Αρχική Περιβάλλον Ηλεκτρονική πλατφόρμα για συστήματα που λειτουργούν με αέρια του θερμοκηπίου, ετοιμάζει το...

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για συστήματα που λειτουργούν με αέρια του θερμοκηπίου, ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος

0
άερια ερκοντίσιον
Διαφήμιση

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Περιβάλλοντος μπαίνουν όλα τα συστήματα ψύξης, κλιματισμού, αντλιών θερμότητας και πυροπροστασίας που λειτουργούν με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου και ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος.

Το υπουργείο θέτει σε εφαρμογή νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή και υποβολή στοιχείων συντήρησης και τεχνικών εργασιών, συστημάτων και εξοπλισμού που λειτουργούν με τις ανωτέρω ουσίες.

Ειδικότερα, τα έντυπα τεχνικά δελτία ελέγχου των Παραρτημάτων ΙI και ΙΙΙ της ΚΥΑ 18694/2012 για τον εξοπλισμό που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια και τα δελτία των Παραρτημάτων ΙΙΙ και IV της ΚΥΑ 37411/2007 για τον εξοπλισμό που λειτουργεί με ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, αντικαθίστανται από ένα νέο ενιαίο Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου Εξοπλισμού (ΗΔΕ), το οποίο καλύπτει όλα τα είδη εξοπλισμού και αερίων.

Στο δελτίο αυτό καταγράφονται πλέον αναλυτικά όλα τα στοιχεία του εξοπλισμού και των τεχνικών εργασιών για το 2019, τα οποία θα υποβληθούν ηλεκτρονικά από 1/1 – 31/3/2020.

Τονίζεται πως οι υποχρεώσεις τακτικής συντήρησης και λοιπών τεχνικών εργασιών συνεχίζουν να είναι αυτές που ισχύουν από τους Κανονισμούς 517/2014 για τα φθοριούχα αέρια και 1005/2009 για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, αλλά πλέον η καταγραφή των στοιχείων και η υποβολή αυτών θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Να σημειωθεί επίσης πως το νέο Ηλεκτρονικό Δελτίο Ελέγχου καλύπτει και τις απαιτήσεις του άρθρου 6 του ΚΑΝ (ΕΕ) 517/2014, καθώς και του άρθρου (23) του Κανονισμού (ΕΚ) 1005/2009.

Οι χειριστές εξοπλισμού οφείλουν να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στη Βάση Δεδομένων για κάθε γεωγραφική θέση στην οποία διαθέτουν μονάδες εξοπλισμού, που υπόκεινται σε ελέγχους των Κανονισμών (ΕΕ) 517/2014 και (ΕΚ) 1005/2009 και να καταχωρίσουν τις μονάδες που διαθέτουν.

κλιματιστικό

Όπως αναφέρει αναλυτικά το υπουργείου Περιβάλλοντος:

Εξοπλισμός που πρέπει να υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους

α. Σταθερός εξοπλισμός Ψύξης, Κλιματισμού, Αντλιών θερμότητας και Πυροπροστασίας που λειτουργεί με ελεγχόμενες ουσίες του Κανονισμού 1005/2009 (ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος), υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο (23) του ανωτέρω Κανονισμού και με τη συχνότητα που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.
β. Στατικός εξοπλισμός Ψύξης, Κλιματισμού, Αντλιών θερμότητας και Πυροπροστασίας, Μονάδες Ψύξης σε φορτηγά και ρυμουλκούμενα ψυγεία, οργανικοί κύκλοι Rankine και Ηλεκτρικός εξοπλισμός μεταγωγής που λειτουργεί με ελεγχόμενες ουσίες του Κανονισμού 517/2014 (Φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου), υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους σύμφωνα με το άρθρο (4) του ανωτέρω Κανονισμού και με τη συχνότητα που ορίζεται στο εν λόγω άρθρο.

Συστήματα εντοπισμού διαρροών

Για τον εξοπλισμό που λειτουργεί με ελεγχόμενες ουσίες του Κανονισμού 517/2014 (Φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου) και με φορτίο μεγαλύτερο των 500 τόνων CO2eq είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος εντοπισμού διαρροών. Εφ’όσον υπάρχει, το σύστημα εντοπισμού διαρροών υπόκειται και αυτό σε έλεγχο, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Αντιμετώπιση Βλαβών

Βλάβη του εξοπλισμού και συνεπακόλουθη διαρροή ελεγχόμενης ουσίας πρέπει να επισκευάζεται άμεσα και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση.
Ένα μήνα μετά την επισκευή πρέπει να γίνεται επανέλεγχος προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η διαρροή αντιμετωπίσθηκε αποτελεσματικά.

