Αρχική Ειδήσεις Τσίπρας: Και πάλι ισχυρό το brand name της Ελλάδας – Μητσοτάκης: Προσέλκυση...

Τσίπρας: Και πάλι ισχυρό το brand name της Ελλάδας – Μητσοτάκης: Προσέλκυση νέων επενδύσεων και ενεργειακή αναβάθμιση

0
Μιτσοτάκης - Τσίπρας - ΣΕΤΕ
Διαφήμιση

Στην αναγνώριση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), τονίζοντας ότι «το brand name της Ελλάδας είναι και πάλι πολύ ισχυρό».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και την αναγκαιότητα διαφύλαξης του φυσικού πλούτου της χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι ο «τουρισμός δεν ακολούθησε την ύφεση άλλων κλάδων μέσα στην κρίση. Ο κλάδος ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλει και έφθασε στις 33 εκατομμύρια αφίξεις το 2018 όταν στο 12ο Συνέδριο, το 2013 είχε θέσει ως στόχο τα 24 εκατομμύρια αφίξεις ως το 2021. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να σηκώσουμε την Ελλάδα και το τουριστικό της προϊόν στη κορυφή» είπε και πρόσθεσε ότι «το 2018, οι επενδύσεις στον τουρισμό έφτασαν τα 5 δισ., από 3,4 δισ. το 2017. Και είχαμε ετήσια αύξηση 46%, έφτασε το ποσό στα 2,2 δισ. στις επενδύσεις που αφορούν νέες μονάδες και ανακαίνιση παλαιότερων. Η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ, μέσω και από τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που παράγει φθάνει στο 30%».

Τουρισμός Ελλάδα

Στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας είναι να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική και πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να γίνει σε τρεις τομείς:
  1. Μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μειώσαμε για φέτος το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και για το 2020 στο 11%. Και το 2020, το ΦΠΑ για τη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%. Αυξάνουμε επίσης το συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%. Και επίσης, διότι ένα βασικό εργαλείο που στερήθηκε ο κλάδος σας, είναι η ρευστότητα, προχωρήσαμε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για να μπορέσει να στηρίξει με πιστώσεις κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό».
  2. Υποδομές. Παραδώσαμε την τελευταία τριετία, το σύνολο σχεδόν των οδικών αξόνων ώστε η Ελλάδα να έχει ένα σύγχρονο δίκτυο οδικής και σιδηροδρομικής διασύνδεσης που αποτελεί ισχυρή βάση για την τουριστική ανάπτυξη. Προχωρά η νέα επενδυτική φάση στο λιμάνι του Πειραιά με την έγκριση του master plan του ΟΛΠ, που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη τόνωση και στον τομέα της κρουαζιέρας. Ενώ στον πλέον κρίσιμο τομέα των αεροδρομίων της χώρας, που άλλωστε αφορά σχεδόν τα 2/3 των αφίξεων από το εξωτερικό, υλοποιούμε ήδη το σχέδιο μας. Με την ανανέωση της σύμβασης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, τη δημιουργία νέου αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης και το σχέδιο για τον πραγματικό εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των 23 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων.
  3. Σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας. Ο τουρισμός μας μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί σε ένα πλαίσιο στρατηγικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος μέσα από τις επενδύσεις που προωθούμε για την αξιοποίηση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας και την εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια δεν διατρέχει κινδύνους, δεν απειλείται η δημοσιονομική της πορεία και η μακροοικονομική της ασφάλεια, έχει διασφαλιστεί η επίτευξη των βραχυπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων, βγήκαμε ξανά στις αγορές». Αναφερόμενος στις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια είπε ότι «πλέον έχουμε τη πολυτέλεια για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια να συζητάμε σε μια προεκλογική περίοδο χωρίς τον βαρύ καταναγκασμό των μνημονίων. Να συζητάμε για το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα της χώρας μας… Για τη μείωση του κόστους διαβίωσης με τη δραστική μείωση των επιβαρύνσεων στους έμμεσους και οριζόντιους φόρους για όλο τον πληθυσμό. Τη μείωση των φορολογικών βαρών για τον εμπορικό κόσμο και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Την ενίσχυση της σταθερής πορείας ανάκτησης της εργασίας, με ακόμα περισσότερες νέες και καλύτερες δουλειές, πέραν των 380.000 που δημιουργήσαμε μέχρι σήμερα, μειώνοντας την ανεργία από το 27 στο 18%».

