Αρχική Υγεία - Διατροφή ΕΕ: Όχι στα τρόφιμα δύο ποιοτήτων

ΕΕ: Όχι στα τρόφιμα δύο ποιοτήτων

0
Φαγητό, τροφές
Διαφήμιση

Είναι δυνατόν δύο προϊόντα να έχουν παρόμοιο εμπορικό σήμα παρόλο που έχουν εντελώς διαφορετική σύνθεση; Και όμως είναι. Αυτό είναι το συμπέρασμα πανευρωπαϊκής εκστρατείας δοκιμών τροφίμων που παρουσίασε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προσοχή στη συσκευασία

Από την ανάλυση 1.380 δειγμάτων 128 διαφορετικών τροφίμων από 19 χώρες της ΕΕ, που εκπόνησε το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής, αποδεικνύεται ότι το 9% των προϊόντων που συγκρίθηκαν διέφεραν ως προς τη σύνθεσή τους, το εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας τους ωστόσο ήταν πανομοιότυπο.

Αν και η μελέτη δεν έδειξε συγκεκριμένες γεωγραφικές τάσεις, οι αρμόδιες εθνικές αρχές θεωρούν ότι θα είναι πλέον σε θέση να προσδιορίζουν κατά περίσταση τις παραπλανητικές πρακτικές που απαγορεύονται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ για τους καταναλωτές.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η σύνθεση αντιστοιχούσε στον τρόπο παρουσίασης των προϊόντων. Αναλυτικά:

  • Το 23 % των προϊόντων είχε πανομοιότυπο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας και πανομοιότυπη σύνθεση.
  • Το 27 % των προϊόντων δήλωναν τη διαφορετική τους σύνθεση σε διάφορες χώρες της ΕΕ με διαφορετικό εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας τους.
  • Το 9 % των προϊόντων που παρουσιάζονται ως τα ίδια σε όλη την ΕΕ είχαν διαφορετική σύνθεση: είχαν πανομοιότυπο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, αλλά διαφορετική σύνθεση.
  • Ένα περαιτέρω 22 % των προϊόντων που παρουσιάζονταν με παρόμοιο τρόπο είχαν διαφορετική σύνθεση: είχαν παρόμοιο εμπρόσθιο μέρος της συσκευασίας, αλλά διαφορετική σύνθεση.

Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ

Το 2017 ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο ποιοτήτων των προϊόντων. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προωθήσει διάφορες πρωτοβουλίες:

Τέλος στα «δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Φαγητό, τροφές

«Τα αποτελέσματα είναι ανάμεικτα: ενώ με χαροποιεί το γεγονός ότι δεν βρήκαν κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει διαχωρισμό ανατολής-δύσης όσον αφορά τη σύνθεση των επώνυμων τροφίμων, ανησυχώ για το ότι αποκάλυψαν ότι έως το ένα τρίτο των προϊόντων που δοκιμάστηκαν έχουν διαφορετική σύνθεση ενώ φέρουν πανομοιότυπο ή παρόμοιο εμπορικό σήμα», δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, υπεύθυνος για το Κοινό Κέντρο Ερευνών.

«Δεν θα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Με τους νέους νόμους που ποινικοποιούν τις δύο ποιότητες και με την ενίσχυση της θέσης των αρχών προστασίας των καταναλωτών, έχουμε στη διάθεσή μας τα μέσα για να θέσουμε τέλος στην πρακτική αυτή. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους με πλήρη εμπιστοσύνη ότι αγοράζουν αυτό που βλέπουν», συμπλήρωσε η Βιέρα Γιούροβα, επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων.

Διαφήμιση