Αρχική Υγεία - Διατροφή WWF Hotel Kitchen: Επειδή το φαγητό έχει αξία

WWF Hotel Kitchen: Επειδή το φαγητό έχει αξία

0
WWF Hotel Kitchen
Διαφήμιση

Πόσες φορές δεν έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό μπροστά σε έναν πλουσιοπάροχο μπουφέ ξενοδοχείου;

Πόσες άλλες επίσης η ποικιλία στο πρωινό ή στο γεύμα έχει αποδειχτεί καθοριστική για την επιλογή μιας τουριστικής μονάδας ή ακόμη και για την υπόλοιπη ημέρα μας;

Πόσοι όμως έχουμε αναρωτηθεί που καταλήγουν όλες αυτές οι ποσότητες φαγητού –συχνά πολύ μεγάλες- που δεν καταναλώνονται;

Αν και τα νοικοκυριά κρατούν τα σκήπτρα στη σπατάλη τροφίμων στην Ευρώπη, οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης αποτελούν έναν εξίσου κρίσιμο συντελεστή στη σπατάλη τροφίμων τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στην Ελλάδα, που εξελίσσεται σε ολοένα και πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, λίγες μόνο ξενοδοχειακές μονάδες έχουν ξεκάθαρη στρατηγική για τη μέτρηση και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Ορθές πρακτικές

WWF Hotel Kitchen: Επειδή το φαγητό έχει αξία

Γι αυτό και το WWF Ελλάς προχώρησε στη δημιουργία του πιλοτικού προγράμματος «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία» μέσω του οποίου ζητά από τα ξενοδοχεία της χώρας να εφαρμόσουν ορθές πρακτικές για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Με την υποστήριξη της Unilever Food Solutions, η μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση ξεκινά συνεργασία με τρία κατ’ αρχάς ελληνικά ξενοδοχεία, το Grecotel Cape Sounio (Σούνιο), το Aquila Rithymna Beach (Ρέθυμνο) και το Marriott Athens (Αθήνα).

Η πρώτη δοκιμή

Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης του προγράμματος, διάρκειας 3 μηνών, στα τρία επιλεγμένα ελληνικά ξενοδοχεία, θα δημιουργηθεί μια σειρά από εργαλεία που θα διατίθενται δωρεάν από το φθινόπωρο του 2019 σε ξενοδοχειακές μονάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Επιπλέον, τον επόμενο χρόνο, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα πραγματοποιηθούν μία σειρά από σεμινάρια σε στελέχη του ξενοδοχειακού κλάδου και σε φοιτητές σχολών μαγειρικής, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αντιληφθούν τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στην ορθή αξιοποίηση των πρώτων υλών.

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Φαγητό

Στο πλαίσιο αυτό τα ξενοδοχεία αναλαμβάνουν να υιοθετήσουν έναν εύκολο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής της σπατάλης σε όλο το φάσμα της προμήθειας, προετοιμασίας και κατανάλωσης φαγητού. Αυτό θα τους αποφέρει πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

«Η ιδέα του προγράμματος εστιάζει στη σωστή διαχείριση πόρων και στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των ξενοδοχείων εξασφαλίζοντας την άριστη εμπειρία των επισκεπτών», σημειώνει η Βίκυ Μπαρμπόκα Υπεύθυνη του προγράμματος στο WWF Ελλάς.«Σπατάλη τροφής σημαίνει σπατάλη νερού, γης και ενέργειας που μας χαρίζει ο πλανήτης. Μόνο αν αρχίσουμε να μετράμε τον όγκο της σπατάλης τροφίμων θα αντιληφθούμε το πολυδιάστατο κόστος του χαμένου φαγητού, θα εκτιμήσουμε περισσότερο την τροφή και θα αναζητήσουμε τρόπους να μειώσουμε τη σπατάλη της, ώστε σταδιακά να την προλαμβάνουμε» καταλήγει.