Τήρηση αρχείων που προβλέπεται από τους Κανονισμούς

Για όλες τις παραπάνω τακτικές και έκτακτες εργασίες τηρούνται υποχρεωτικά και ανά μονάδα εξοπλισμού, αναλυτικά αρχεία με τα στοιχεία που περιγράφονται στο άρθρο (6) του Κανονισμού 517/2014 (για τον εξοπλισμό που λειτουργεί με φθοριούχα αέρια του θερμοκηπίου) ή στην παρ. (3) του άρθρου (23) του Κανονισμού 1005/2009 (για τον εξοπλισμό που λειτουργεί με ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος).
Τα αρχεία αυτά διατηρούνται για τουλάχιστον 5 χρόνια και μπορούν ανά πάσα στιγμή να ζητηθούν για έλεγχο από τις αρμόδιες κρατικές ή περιφερειακές αρχές.

ερκοντίσιον

Ετήσια υποβολή στοιχείων συντήρησης εξοπλισμού που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία

Εκτός από τις παραπάνω υποχρεώσεις τήρησης αρχείων οι οποίες απορρέουν από τους Κανονισμούς, το ΥΠΕΝ έχει θέσει σε λειτουργία, ήδη από το 2007, και ένα σύστημα συμπλήρωσης και υποβολής ετήσιων Δελτίων Ελέγχου των μονάδων εξοπλισμού που λειτουργούν με ελεγχόμενες ουσίες. Ειδικότερα:
α. με το άρθρο (5) της ΚΥΑ 37411/1829/Ε103/2007 (ΦΕΚ Β 1827/Β’/2007)1 πρέπει να υποβάλλονται Δελτία Ελέγχου Εγκαταστάσεων που λειτουργούν με ελεγχόμενες ουσίες του Κανονισμού 1005/2009, σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων ΙΙΙ και IV της εν λόγω Κ.Υ.Α.
β. Με το άρθρο (5) της ΚΥΑ 18694/658/Ε103/2012 (ΦΕΚ 1232/Β’/2012)2 πρέπει να υποβάλλονται Δελτία Ελέγχου Εγκαταστάσεων που λειτουργούν με ελεγχόμενες ουσίες του Κανονισμού 517/2014, σύμφωνα με τα υποδείγματα των Παραρτημάτων ΙΙ και ΙΙΙ της εν λόγω Κ.Υ.Α.

Υπεύθυνοι των ανωτέρω υποχρεώσεων

Υπεύθυνοι για την τήρηση των παραπάνω υποχρεώσεων είναι οι “χειριστές” του εξοπλισμού. Σύμφωνα με τον Κανονισμό 517/2014 “χειριστής” είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι όντως υπεύθυνο για την τεχνική λειτουργία της μονάδας εξοπλισμού που περιέχει ελεγχόμενες ουσίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καλή λειτουργία αυτής και την αποφυγή ή ελαχιστοποίηση των διαρροών. Ο χειριστής είναι ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης των μονάδων εξοπλισμού εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο ανωτέρω πλήρης έλεγχος της λειτουργίας του έχει εκχωρηθεί ρητά σε τρίτο μέρος (π.χ σύμβαση με τεχνικό ή εταιρεία συντήρησης, συμβόλαιο με ενοικιαστή κλπ.).

Οι χειριστές του εξοπλισμού έχουν υποχρέωση να τηρούν τα χρονοδιαγράμματα των τακτικών ελέγχων, να αντιμετωπίζουν άμεσα τις βλάβες και να κάνουν επανέλεγχο, να εγκαθιστούν συστήματα εντοπισμού διαρροών και να φροντίζουν για τον τακτικό τους έλεγχο, να λαμβάνουν αποφάσεις για την εγκατάσταση, απεγκατάσταση, μετατροπή μονάδων και τη διαχείριση των ελεγχόμενων ουσιών. Έχουν επίσης υποχρέωση να χρησιμοποιούν για τις ανωτέρω εργασίες αδειούχους και πιστοποιημένους τεχνικούς ή εταιρείες.

