκεται για μια ακόμη φορά αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνηθέντων σε αντίθεση με το πνεύμα των επανειλημμένων συζητήσεων στις συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης (ΚΣΔ) το τελευταίο δεκαήμερο».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Έπειτα από 4,5 έτη προσπαθειών και συνεννοήσεων η απόφαση που εκδόθηκε, καθιστά την επένδυση μετέωρη για αόριστο διάστημα, πέρα από το ότι στέλνει εξαιρετικά δυσμενή μηνύματα σε κάθε σοβαρή επένδυση, εθνική η διεθνή».

Α. Τσίπρας: ΝΔ και Lamda έχουν κάνει “deal”

Στο κυβερνητικό πεδίο, στο στόχαστρο έχει μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατηγορείται για συμφωνία του κόμματός του με την Lamda με απώτερο σκοπό να αλλάξει τη σύμβαση και να δώσει περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο στον κόσμο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μάλιστα δήλωσε μεταξύ άλλων: «Και εκεί deal έχουν κάνει. Ο κ. Μητσοτάκης μας κατηγορούσε μέχρι χθες με την ανοχή της εταιρείας, ενώ εμείς έχουμε τελειώσει όλη τη διαδικασία. Το πήραμε ένα σκέτο οικόπεδο, αλλάξαμε όμως τη σύμβαση και είπαμε ότι θα υπάρχει και πράσινο, την κυρώσαμε στη Βουλή και φέραμε το ΠΔ, ο παραχωρησιούχος καθυστερεί εδώ και 5 – 6 μήνες, παίζει κατενάτσιο. Βγαίνει ο παραχωρησιούχος και λέει ότι δεν τις θέλω αυτές τις αποφάσεις, θέλουμε άλλες. Αυτό το κάνουν γιατί και σε αυτό έχει κάνει deal , αν κερδίσει τις εκλογές να αλλάξει η σύμβαση και να δώσει περισσότερο μπετόν και λιγότερο πράσινο και περισσότερα κέρδη στον ιδιώτη».

Γ. Σταθάκης: Εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος

Lamda Development - Ελληνικό

«Μέχρι χθες ο κ. Μητσοτάκης, με την ανοχή του κ. Λάτση, κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι δεν εκδίδει τις Υπουργικές Αποφάσεις για το Ελληνικό, και υποστήριζε ότι αυτός, εάν εκλεγεί, θα τις βγάλει αμέσως. Τώρα που εκδόθηκαν οι αποφάσεις, η εταιρεία του κ. Λάτση καταγγέλλει ότι εμποδίζουμε το έργο, που στην πραγματικότητα εμείς ολοκληρώσαμε και με δική της ευθύνη κωλυσιεργεί τόσους μήνες. Οι μάσκες έπεσαν» σχολίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με αφορμή τις εξελίξεις στο Ελληνικό.

«Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση, που εισήλθε σε μια εκτεταμένη και αναλυτική διαβούλευση με τον επενδυτή, ενσωματώνοντας σημαντικό μέρος των παρατηρήσεών του σε πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι δε αλλαγές που υποστηρίζουν ότι αιφνιδιαστικά προέκυψαν σήμερα, δεν είναι παρά η εκ νέου διατύπωση των προβλέψεων του νομικού πλαισίου και του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Από την άλλη πλευρά βρίσκεται μια εταιρεία, σε προφανή συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία, που επιδιώκει να αλλάξει εκ νέου τη σύμβαση, υπέρ των συμφερόντων της και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Α. Φλαμπουράρης: Εξυπηρετούν σκοπιμότητες

Στον χορό της αντιπαράθεσης, στην ίδια γραμμή με τον κ. Σταθάκη και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για συνεργασία της Lamda Development με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Γίνεται ακόμη πιο φανερό ότι η συνεργασία της Lamda Development με τον κ. Μητσοτάκη συνεχίζεται και εντείνεται. Από τη μια κατηγορούν την κυβέρνηση ότι καθυστερεί την έκδοση των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν το Ελληνικό κι από την άλλη, την ώρα που εκδίδεται η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά το Μητροπολιτικό Πάρκο, με τήρηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και κανόνων και απόλυτο σεβασμό στη νομοθεσία που αφορά το περιβάλλον και τον πολιτισμό, έρχεται η καταγγελία. Είναι φανερό ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί η στάση τους».

Κ. Μητσοτάκης: Άμεση ανάκληση της ΚΥΑ

“Η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για το Ελληνικό θα ανακληθεί αμέσως”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM. “Το έργο θα προχωρήσει άμεσα, καθώς η ΝΔ θα προωθήσει ταχύτατα τις αποφάσεις που χρειάζονται“, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας στο Ελληνικό και τη δυνατότητα να γίνει ένα έργο αναπτυξιακό που θα αλλάξει την όψη της Αθήνας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε ποτέ αυτό το έργο και νομίζει ότι θα κάνει δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα. Ας μην χάνουν το χρόνο τους. Το έργο αυτό θα γίνει».

Το Μητροπολιτικό Πάρκο

Lamda Development - Ελληνικό

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Lamda Development για το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού κυρίαρχο στοιχείο είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τ.μ., καθώς και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους..

Το έργο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρότυπο μοντέλο αστικής ανάπτυξης, το οποίο θα συνδυάζει τη φυσική ομορφιά της περιοχής και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της, με κτίρια τοπόσημα μοναδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης. “Ο αειφόρος σχεδιασμός που προσεγγίζει το έργο, θα παρέχει παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες και υποδομές, ενώ θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών της Αττικής” διευκρινίζει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της.

Η επένδυση περιλαμβάνει: οικιστικές αναπτύξεις, ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικές δραστηριότητες, χώρους οικογενειακής απασχόλησης – διασκέδασης, μουσεία, κέντρα πολιτισμού, κέντρα υγείας και ευεξίας, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής, ένα πρότυπο επιχειρηματικό πάρκο εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και την πλήρη διαμόρφωση της ήδη υπάρχουσας μαρίνας καθώς και την αναβάθμιση και ανάδειξη ολόκληρου του παραλιακού μετώπου.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here