Αρχική Περιβάλλον Ένα κίτρινο υποβρύχιο στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος

Ένα κίτρινο υποβρύχιο στην υπηρεσία της προστασίας του περιβάλλοντος

0
Boaty McBoatface
Διαφήμιση
Στην ταινία «Yesterday», ο Βρετανός σκηνοθέτης Danny Boyle, παρουσιάζει έναν κόσμο όπου δεν έζησαν ποτέ οι Beatles. Όπου το «Yellow Submarine» είναι απλώς ένα παιδικό πλαστικό κίτρινο υποβρύχιο και γενικώς όλα τα αναγνωρίσιμα σύμβολα της ποπ κουλτούρας έχουν εξαφανιστεί εν μία νυκτί.
Ο πρωταγωνιστής αναζητά τα πάντα στο google και αισθάνεται σαν χαμένος καθώς βλέπει ότι ο κόσμος όπως τον γνώριζε απλώς δεν υπάρχει.
Σήμερα, πολλά χρόνια αργότερα από τότε που το δημοφιλές τραγούδι της βρετανικής μπάντας κατακτούσε τα charts, στο λήμμα «κίτρινο υποβρύχιο» δεν θα βρούμε μόνο ένα σύμβολο της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης της δεκαετίας του ’70, αλλά και το απόλυτο περιβαλλοντικό εργαλείο.

Το ταξίδι στην Ανταρκτική

Boaty McBoatface

Ο λόγος για τον Boaty McBoatface –σε ελεύθερη μετάφραση Πλοίος Πλοιαράκης– το κίτρινο βαθυσκάφος του Βρετανικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικών Ερευνών που επιχειρεί στην Ανταρκτική και το οποίο έκανε την πρώτη του σημαντική ανακάλυψη: συνέταξε έναν τρισδιάστατο χάρτη των βαθέων υδάτων του ωκεανού καθώς μετακινούνται από την Ανταρκτική.

Πολύτιμα στοιχεία για την υπερθέρμανση

Μέχρι πρότινος, οι επιστήμονες είχαν συγκεντρώσει λιγοστά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ρεύματα αυτά θερμαίνονται. Οι έρευνες του Boaty ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι οι αναταράξεις που προκαλούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναμιγνύουν το θερμότερο νερό της επιφάνειας της θάλασσας με το ψυχρότερο νερό της αβύσσου. Αποτέλεσμα, να αυξάνεται η θερμοκρασία του ωκεανού, και στη συνέχεια η στάθμη του, καθώς το ψυχρό νερό είναι πιο πυκνό και επομένως έχει μικρότερο όγκο.
Σύμφωνα με τη μελέτη που συνόδευσε τα ευρήματα του βαθυσκάφους, αιτία για την άνοδο της ταχύτητας των ανέμων στον Νότιο Ωκεανό τις τελευταίες δεκαετίες είναι η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική και η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου.

Προβλέψεις για το μέλλον

Boaty McBoatface

Τα συμπεράσματα της έρευνας θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά εφόσον μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κλιματικά μοντέλα που περιγράφουν τα συστήματα του κλίματος και να προβλέψουν τις μελλοντικές αλλαγές.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και επικεφαλής της έρευνας, Alberto Naveira Garabato, εξήγησε ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του τρόπου που η κλιματική αλλαγή που συντελείται στα απομακρυσμένα και αφιλόξενα νερά της Ανταρκτικής, θα επηρεάσει τη θέρμανση των ωκεανών και την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας στο μέλλον».
«Τα στοιχεία που συνέλεξε το κίτρινο υποβρύχιο μας έδωσαν έναν εντελώς νέο τρόπο για να εξετάζουμε τα βάθη των ωκεανών – το μονοπάτι που ακολούθησε ο Boaty μας έδωσε μια συνολική εικόνα των αναταράξεων του βυθού», πρόσθεσε η Δρ Eleanor Frajka-Williams, από το Εθνικό Ωκεανογραφικό Κέντρο (NOC).

Από το 2017

Το κίτρινο υποβρύχιο ξεκίνησε να συλλέγει στοιχεία το 2017 καθώς ταξίδευε στο στενό ρήγμα που εκτείνεται βορειοανατολικά από την Χερσόνησο της Ανταρκτικής, γνωστό ως Πέρασμα Όρκνεϊ. Πέρασε τρεις ημέρες στο ρήγμα, εξοπλισμένο με όργανα μέτρησης της θερμοκρασίας, των επιπέδων του αλατιού, της κατεύθυνσης και των αναταράξεων των νερών. Το βαθυσκάφος έφτασε σε 4.000 μέτρα βάθος στην πορεία του. Και είναι τα στοιχεία αυτά που αναλύθηκαν από τους επιστήμονες και δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Σερ Πλοίος… Ατένμπορο

Boaty McBoatface

Ο Boaty McBoatface χρωστάει το όνομά του σε διαδικτυακό δημοψήφισμα που διενέργησε το Βρετανικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικών Ερευνών για την βάπτιση του νέου του ερευνητικού σκάφους. Η υπηρεσία ωστόσο στη συνέχεια μετάνιωσε και αποφάσισε να ονομάσει το πλοίο της «Σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο» προς τιμήν του γνωστού αφηγητή ντοκιμαντέρ με θέματα από την άγρια φύση. Για να μην απογοητεύσει όμως και τους υποστηρικτές του, διατήρησε και την πιο χαριτωμένη βερσιόν για ένα από τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια που συνοδεύουν το κυρίως σκάφος. Και έμελλε αυτό ακριβώς το υποβρύχιο να κάνει και τη σημαντικότερη ανακάλυψη της αποστολής.
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο126 κιθάρες για το… κλίμα
Επόμενο άρθροΜητσοτάκης: Η ΔΕΗ θα σωθεί και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