Αρχική Μεταφορές Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απέναντι στον Τραμπ για την αλλαγή του κλίματος

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία απέναντι στον Τραμπ για την αλλαγή του κλίματος

0
Αυτοκίνητο, αυτοκινητοβιομηχανία Daimler AG Mercedes Benz Car Plant Tour With Hungary's Foreign Minister Peter Szijjarto
Διαφήμιση

«Σεισμό» στον χώρο της βιομηχανίας προκαλεί η προειδοποίηση που απεύθυναν μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες αυτοκινήτων στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με την «χαλάρωση» των πολιτικών για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Υποστηρίζουν ότι η στάση αυτή υπονομεύει την αυτοκινητοβιομηχανία και θα μειώσει τα κέρδη της.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, με σχετική επιστολή τους, 17 αυτοκινητοβιομηχανίες -μεταξύ των οποίων η Ford, η General Motors, η Toyota και η Volvo- ζητούν από τον Ντ. Τραμπ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να σεβαστεί την εμβληματική πολιτική για το κλίμα που είχε εισηγηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Mea culpa»;

Αυτοκίνητα - κίνηση - αμάξια

Βέβαια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες ασχολούνται με μια κρίση για την οποία ευθύνονται οι ίδιες σε μεγάλο βαθμό. Στην αρχή της Προεδρίας Τραμπ μάλιστα, προσπάθησαν να αλλάξουν τα όρια των ρύπων που εκπέμπουν τα οχήματα, όμως έκτοτε έχουν θορυβηθεί από τις αιφνιδιαστκές κινήσεις του αμερικανού προέδρου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που πρόκειται να ανακοινωθεί το καλοκαίρι, όλα σχεδόν τα μέτρα που είχε λάβει ο Ομπάμα σχετικά με τις ρυθμίσεις των ρύπων από τα αυτοκίνητα παγώνουν, με αποτέλεσμα κάποιες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και 13 ακόμη, να δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους δικούς τους αυστηρότερους κανόνες – διχάζοντας ουσιαστικά την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Όταν θα λάβεις αυτό το γράμμα

Αυτοκίνητο, αυτοκινητοβιομηχανία

Η επιστολή έφτασε στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη το πρωί. Ταυτόχρονα μια αντίστοιχη επιστολή απευθυνόταν στον Κυβερνήτη Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια.

Στην πρώτη, οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας γράφουν: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο καλύτερος δρόμος για να διατηρήσουμε τις καλές θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε τα νέα οχήματα σε χαμηλές τιμές για όλους τους Αμερικανούς είναι να είμαστε όλοι στο ίδιο μήκος κύματος – ακόμη και με την Καλιφόρνια».

Η δεύτερη επιστολή, ζητούσε από τον Κυβερνήτη Νιούσομ, να βρεθεί μια μέση οδός μεταξύ της πολιτικής Ομπάμα και των προτάσεων Τραμπ. Ωστόσο, η πρόταση δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης καθώς η Καλιφόρνια αρνείται να μειώσει τα όρια των εκπομπών. «Ένα πισωγύρισμα στα όρια των εκπομπών θα κάνει κακό στο κλίμα και στην οικονομία. Συγχαίρω τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο. Πρέπει να δουλέψουμε ώστε να τεθεί ένα εθνικό όριο – το οποίο δεν θα υποχρεώνει όμως τις πιο προοδευτικές πολιτείες, όπως την Καλιφόρνια, να υποχωρήσουν».

Οι κίνδυνοι

Donald Trump, Ντόναλντ Τραμπ

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο να αλλάξουμε το σχέδιο του Προέδρου Τραμπ προς όφελος των καταναλωτών, των πολιτικών και των κατασκευαστών αυτοκινήτων», επισήμανε η Γλόρια Μπέρκγκιτ, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

Η κριτική προς τον Τραμπ από πλευράς της αυτοκινητοβιομηχανίας, όμως, έχει φυσικά και τα ρίσκα της: Ο Λευκός Οίκος έχει επιδιώξει τη συνεργασία της ανοιχτά και με όλους τους τρόπους γι’ αυτό και εκφράζεται ο φόβος ότι δεν αποκλείεται, ως αντίποινα, ο Πρόεδρος να επιβάλλει φόρους στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Πράγμα που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς πολλά αυτοκίνητα και εξαρτήματα κατασκευάζονται πλέον στο Μεξικό ή τον Καναδά.

Διαφήμιση