Αρχική Ειδήσεις Κτηματολόγιο: Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων

Κτηματολόγιο: Παράταση ως τις 30 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων

0
Κτηματολόγιο
Διαφήμιση

Παράταση για την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η σχετική Υπουργική Απόφαση ορίζει παράταση έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 για όσες περιοχές της χώρας η προθεσμία λήγει μέσα στον Ιούλιο.

Διευκρινίσεις

Με αφορμή την απόφαση αλλά και «σε συνέχεια ανακριβών δημοσιευμάτων και πληροφοριών που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα στα ΜΜΕ περί γενικής παράτασης των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα κατά έξι μήνες» το Υπουργείο διευκρινίζει ότι:

  • Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο ισχύουν σύμφωνα με τους πίνακες που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου: www.ktimatologio.gr
  • Η τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο αναφορικά με τη δυνατότητα παροχής παρατάσεων έως και έξι μήνες δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση την αυτόματη παροχή γενικής παράτασης έξι μηνών για όλη τη χώρα.
  • Η παράταση που προβλέπει η τροπολογία θα δοθεί με την έκδοση σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων και θα αφορά πολύ συγκεκριμένες περιοχές, περιορισμένες σε αριθμό, για τις οποίες θα αξιολογηθεί η ύπαρξη ιδιαίτερων συνθηκών και προβλημάτων που θα καθιστούν την παροχή παράτασης επιβεβλημένη.

Τήρηση των προθεσμιώνΚτηματολόγιο

Το ΥΠΕΝ προτρέπει τους πολίτες να υποβάλλουν τις δηλώσεις των ιδιοκτησιών τους εγκαίρως μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, όχι τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι εκπρόθεσμες δηλώσεις θα επιφέρουν πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία, ενώ οι περιουσίες που δεν θα δηλωθούν καθόλου θα χαθούν.

Προσθέτει επίσης, ότι οι πολίτες πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση εγκαίρως, ακόμα και αν δεν έχουν καταρχήν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ούτως ώστε να λάβουν τη προθεσμία που προβλέπεται για να τα συγκεντρώσουν και να υποβάλουν συμπληρωματική δήλωση.

Μεταρρυθμιστικό έργο

Τέλος, το Υπουργείο σημειώνει ότι «το Κτηματολόγιο αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό έργο της χώρας τα τελευταία έτη, συνδέεται άμεσα με την παραγωγική ανασυγκρότησή της και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να τακτοποιήσουν οριστικά τις περιουσίες τους, προς όφελος δικό τους αλλά κυρίως των παιδιών τους».

Χρήσιμα

Κτηματολόγιο

  • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
  • Όσοι διαμένουν στην Αττική μπορούν να απευθυνθούν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137) καθημερινά 08:00 με 16:00 και κάθε Τετάρτη 08:00 με 20:00.
  • Οι Θεσσαλονικείς αντίστοιχα που έχουν ακίνητα σε Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ξάνθη, Χαλκιδική μπορούν να εξυπηρετηθούν και στο Γραφείο Κτηματογράφησης Θεσσαλονίκης (Σαράφη 48Β – Φοίνικας).

Κόστος

  • Κύριοι χώροι (διαμερίσματα, καταστήματα, οικόπεδα κ.λπ.): Το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ.
  • Βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, χώροι στάθμευσης): Για τους βοηθητικούς χώρους , που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα.
  • Αγροτικές περιοχές: Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.

Διαφήμιση