Μητσοτάκης: Η πολιτική αλλαγή θα είναι μία μεγάλη ανάσα – Θα ενθαρρύνουμε πρωτοβουλίες που είναι ωφέλιμες για την οικονομία

τουρισμός

Το σχέδιό του για την οικονομία ανέπτυξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας νωρίτερα στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν γι’ αυτόν έκπληξη, αλλά αναμενόμενο, αναφέρθηκε εκτενώς στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα. Μίλησε για την ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού, τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μείωση του ΦΠΑ. Ανέλυσε τους στόχους του για την επόμενη μέρα, σημείωσε ότι στα άμεσα σχέδια είναι η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η ενεργειακή αναβάθμιση των ξενοδοχείων, σημειώνοντας τη βαρύτητα που δίνει το κόμμα του στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά το σχέδιό του για την οικονομία είπε πως χρειάζεται μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις επενδύσεις. «Η πολιτική αλλαγή θα είναι μία μεγάλη ανάσα, οι εκλογές θα είναι ωφέλιμες για την οικονομία» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι ο κλάδος του τουρισμού κατάφερε να υπάρχει εργασιακή ειρήνη με προωθημένες συζητήσεις και συνεννοήσεις σε επίπεδο κλαδικών συμβάσεων. «Θα ενθαρρύνω τέτοιες πρωτοβουλίες». «Ήμουν, είμαι και θα είμαι υπέρμαχος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η σύμβαση μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού είναι υπόδειγμα, καλύπτει τα συμφέροντα των εργαζομένων σε πολύ καλύτερο βαθμό. Δεν πρόκειται να δεχθούμε παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας αλλά θα απαιτήσουμε η επιτυχία της επιχείρησης να μοιράζεται δίκαια στους εργαζομένους με κίνητρα που θα δίνουμε. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας. Θέλουμε να πετύχουμε μείωση μη μισθολογικού κόστους μέσα από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μειώνοντας τις εισφορές στην κύρια σύνταξη από το 20% στο 15% εντός τετραετίας. Πιστεύω πως ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να αυξάνεται σε διπλάσιο ποσοστό από την αύξηση του ΑΕΠ» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με τους νέους περιφερειάρχες, ανέφερε πως προσβλέπει σε μία πολύ καλή συνεργασία για τις υποδομές, για ζητήματα που αφορούν την εταιρική ταυτότητα των περιφερειών και γενικά για την ανάπτυξη του τουρισμού.

«Αναγνωρίζω στον ελληνικό τουρισμό το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε και σε εποχές που οι ανταγωνιστές μας θα μπουν στο παιχνίδι πιο δυναμικά. Υπάρχουν βασικές ελλείψεις που αφορούν την κανονιστική παρέμβαση της πολιτείας. Δεν είδα κάποια συνεκτική πολιτική για τον τουρισμό και την προσέλκυση επενδύσεων» ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη μείωσης της φορολογίας: «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πρέπει να γίνει ολόκληρη και όχι λειψή όπως έγινε. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση. Τελικός στόχος είναι να υπάρχουν δύο συντελεστές ΦΠΑ 22% και 11%, και συνολικά το τουριστικό πακέτο να είναι στο 11%, μείωση φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 10% και μείωση φόρου στα μερίσματα στο 5%».

«Θα δώσω κίνητρα στα ξενοδοχεία για ενεργειακή αναβάθμιση στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Θέλουμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας με τον κλάδο του τουρισμού, ώστε να ενθαρρύνουμε επενδύσεις χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στη βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Διαφήμιση