Αρχική Διάστημα Ο Δίας υπόσχεται ένα πλούσιο αστρονομικά καλοκαίρι

Ο Δίας υπόσχεται ένα πλούσιο αστρονομικά καλοκαίρι

0
Δίας
Διαφήμιση

Μπορεί να μην μπορέσαμε να απαθανατίσουμε κάποια μαύρη τρύπα, όμως σήμερα το βράδυ μας προσφέρεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να φωτογραφίσουμε τον Δία.

Κι αυτό γιατί ο πλανήτης θα φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος από κάθε άλλη ημέρα του 2019 και θα είναι ορατός όλη τη νύχτα.

Κοντά, πολύ κοντά

Δίας, Κρόνος

Ο γιγάντιος πλανήτης, ο μεγαλύτερος του ηλιακού συστήματος, θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο του από τη Γη και θα φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο.

Η Γη δηλαδή θα βρεθεί ακριβώς ανάμεσα στο Δία και στον Ήλιο. Το φαινόμενο ονομάζεται «αντίθεση» και παρατηρείται κάθε 13 μήνες. Η επόμενη φορά που η Γη και ο Δίας θα πλησιάσουν τόσο μεταξύ τους, θα είναι τον Ιούλιο του 2020.

Μεγάλη ερυθρά κηλίδα

Ένα καλό ζευγάρι κιάλια, ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, είναι ό,τι πρέπει για να δούμε σαν φωτεινές κηλίδες, τα τέσσερα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία, καθώς και μερικές λεπτομέρειες από τα πυκνά νέφη του ή ακόμη και τη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», την τεραστίων διαστάσεων θύελλα που μαίνεται στον πλανήτη εδώ και αιώνες.

Ντουέτο

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη νύχτα της 16ης Ιουνίου ο Δίας θα κάνει «ντουέτο» στον ουρανό με τη Σελήνη, που θα βρίσκεται μία μέρα πριν την πανσέληνο. Ενώ στις 9 Ιουλίου έρχεται η σειρά του Κρόνου να βρεθεί σε αντίθεση από τον Ήλιο.

Διαφήμιση