Αρχική Καταστροφές Η Αθήνα θα έχει κλίμα παρόμοιο με τη Φεζ στο Μαρόκο, έως...

Η Αθήνα θα έχει κλίμα παρόμοιο με τη Φεζ στο Μαρόκο, έως το 2050 – Τι λέει η νέα έρευνα υπερθέρμανσης του πλανήτη

0
klima allages
Διαφήμιση

Το Λονδίνο σε 31 χρόνια από τώρα θα έχει παρόμοιο κλίμα με αυτό της Βαρκελώνης σήμερα και η Αθήνα με αυτό της Μαροκινής πόλης Φεζ.
Αυτό αποκαλύπτει μελέτη -που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One- η οποία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του εργαστηρίου Crowther Labs στην Ελβετία.

Δραματικές αλλαγές του κλίματος στο 80% των πόλεων

Οι επιστήμονες εξέτασαν σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης,
520 μεγάλες πόλεις και διαπίστωσαν ότι το 80% θα αντιμετωπίσει δραματικές αλλαγές.
Αυτό για πολλές πόλεις θα σημαίνει έλλειψη νερού. Οι ακραίες πλημμύρες, καθώς και οι συχνές ξηρασίες, θα είναι το χαρακτηριστικό σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Στην Ευρώπη οι πόλεις θα είναι θερμότερες κατά 3,5 °C το καλοκαίρι και 4,7 °C τον χειμώνα.

Πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία στην Αθήνα, το 2050

Όσο για την Αθήνα, το κλίμα της θα είναι σαν της Μαροκινής πόλης Φεζ.
Η μέγιστη μηνιαία θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 5,7 °C, με αποτέλεσμα μία μέση ετήσια μεταβολή της θερμοκρασίας 2,5 °C.

Αθήνα

Σύμφωνα με την μελέτη, πόλεις που βρίσκονται σήμερα σε εύκρατες ή ψυχρές ζώνες στο βόρειο ημισφαίριο, όπως το Όσλο ή η Αγία Πετρούπολη, σε 30 χρόνια θα έχουν κλίμα που θα μοιάζει με πόλεις 1.000 χιλιόμετρα πιο κοντά στον ισημερινό.

Οι αλλαγές, λένε οι επιστήμονες πιθανόν να συνοδεύονται και από σοβαρή ξηρασία, με επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία και την υποδομή.

Η έρευνα δείχνει ότι η Μόσχα θα μοιάζει με τη Σόφια, το Σιάτλ σαν το Σαν Φρανσίσκο και στην Νέα Υόρκη οι θερμοκρασίες θα είναι συγκρίσιμες με την Virginia Beach.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα διαδραστικό χάρτη που δείχνει εκατοντάδες πόλεις με τις κλιματολογικές τους συνθήκες το 2050.

Πρωτόγνωρες συνθήκες για το ένα πέμπτο των πόλεων παγκοσμίως

Ορισμένες πόλεις στον ισημερινό ή κοντά του όπως η Σιγκαπούρη, η Τζακάρτα και η Κουάλα Λουμπούρ, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρες συνθήκες.

Αυτές οι πόλεις, περίπου το ένα πέμπτο των πόλεων παγκοσμίως, θα υποφέρουν από πιο ακανόνιστες και ακραίες βροχοπτώσεις καθώς και από σοβαρές ξηρασίες.
Δεν είναι γνωστό αν οι κάτοικοι τους θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον ή θα πρέπει να μετακινηθούν αλλού.

Ξυρασία

“Να παρθούν μέτρα χθες”, λένε οι επιστήμονες πριν είναι αργά

Η ανησυχία για την έλλειψη ετοιμότητας του κόσμου για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης αυξάνεται μεταξύ των επιστημόνων.

“Αυτό το πρωτοφανές επίπεδο αλλαγών, “έσπασε το μυαλό μου”, δήλωσε χαρακτηριστικά στην Guardian ο Tom Crowther, ιδρυτής του εργαστηρίου Crowther στην Ελβετία, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέες πολιτικές προκλήσεις, νέες προκλήσεις υποδομής, τις οποίες δεν αντιμετωπίσαμε πριν.
Δεν είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι γι ‘αυτό. Ο προγραμματισμός της αλλαγής του κλίματος πρέπει να ξεκινήσει χθες.
Όσο πιο γρήγορα αρχίζει, τόσο μικρότερη είναι η επίπτωση”.

Ο Mami Mizutori, ειδικός εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, δήλωσε στην Guardian ότι καταστροφές στην κλιματική κρίση συμβαίνουν σε ένα εβδομαδιαίο ρυθμό, αλλά ότι οι χώρες δεν επενδύουν για να καταστήσουν την αστική υποδομή πιο ανθεκτική.

Η μελέτη έλαβε ως βάση τις προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, μια αύξηση θερμοκρασίας 2 °C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το 2050, αν και πολλοί επιστήμονες προβλέπουν τώρα ότι η άνοδος θα είναι υψηλότερη από αυτή.

Πηγή: Guardian

Διαφήμιση