Νεκρά πουλιά, ψάρια αλλά και θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι φάλαινες, ξεβράζουν στις ακτές με πλαστικά στο στομάχι τους. Πεταμένος αλιευτικός εξοπλισμός, πλαστικές σακούλες και πλήθος άλλων αντικειμένων επιπλέουν στην θάλασσα με αποτέλεσμα τα ανυποψίαστα ζώα να τα θεωρούν εύκολη λεία και να πνίγονται προσπαθώντας να τα φάνε. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μικροπλαστικά που τις περισσότερες φορές δεν διακρίνονται εύκολα αλλά δεν παύει να αποτελούν μια μεγάλη και επικίνδυνη πηγή μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Παρότι ο άνθρωπος γνωρίζει αυτά τα προβλήματα, δεν πτοείται και συνεχίζει να πετάει πλαστικά στην θάλασσα με αμείωτο ρυθμό.
Στην συνεχεία ακολουθούν μερικά συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με την μόλυνση των ωκεανών μας.
Σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού πετιούνται στην θάλασσα κάθε χρόνο.
Δηλαδή σαν να πέφτουν ετησίως 90 αεροπλανοφόρα στον ωκεανό. Ή σαν να ρίχνουμε όλα τα σκουπίδια ενός απορριμματοφόρου στην θάλασσα… κάθε λεπτό.
Μερικές φορές τα σκουπίδια μαζεύονται όλα σε ένα μεγάλο σημείο.
To «The Great Pacific Garbage Patch», ανάμεσα στην Χαβάι και την Καλιφόρνια, είναι το μεγαλύτερο σημείο με 1.8 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού. Έχει 3 φορές το μέγεθος της Γαλλίας.
Περισσότερα από 1.00.000 θαλάσσια πτηνά και πάνω από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας των πλαστικών.
Το 80% της θαλάσσιας μόλυνσης προέρχεται από την στεριά.
Αυτό περιλαμβάνει διαρροές πετρελαίου από φορτηγά, φάρμες και μηχανές αυτοκινήτων.
Πλαστικά έχουν εντοπιστεί και στο βαθύτερο σημείο της θάλασσας, 11 χιλιόμετρα από την στάθμη του νερού.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν μολυνθεί και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη.
Πηγή: The Five Deeps Expedition
Μέχρι το 2050 τα πλαστικά θα ζυγίζουν περισσότερο από τα ψάρια.
Πηγή: Ellen MacArthur Foundation
Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: CNN