Αρχική Πολιτισμός Νόμιμη πλέον η… Σαγράδα Φαμίλια

Νόμιμη πλέον η… Σαγράδα Φαμίλια

0
Σαγράδα Φαμίλια
Διαφήμιση

Ποιος είπε ότι οι αυθαίρετες οικοδομές είναι αποκλειστικά ελληνική πατέντα;

Η βασιλική της Σαγράδα Φαμίλια, ο εμβληματικός ναός του Gaudí και ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης, απόκτησε άδεια οικοδομής 137 χρόνια αφότου τέθηκαν τα θεμέλιά της!

Η εκκλησία άρχισε να χτίζεται το 1882, ωστόσο ουδέποτε ολοκληρώθηκε, παρόλο μάλιστα που το 2005 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco.

Η πολυπόθητη άδεια δόθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή και θα ισχύσει μέχρι το 2026, επέτειο των εκατό χρόνων από τον θάνατο του ισπανού αρχιτέκτονα Antoni Gaudí.

Κατασκευή μετ’ εμποδίων

Σαγράδα Φαμίλια

Όπως αναφέρει το BBC σε σχετικό ρεπορτάζ, δεν είναι σαφές γιατί η Σαγράδα Φαμίλια δεν είχε λάβει ποτέ άδεια οικοδομής.

Ο Gaudí αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο έργο και όταν πέθανε το 1926, λιγότερο από το ένα τέταρτο είχε ολοκληρωθεί. Λέγεται ότι αν και το 1885 υπέβαλε αίτημα στον δήμο του Σαν Μαρτί για να του δοθεί άδεια οικοδομής, ουδείς ανταποκρίθηκε. Σήμερα πάντως το Σαντ Μαρτί είναι προάστιο της Βαρκελώνης.

Η κατασκευή προχώρησε με αργούς ρυθμούς καθώς βασιζόταν σε ιδιωτικές δωρεές και διακόπηκε από τον Ισπανικό Εμφύλιο για να ξεκινήσει εκ νέου τη δεκαετία του ’50.

Το έργο πέρασε τη μέση το 2010, με μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις να περιμένουν να ολοκληρωθούν.

Το τελευταίο στάδιο κατασκευής θα βασιστεί σε μακέτες του Gaudí και αντίγραφα των σχεδίων του τα οποία είχαν καταστραφεί στην πυρκαγιά του 1930. Το ανώτατο ύψος που επιτρέπεται να φτάσει ο ναός είναι τα 172 μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι το ψηλότερο κτήριο της πόλης.

Τσουχτερό πρόστιμο για τη Σαγράδα Φαμίλια

Σαγράδα Φαμίλια

Η Unesco κατέβαλε 41 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές της πόλης ως πρόστιμο για αυτή την …παράλειψη. Υπολογίζεται ότι η πόλη θα λάβει συνολικά 4,6 εκατομμύρια ευρώ από το εκκλησιαστικό ίδρυμα που έχει αναλάβει την ολοκλήρωση και την συντήρηση της Σαγράδα Φαμίλια. Το έργο ολοκλήρωσης πάντως έχει συνολικό προϋπολογισμό 374 εκατομμύρια ευρώ.

«Η συμφωνία αυτή θέτει ένα τέλος στην ιστορική ανωμαλία της πόλης μας» τόνισε η Ζανέτ Σανζ, Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού της πόλης της Βαρκελώνης.

Περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται την Σαγράδα Φαμίλια κάθε χρόνο, ενώ άλλα 20 εκατομμύρια απλώς περνούν από εκεί για να την θαυμάσουν εξωτερικά.

Διαφήμιση