Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις 126 κιθάρες για το… κλίμα

126 κιθάρες για το… κλίμα

0
Ο David Gilmour πουλά τις κιθάρες του για την ClientEarth
Διαφήμιση
Πιθανόν κάποιοι από τους νεαρότερους αναγνώστες του Ecozen να μην τον γνωρίζουν καν. Άλλοι, ίσως, να τον έχουν ξεχάσει. Όμως πολλοί σίγουρα τον ταυτίζουν με τα εφηβικά τους χρόνια και συνεχίζουν να σιγομουρμουρίζουν με νοσταλγία τα τραγούδια του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο David Gilmour θα μείνει στην ιστορία. Και όχι μόνο ως ο κιθαρίστας, τραγουδιστής και στιχουργός των θρυλικών Pink Floyd, αλλά και για τη συμβολή του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μια οικολογική δημοπρασία

Ο David Gilmour πουλά τις κιθάρες του για την ClientEarth

Ο Gilmour λοιπόν κατάφερε να δημοπρατήσει 126 από τις κιθάρες του και να συγκεντρώσει το ποσό-ρεκόρ των 21,5 εκατομμυρίων δολαρίων για λογαριασμό της μη κυβερνητικής οργάνωσης νομικών/περιβαλλοντολόγων «ClientEarth».
Η διαδικασία διήρκεσε γύρω στις 8 ώρες και συμμετείχαν 66 χώρες, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christies, ο οποίος φιλοξένησε τη δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Στα χνάρια της …Greta

Greta Thunberg

«Η παγκόσμια κλιματική κρίση είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ποτέ η ανθρωπότητα, και μέσα σε λίγα χρόνια οι επιπτώσεις της θα είναι ανεπανόρθωτες», έγραψε ο διάσημος κιθαρίστας στο twitter. «Όπως είπε και η Greta Thunberg, η 16χρονη ακτιβίστρια από τη Σουηδία, “Είτε διαλέγουμε να προχωρήσουμε ως πολιτισμός είτε όχι”. Η επιλογή είναι τόσο απλή, και ελπίζω ότι η πώληση αυτών των κιθάρων θα βοηθήσει την οργάνωση ClientEarth να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία για να φέρει πραγματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε έναν πολιτισμένο κόσμο με συνέχεια, για τα εγγόνια μας και ακόμη πιο πέρα, έναν κόσμο που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτές τις κιθάρες και να τραγουδήσει πολλά τραγούδια ακόμη».

Ακριβή μου «Black Strat»

Το σημαντικότερο κομμάτι της συλλογής ήταν μια μαύρη Fender Stratocaster, που φέρει το υποκοριστικό «Black Strat», με την οποία ο Gilmour ηχογράφησε κάποια από τα καλύτερα άλμπουμ των Pink Floyd, όπως τα «The Dark Side of the Moon», «Wish You Were Here», και «The Wall».
Η κιθάρα εκτιμήθηκε αρχικά γύρω στα 100.000 έως 150.000 δολάρια για να πιάσει τελικά το μοναδικό στα χρονικά ανάλογων δημοπρασιών, ποσό των 3.975.000 δολαρίων! Την αγόρασε ο Jim Irsay, ιδιοκτήτης των «Colts», της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ιντιανάπολης, ο οποίος αποκάλυψε ότι σκοπεύει να εκθέσει «την πιο ακριβοπληρωμένη κιθάρα στον κόσμο και μάλιστα για καλό σκοπό» ώστε να μπορέσουν να την θαυμάσουν όλοι.

Για έναν υγιή πλανήτη

james thornton clientearth homepage 02

Ο πρόεδρος της ClientEarth James Thornton χαρακτήρισε τη δωρεά του Gilmour «εξαιρετικά γενναιόδωρη και ξεχωριστή».
«Ο νόμος είναι ένα από τα πιο δυνατά εργαλεία που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων» δήλωσε. «Το δώρο του Gilmour θα δώσει μεγάλη ώθηση στη δουλειά μας για την κλιματική αλλαγή και την προστασία της φύσης.
Θα μας δώσει τη δυνατότητα να παίξουμε ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στην εξασφάλιση ενός υγιούς πλανήτη για τις επόμενες γενιές».
Ο Kerry Keane, ειδικός επί των μουσικών οργάνων στους Christie’s, σχολίασε την εξέχουσα θέση του Gilmour στο πάνθεον της ποπ κουλτούρας: «Τα τελευταία 50 χρόνια οι ήχοι της κιθάρας του David Gilmour έχουν αποτελέσει τμήμα της μουσικής συλλογικής μας μνήμης… τα όργανα αυτά είναι μοναδικά με την έννοια ότι αποτελούν την υπογραφή του Gilmour κατά την 50ετή καριέρα του».

Ποια είναι η ClientEarth

H ClientEarth είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρησιμοποιεί τη δύναμη του νόμου για να προστατεύσει τον πλανήτη και τους ανθρώπους του. Είναι μια ομάδα δικηγόρων και περιβαλλοντολόγων που μάχονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Διαφήμιση