Αρχική Ενέργεια Υπεγράφη η νέα σύμβαση Κύπρου – Noble Energy-Shell-Delek Drilling – Νέες απειλές...

Υπεγράφη η νέα σύμβαση Κύπρου – Noble Energy-Shell-Delek Drilling – Νέες απειλές από την Άγκυρα – Τι δηλώνουν οι ΗΠΑ

0
Κυπριακή ΑΟΖ
Διαφήμιση

Η αναθεωρημένη συμφωνία που υπέγραψε το κυπριακό Δημόσιο με την κοινοπραξία των εταιρειών Noble Energy (ΗΠΑ), Dalek Group (Ισραήλ) και Shell (Ολλανδία) προβλέπει ποσοστά εσόδων 57% για το κυπριακό κράτος και 43% για την κοινοπραξία και η οποία εκτιμάται ότι σε χρονική περίοδο 18ετίας μπορεί να φέρει έσοδα της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, τα έσοδα του κράτους θα ανέρχονται σε 522 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, το κυπριακό Δημόσιο θα έχει έσοδα της τάξης των 200 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως τα πρώτα χρόνια και μέχρι η κοινοπραξία να αποσβέσει πλήρως την επένδυσή της σε υποδομές.

Επίσης, η συμφωνία, εκτός από τη διανομή των εσόδων από την εξόρυξη του φυσικού αερίου, προβλέπει τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω υποθαλάσσιου αγωγού στην Αίγυπτο.

Η αντίδραση της Τουρκίας

γεωτρηση κυπριακή αοζ

«Σαφή ένδειξη της παραβίασης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη νέα σύμβαση που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την κοινοπραξία Noble Energy-Shell-Delek Drilling για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι η Άγκυρα παραμένει σταθερή στις θέσεις της όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα και δεν θα διστάσει να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για να τα υπερασπιστεί.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η συμφωνία «δεν κάνει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν κανένα όφελος από τη συμφωνία αυτή».

Όπως λέει, δεν μπορεί η ελληνοκυπριακή πλευρά και οι εταιρείες της κοινοπραξίας να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους που ζουν στα βόρεια του νησιού και «είναι συνιδιοκτήτες του», συνεπώς η Τουρκία «θα διατηρήσει αποφασιστικότητά της και τη θέση αρχών που έχει εκφράσει όσον αφορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά και τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το κοίτασμα «Αφροδίτη» βρίσκεται στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νότια του νησιού. Η Τουρκία διεκδικεί μέρος των οικοπέδων 1, 4, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχει στείλει ήδη ένα εξορυκτικό πλοίο τον Μάιο ενώ έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει ακόμη ένα τον Ιούλιο.

Πάλμερ: Προκλητικές οι τουρκικές ενέργειες ξεκαθαρίζουν οι ΗΠΑ

Κυπριακή ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούν τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο ως προκλητικές και την έχουν ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ.

Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική αυτή θέση, ο κ. Πάλμερ σημείωσε πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ’ ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».

Ερωτηθείς για τις επαφές που είχε στην Κύπρο και το αποτέλεσμα των συζητήσεών του στο νησί, ο κ. Πάλμερ αφού υπενθύμισε πως υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία από το 2003 μέχρι το 2006 ανέφερε: «Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει από τότε που έφυγα, κάποια πράγματα είναι τα ίδια. Δυστυχώς η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, αλλά οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην επανένωση του νησιού ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε να δούμε το νησί επανενωμένο και θέλουμε να το δούμε αυτό να συμβαίνει το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε πως η έναρξη της εξερεύνησης και ανάπτυξης των υδρογονανθράκων είναι μια σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της».

«Πιστεύουμε ότι τα έσοδα από αυτούς τους πόρους πρέπει να διαμοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων σε αυτό το νησί, στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «υπάρχουν επίσης πολλά θέματα στη διμερή ατζέντα. Συζήτησα αυτά τα θέματα, εν εκτάσει, στις συναντήσεις μου, περιλαμβανομένων αυτών με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων ήταν μια σημαντική εξέλιξη στη διμερή σχέση ΗΠΑ – Κύπρου και εργαζόμαστε για να την εφαρμόσουμε και να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας σε αυτό το πνεύμα», επεσήμανε.

Ερωτηθείς με ποιο συγκεκριμένο τρόπο θα δράσουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Τουρκία επιμένει να ενεργεί με τον ίδιο τρόπο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Πάλμερ απάντησε: «Δεν θέλω να εισέλθω σε υποθετικά θέματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως έχουμε ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι θεωρούμε τις ενέργειες της σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση ως προκλητικές, και την έχουμε ενθαρρύνει να σταματήσει αυτές τις ενέργειες».

Πηγή: ant1news.gr, philenews.com

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here