Αρχική Περιβάλλον Στον Γέρακα, στον κόλπο του Λαγανά, η πρώτη φωλιά για το 2019...

Στον Γέρακα, στον κόλπο του Λαγανά, η πρώτη φωλιά για το 2019 της Caretta caretta

0
Caretta caretta
Διαφήμιση

Το Σάββατο 25 Μαΐου στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου στην παραλία του Γέρακα στον Κόλπο του Λαγανά εντοπίστηκε από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ-Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας η πρώτη φωλιά της Caretta caretta για το 2019.

Κάθε άνοιξη μεγάλος αριθμός Θαλασσίων Χελωνών του είδους Caretta caretta ταξιδεύουν από διάφορα μέρη της Μεσογείου, με προορισμό τον Κόλπο του Λαγανά, τον βιότοπο αναπαραγωγής που εμφανίζει διαχρονικά τον μεγαλύτερο αριθμό φωλιών στη Μεσόγειο. Στα γαλάζια νερά του κόλπου επιστρέφουν οι ενήλικες χελώνες που γεννήθηκαν εκεί πριν από πολλά χρόνια (συμπεριφορά παλιννόστησης), ζευγαρώνουν και οι θηλυκές ετοιμάζονται για την ωοτοκία.

1st nest zak 25 may 2019 Caretta caretta

Η παραλία του Γέρακα είναι περιοχή Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), όπως και οι παραλίες του Καλαμακίου, της Δάφνης, και του Μαραθονησίου. Η παραλία στα Σεκάνια αποτελεί περιοχή Απόλυτης Προστασίας γιατί εμφανίζει εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα φωλιών της Θαλάσσιας Χελώνας Caretta caretta.

Τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τον κύκλο ζωής της Θαλάσσιας Χελώνας κατά τις περιόδους φωλεοποίησης, εκκόλαψης και εκσκαφής των φωλιών, καθώς και τα δεδομένα των φυσικών χαρακτηριστικών των παραλιών ωοτοκίας και τα κοινωνικοοικονομικά στοιχεία στο χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου συλλέγονται από τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» και το Φορέα Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου.

caretta

Η καταγραφή της πρώτης φωλιάς για το 2019 της Θαλάσσιας Χελώνας στη Ζάκυνθο, εκτός από τα ευχάριστα συναισθήματα που προκαλεί σε όλους μας, δημιουργεί παράλληλα και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητες τόσο των επισκεπτών στις παραλίες ωοτοκίας και στο θαλάσσιο χώρο του Ε.Θ.Π.Ζ., όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές.

Διαφήμιση