Υπολογίζεται πως κάθε δολάριο που επενδύεται στην πρόληψη της σπατάλης τροφίμων μπορεί να επιφέρει ως και 14 φορές μεγαλύτερη απόδοση της επένδυσης, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος στις προμήθειες πρώτων υλών, το κόστος εργασίας και τα τελικά απορρίμματα.

Νέα φιλοσοφία

Φαγητό

Μέσα από την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ενός ξενοδοχείου, αλλά και με την ενημέρωση των επισκεπτών για το ρόλο τους στην ανάδειξη της αξίας και τη σωστή αξιοποίηση της τροφής, το πρόγραμμα στοχεύει στην προώθηση μίας νέας φιλοσοφίας. Στο επίκεντρο αυτής της νέας φιλοσοφίας βρίσκονται οι επισκέπτες των ξενοδοχείων και η θετική εμπειρία τους, αλλά και η αλλαγή νοοτροπίας και λειτουργίας σε ολόκληρο τον κλάδο υπηρεσιών εστίασης.

Μείωση σπατάλης

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2017 στην Αμερική, όπου το WWF US και η Αμερικανική Ένωση Ξενοδοχείων και Καταλυμάτων (AHLA) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Rockefeller, δημιούργησαν έναν αναλυτικό οδηγό που λειτουργεί ως εργαλείο για τη μέτρηση και την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων. Τα 10 ξενοδοχεία που συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα παρατήρησαν μείωση σπατάλης τροφίμων από 17% έως και 38% μόνο στο διάστημα διεξαγωγής της πιλοτικής δράσης διάρκειας 12 εβδομάδων.

Στοιχεία & αριθμοί για τη Διατροφή και το Περιβάλλον:

  • Η παραγωγή τροφής -συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας και της υδατοκαλλιέργειας – αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον σήμερα.
  • Η παραγωγή τροφίμων έχει οδηγήσει σε απώλεια του 70% της βιοποικιλότητας, σύμφωνα με το Convention on Biological Diversity.
  • Παγκοσμίως, η παραγωγή τροφίμων χρησιμοποιεί το 34% της γης και το 69% του καθαρού νερού, ενώ αντιπροσωπεύει το 24-30% των εκπομπών του θερμοκηπίου.
  • Το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα είναι η κύρια αιτία αποψίλωσης εδαφών και έχει ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση του 31,4% των ιχθυαποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Απειλεί επίσης την άγρια φύση μέσω της πίεσης στις προστατευόμενες περιοχές και τα ενδιαιτήματά της.
  • Στόχος του παγκόσμιου δικτύου του WWF είναι να διασφαλίσει ότι η παραγωγή τροφής θα ανταποκρίνεται στη φέρουσα ικανότητα του πλανήτη και θα προστατεύει τα ενδιαιτήματα και τη βιοποικιλότητα, δεδομένης της αλληλεξάρτησης των συστημάτων διατροφής και του περιβάλλοντος, ειδικά στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
  • Κατά τη διάρκεια του πιλοτικού προγράμματος «Hotel Kitchen» τα 10 συμμετέχοντα ξενοδοχεία κατάφεραν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων από 17 ως 38% στο διάστημα διεξαγωγής του πιλοτικού προγράμματος, χάρη σε μια σειρά καλών πρακτικών: μέσα από ανασχεδιασμό της διαμόρφωσης του μπουφέ, την εκπαίδευση του προσωπικού για πιο συνετή προετοιμασία και σερβίρισμα φαγητού, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πελατών με μηνύματα ευσυνείδητης κατανάλωσης, τα ξενοδοχεία έδωσαν ώθηση στη μείωση του φαινομένου και πρωτοστάτησαν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων μέσα από απλές πρακτικές λύσεις και αλλαγές.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: WWF Hotel Kitchen

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε κατάσταση συναγερμού οι οάσεις λόγω κλιματικής αλλαγής
Επόμενο άρθροΚυπριακή ΑΟΖ: Κλιμακώνουν οι Τούρκοι – Στέλνουν και το «Γιαβούζ» στην Καρπασία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