Αρχική Πολιτισμός 111 χρόνια από την ανακάλυψη του «Δίσκου της Φαιστού»

111 χρόνια από την ανακάλυψη του «Δίσκου της Φαιστού»

0
Δίσκος της Φαιστού
Διαφήμιση

Στις 3 Ιουλίου 1908 στην αρχαία πόλη της Φαιστού στη νότια Κρήτη ανακαλύφθηκε, από τον Ιταλό αρχαιολόγο Λουίτζι Περνιέ (Luigi Pernier), ένα από τα σπουδαιότερα ευρήματα της Μινωικής Εποχής, ο «Δίσκος της Φαιστού», ο οποίος φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο «Δίσκος της Φαιστού» ανακαλύφθηκε στο υπόγειο του δωματίου XL-101 του Μινωικού παλατιού της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. Ο εντυπωσιακά άθικτος δίσκος χρονολογείται πιθανώς στον 17ο αιώνα π.Χ. και συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα γνωστότερα μυστήρια της αρχαιολογίας, αφού ο σκοπός της κατασκευής του και το νόημα των όσων αναγράφονται σε αυτόν παραμένουν άγνωστα.

Ο δίσκος είναι φτιαγμένος από πηλό, ο οποίος ήταν από τα βασικότερα υλικά του Μινωικού κόσμου. Η μέση διάμετρός του είναι 15 εκατοστά και το μέσο πάχος του 1 εκατοστό. Στις δύο όψεις του βρίσκονται 45 διαφορετικά σύμβολα, πολλά από τα οποία αναπαριστούν εύκολα αναγνωρίσιμα αντικείμενα, όπως ανθρώπινες μορφές, ψάρια, πουλιά, έντομα, φυτά κ.ά. Συνολικά υπάρχουν 241 σύμβολα, 122 στην 1η πλευρά και 119 στη 2η, τοποθετημένα σπειροειδώς. Τα σύμβολα είναι χωρισμένα σε ομάδες με τη χρήση μικρών γραμμών που κατευθύνονται προς το κέντρο του δίσκου.

Ο δίσκος έχει κεντρίσει τη φαντασία πολλών αρχαιολόγων, επαγγελματιών και μη, και έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αποκρυπτογράφησής του. Έχουν προταθεί πάρα πολλές ερμηνείες του κειμένου του, όπως ότι πρόκειται για προσευχή, για τη διήγηση μίας ιστορίας, για ένα γεωμετρικό θεώρημα, για ημερολόγιο κ.ά.

Παρόλα αυτά η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτεινόμενες αποκρυπτογραφήσεις και ο δίσκος παραμένει ένα άλυτο μυστήριο.

Φωτογραφίες του Δίσκου της Φαιστού

Με πληροφορίες από το Wikipedia

Διαφήμιση