Αντίστοιχα, οι αδειοδοτημένοι και πιστοποιημένοι τεχνικοί ή εταιρείες που αναλαμβάνουν τις ανωτέρω εργασίες είναι υπεύθυνοι/ες για την καλή εκτέλεση των εργασιών αυτών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ερ κοντίσιον

ΝΕΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Με τη λειτουργία του υποσυστήματος καταγραφής και παρακολούθησης του εξοπλισμού αναβαθμίζεται το υπάρχον σύστημα καταγραφής και υποβολής εντύπων δελτίων ελέγχων, συντήρησης και επισκευής εξοπλισμού και εκσυγχρονίζονται και οι διαδικασίες τήρησης αρχείων που προβλέπονται από τις ΚΥΑ και τους Κανονισμούς. Ειδικότερα :

α. Τα έντυπα δελτία των Παραρτημάτων ΙI και ΙΙΙ της Κ.Υ.Α. 18694/2012 και τα δελτία των Παραρτημάτων ΙΙΙ και IV της Κ.Υ.Α. 37411/2007 συγχωνεύονται και αντικαθίστανται από ένα ενιαίο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ εξοπλισμού (Η.Δ.Ε) το οποίο καλύπτει όλα τα είδη εξοπλισμού και ελεγχόμενων ουσιών.
β. Κάθε μονάδα εξοπλισμού συνοδεύεται από ένα ΗΔΕ στο οποίο καταγράφονται κατ’αρχήν τα πλήρη στοιχεία της μονάδας και του χειριστή και αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στις εργασίες συντήρησης, επισκευής, τροποποίησης, εγκατάστασης ή απεγκατάστασης καθώς και αναλυτικά στοιχεία για τις ελεγχόμενες ουσίες που εισήχθηκαν ή ανακτήθηκαν από τον εξοπλισμό.
γ. Το ΗΔΕ για κάθε μονάδα εξοπλισμού διατηρείται στο χώρο που λειτουργεί ο εξοπλισμός για τουλάχιστον 5 χρόνια και καλύπτει την υποχρέωση των χειριστών για την τήρηση αρχείων του άρθρου (6) του Κανονισμού 517/2014 και της παρ. (3) του άρθρου (23) του Κανονισμού 1005/2009. Αντίγραφα των ΗΔΕ τηρούν επίσης για τουλάχιστον 5 χρόνια και οι πιστοποιημένοι τεχνικοί ή εταιρείες που διενήργησαν τις σχετικές εργασίες.
δ. Μέχρι τις 31/3 κάθε έτους οι χειριστές μεταφορτώνουν στη Βάση Δεδομένων τα ετήσια στοιχεία του προηγούμενου έτους, έτσι όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί και υπολογισθεί στο ΗΔΕ κάθε μονάδας εξοπλισμού. Η διαδικασία αυτή αντικαθιστά τις διαδικασίες υποβολής συμπληρωμένων εντύπων των παραρτημάτων των ΚΥΑ που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Βασικές λειτουργίες και στάδια

Το υποσύστημα καταγραφής και παρακολούθησης εξοπλισμού λειτουργεί, σχηματικά, στα εξής στάδια :
Α. Είσοδος του χειριστή στη Βάση Δεδομένων (Β.Δ.) και συμπλήρωση ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής.
Β. Έλεγχος των στοιχείων, αποδοχή και απόδοση κλειδαρίθμου στον χειριστή από τη Β.Δ.
Γ. Είσοδος του χειριστή στη Β.Δ. με τον κλειδάριθμό του, καταχώριση των μονάδων εξοπλισμού που έχει στην ευθύνη του στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση και, απόδοση από τη Β.Δ., μοναδιαίου κωδικού ανά μονάδα (κλειδάριθμος + αύξων αριθμός μονάδας).
Δ. Συμπλήρωση από τον χειριστή ενός ΗΔΕ ανά μονάδα εξοπλισμού. Συμπλήρωση αναλυτικών στοιχείων συντήρησης, επισκευών και άλλων συναφών τεχνικών εργασιών στη μονάδα κατά τη διάρκεια του έτους.
Ε. Μεταφόρτωση του συμπληρωμένου ΗΔΕ στη Β.Δ από 1/1 μέχρι 31/3 κάθε έτους για την υποβολή των στοιχείων του προηγούμενου έτους.

– ΟΔΗΓΙΕΣ για τη χρήση του υποσυστήματος καταγραφής και παρακολούθησης εξοπλισμού που περιέχει ελεγχόμενες ουσίες (pdf), εδώ.

 

Διαφήμιση