Αρχική Διάστημα Βάφτισε κι εσύ έναν εξωπλανήτη! Μπορείς!

Βάφτισε κι εσύ έναν εξωπλανήτη! Μπορείς!

0
Αστρονομία
Διαφήμιση

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 ετών από την ίδρυση της το 1919 (η Ελλάδα ήταν ένα από τα πέντε πρώτα ιδρυτικά μέλη της), η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU) -η οποία έχει ως μέλη της περισσότερους από 13.500 επαγγελματίες αστρονόμους σε πάνω από 100 χώρες- οργάνωσε την πρωτοβουλία «NameExoWorlds» (Ονομάστε τους Έξω-Κόσμους), με την οποία δίνει το δικαίωμα σε πολλές χώρες να δώσουν όνομα σε ένα επιλεγμένο εξωπλανήτη και στο μητρικό άστρο του.

Οι χώρες που μετέχουν στην πρωτοβουλία, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν ήδη αποφασίσει να οργανώσουν μια εθνική καμπάνια που θα δώσει στο κοινό την ευκαιρία να ψηφίσει. Απώτερος στόχος της IAU είναι να ανοίξουν οι ορίζοντες των ανθρώπων για τη θέση μας στο σύμπαν και για την πιθανότητα άλλων πολιτισμών σε άλλους πλανήτες.

Στην Ελλάδα έχει «κληρωθεί» ο εξωπλανήτης HAT-P-42 b βρίσκεται σε απόσταση 1.458 ετών φωτός από τη Γη (1 έτος φωτός ισούται με 9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα περίπου). Φαίνεται στον αστερισμό της Ύδρας και ανήκει στην κατηγορία των «hot Jupiters», δηλαδή είναι ένας θερμός γίγαντας πλανήτης. Κινείται σε κυκλική τροχιά γύρω από το μητρικό του αστέρα και συμπληρώνει μια πλήρη περιφορά σε 4,64 ημέρες. Ο μητρικός αστέρας (HAT-P-42) είναι ορατός από το ημισφαίριό μας με φαινόμενο μέγεθος 12,7 mag και είναι νάνος της Κύριας Ακολουθίας, φασματικού τύπου G, όπως και ο Ήλιος.

Προδιαγραφές για την προτεινόμενη ονομασία για τον μητρικό αστέρα HAT-P-42

Γαλαξίας

Η Επιτροπή προτρέπει να γίνουν προτάσεις με ονόματα στα αγγλικά από την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό, π.χ. ονόματα από την ελληνική γλώσσα, από την ελληνική μυθολογία, από ιστορικά ελληνικά τοπωνύμια και ονόματα διακεκριμένων διαχρονικά Ελλήνων της επιστήμης και του πολιτισμού

Από τα ονόματα που θα προταθούν, θα επιλεγεί με ψηφοφορία το τελικό, το οποίο και θα σταλεί στην IAU για να αποτελέσει την επίσημη ονομασία του νέου αυτού πλανητικού συστήματος από την Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός στην Ελλάδα θα είναι ανοικτός μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για όλους μέσω αυτής της ιστοσελίδας.

Διαφήμιση